Contacttracering kan effectiever zijn dan vergrendeling in de VAE

By admin

Een app die contactopsporing mogelijk maakt, is effectiever dan een blokkering als het gaat om het tegengaan van de Covid-19-uitbraak in de VAE, vertelde de hoofdarts van het grootste gezondheidszorgnetwerk van het land aan CNBC.

Alhosn, dat eind april werd gelanceerd, is de officiële app voor coronavirus testen en contacttracering van de Verenigde Arabische Emiraten. Het is afhankelijk van Bluetooth-signalen om mensen te identificeren die in de buurt van Covid-19-patiënten zijn geweest, ervan uitgaande dat alle partijen de app gebruiken.

Veel landen, vooral in Azië, hebben uitgebreide contacttracering gebruikt om de verspreiding van het virus in te dammen. Dat zou nuttiger kunnen zijn dan bewegingsbeperking, zei Dr. Anwar Sallam, chief medical officer van Abu Dhabi Health Services.

“Deze app zal naar onze mening effectiever zijn in het voorkomen van verspreiding van het virus in vergelijking met een totale blokkering”, vertelde hij donderdag aan Hadley Gamble van CNBC.

Bewoners hangen hun was aan de reling op hun balkons bij hun flatgebouw, om ze op 17 mei 2020 in de stad Dubai te desinfecteren in de zon tijdens de verspreiding van de COVID-19-pandemie.

Karim Sahib | AFP | Getty Images

Dr. Farida al-Hosani, officieel woordvoerder van de gezondheidssector van de regering, zei in een verklaring dat de app “onze gemeenschap beschermt door het opsporen van contacten op nationaal niveau te vergemakkelijken”, en aldus de verspreiding van Covid-19 sneller tegengaat.

De app heeft echter een “groot aantal abonnees nodig om de effectiviteit te garanderen”, aldus de verklaring van het ministerie van gezondheid en preventie. Er wonen bijna 10 miljoen mensen in de VAE en de app is ‘honderdduizenden keren’ gedownload.

“We begrijpen het wel, het leven moet weer normaal worden. De regering van de VAE heeft ervoor gekozen om de geleidelijke en de bewaakte weg te gaan,” voegde Dr. Sallam eraan toe.

Wereldwijd zijn economieën getroffen door fabriekssluitingen en bedrijfssluitingen als gevolg van de gezondheidscrisis. De Verenigde Arabische Emiraten hebben deze week uitgebreide maatregelen en herziene straffen voor overtreders geïmplementeerd, minder dan een maand na gedeeltelijk versoepelde beperkingen. De autoriteiten zeiden dat de beslissing werd genomen vanwege een toename van infecties als gevolg van het feit dat sommige mensen in de gemeenschap zich onverantwoordelijk gedragen, volgens het staatspersbureau WAM.

Het land heeft 26.004 bevestigde gevallen en 233 gerapporteerde sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, volgens gegevens van de Johns Hopkins University.

Afzonderlijk zei Dr.Sallam ook dat er geen eenduidige aanpak is voor het beheersen van de pandemie.

Toen hem werd gevraagd of de regelgeving in Dubai anders is dan die in Abu Dhabi, zei hij dat de lokale autoriteiten doen wat zij het meest geschikt achten.

“Het is erg moeilijk om één aanpak te hebben en te geloven dat deze aanpak correct zal zijn”, zei hij. ‘Ik heb het gevoel dat de hele wereld op een leercurve zit.’