Coinbase-rivaal Kraken kan via een directe notering openbaar worden gemaakt

Jesse Powell, CEO van cryptocurrency exchange Kraken, zit in 2014 voor een foto op het kantoor van het bedrijf in San Francisco.

David Paul Morris | Bloomberg via Getty Images

Cryptocurrency exchange Kraken overweegt om in 2022 via een directe notering naar de beurs te gaan, na het zien van record handelsvolumes en nieuwe klanten te midden van een stijging van de prijs van bitcoin.

Kraken, opgericht in 2011, is een van ‘s werelds grootste crypto-uitwisselingen. Het heeft meer dan 6 miljoen klanten en is volgens de gegevens van CoinMarketCap de op drie na grootste beurs qua handelsvolume.

Jesse Powell, CEO en mede-oprichter van Kraken, zei in een interview dat het bedrijf aanzienlijk had geprofiteerd van de bitcoin-rally. Bitcoin bereikte midden maart een recordprijs van meer dan $ 60.000, waarbij handelaren de verhuizing toeschrijven aan institutionele beleggers die op de markt springen.

“Voor ons is elke vluchtigheid goed, maar het is altijd beter als het op weg is”, vertelde Powell aan CNBC. “Het eerste kwartaal is vorig jaar net volledig weggevaagd. Eind februari hebben we de cijfers van vorig jaar overtroffen. De hele markt is echt zojuist geëxplodeerd.”

Kraken zag in het eerste kwartaal van dit jaar vier keer zoveel nieuwe gebruikers zich aanmelden voor het platform dan in de tweede helft van 2020. De spot-handelsvolumes in het eerste kwartaal waren 1,5 keer hoger dan in het hele vorig jaar en bereikten een recordniveau van $ 160 miljard.

Coinbase-lijst

Coinbase, de belangrijkste rivaal van Kraken in de VS, boekte in het eerste kwartaal een recordomzet van $ 1,8 miljard per kwartaal, wat meer is dan in heel 2020. Het bedrijf zal volgende week naar de beurs gaan in een kaskraker, die zou kunnen waarderen het op maar liefst $ 100 miljard.

Kraken weegt ook een beursdebuut voor 2022, zei Powell.

“We willen dat we ergens volgend jaar naar het openbaar kunnen gaan”, zei hij. “Het zou waarschijnlijk een directe notering zijn, vergelijkbaar met Coinbase.”

Directe noteringen – die een lijst van bedrijven zien zonder nieuwe aandelen uit te geven – zijn een populaire route geworden onder waardevolle technologiebedrijven die naar de beurs willen gaan via een alternatief voor beursintroducties. IPO’s hebben lang te maken gehad met kritiek van tech-investeerders voor het verkeerd prijzen van aandelen, met als gevolg dat uitgevende bedrijven soms stapels contant geld op tafel laten liggen.

Kraken is momenteel in gesprek met investeerders voor een nieuwe financieringsronde, die het naar verluidt op maar liefst $ 20 miljard zou kunnen waarderen.

‘We hebben een aantal gesprekken gevoerd om nog een ronde te doen,’ zei Powell. “We hebben een beetje uitgesteld om te zien waar de Coinbase-waardering binnenkomt. Ik vermoed dat de prijs veel hoger zal pompen dan waartegen het handelde.”

“We hebben geen haast om kapitaal aan te trekken”, zei hij, eraan toevoegend dat het bedrijf een sterke balans heeft. “De reden om het te doen zou zijn om meer strategische investeerders aan te trekken die ons kunnen helpen met geografische expansie en groei.”

NFT-giek

Powell zei dat de opkomst van NFT’s, of niet-vervangbare tokens, leidde tot waanzinnige interesse in alternatieve digitale munten, zoals ether. NFT’s zijn een soort digitale activa die het eigendom van unieke verzamelobjecten vertegenwoordigen, en ze zijn dit jaar enorm populair geworden.

Ether, de digitale valuta van de Ethereum-blockchain, noteerde dinsdag een nieuw record van meer dan $ 2.100, waardoor de marktwaarde van alle cryptocurrencies voor het eerst boven de $ 2 biljoen uitkwam.

“Ethereum is hier een groot deel van”, zei Powell. “Veel NFT’s worden gemaakt op Ethereum, veel van deze platforms werken op Ethereum.”

De baas van Kraken voegde toe dat mensen zich ook wenden tot andere digitale valuta’s zoals flow en filecoin, omdat de transactiekosten voor ether stijgen als gevolg van de congestie op het Ethereum-netwerk. Ethereum ondergaat een ambitieuze upgrade om het sneller en veiliger te maken.

Plaats een reactie