FINANCIEEL.com

CNBC Daily Open: AI leedvermaak

CNBC Daily Open: AI leedvermaak

Een foto gemaakt op 23 november 2023 toont het logo van de ChatGPT-applicatie ontwikkeld door de Amerikaanse onderzoeksorganisatie voor kunstmatige intelligentie OpenAI op een smartphonescherm (links) en de letters AI op een laptopscherm in Frankfurt am Main, West-Duitsland.

Kirill Kudryavtsev | Afp |

Dit rapport komt uit de CNBC Daily Open van vandaag, onze nieuwe nieuwsbrief voor internationale markten. CNBC Daily Open brengt beleggers op de hoogte van alles wat ze moeten weten, waar ze zich ook bevinden. Vind je het leuk wat je ziet? U kunt zich abonneren hier.

Wat je vandaag moet weten

De rally van november wordt hervat
De aandelenkoersen stegen dinsdag nadat opmerkingen van een functionaris van de Federal Reserve de hoop wekten dat de centrale bank de rente wellicht niet verder hoeft te verhogen. De rente op Amerikaanse staatsobligaties daalde dinsdag, waarbij de rente op de 10-jarige obligatie met bijna 6 basispunten daalde naar 4,33%. De Dow Jones Industrieel gemiddelde voegde 83,51 punten, of 0,24%, toe om te sluiten op 35.416,98. De S&P500 ging met 0,10% omhoog naar 4.554,89, en de technologiezware Nasdaq-composiet won 0,29% om de sessie te beëindigen op 14.281,76.

RIP Munger
Miljardair Charlie Munger, de investerende wijze die een fortuin verdiende nog voordat hij de rechterhand van Warren Buffett werd bij Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De familie van Munger zei dat hij dinsdagochtend vredig stierf in een ziekenhuis in Californië, volgens een persbericht van Berkshire Hathaway. Buffett schreef Munger toe dat hij zijn beleggingsstrategie had verruimd van het bevoordelen van bedrijven in moeilijkheden tegen lage prijzen in de hoop winst te maken, naar een focus op kwalitatief betere, maar te laag geprijsde bedrijven.

Disney weer geweldig maken
CEO van Disney, Bob Iger, vertelde de medewerkers dinsdag tijdens een intern gemeentehuis dat hij ernaar uitkeek om ‘opnieuw te bouwen’ nadat hij in 2023 delen van het bedrijf had gerepareerd die ‘aandacht nodig hadden’. Iger is van plan de themaparken van Disney de komende tien jaar uit te breiden met een inzet van $60 miljard, uiterlijk in 2025 een ESPN direct-to-consumer-platform te bouwen en de filmstudio-activiteiten van Disney, die volgens Iger te veel films hebben gemaakt, weer op te bouwen.

De AI-push van Amazon
De AWS-cloudafdeling van Amazon heeft nieuwe chips aangekondigd waarop klanten kunstmatige-intelligentietoepassingen kunnen bouwen en uitvoeren, evenals plannen om toegang te bieden tot de nieuwste chips van Nvidia. De tweeledige aanpak van Amazon, waarbij zowel zijn eigen chips worden gebouwd als klanten toegang wordt gegeven tot de nieuwste chips van Nvidia, zou het bedrijf kunnen helpen in de strijd tegen zijn grootste concurrent op het gebied van cloud computing, Microsoft.

[PRO] Pullback-kandidaten
De stijging van de aandelenkoersen in november werd geschraagd door zachter dan verwachte inflatiecijfers, die de hoop van beleggers hebben aangewakkerd op een einde aan de verkrappingscampagne van de Federal Reserve. De gunstige omstandigheden voor Wall Street kunnen echter hebben geleid tot onhoudbare winsten voor een hele reeks aandelen. CNBC Pro heeft een aantal van deze namen gescreend.

het komt neer op

Hugging Face CEO Clément Delangue zei dinsdag tegen verslaggevers dat AI-klanten “uitstekende, betrouwbare bedrijfsoplossingen willen, geen soapseries.”

Meerdere bedrijven vertelden CNBC dat ze hadden overwogen om van OpenAI over te stappen naar de diensten van concurrenten, na onzekerheid bij het bedrijf in de nasleep van de afzetting van Sam Altman als CEO en zijn daaropvolgende snelle herplaatsing.

Hugging Face is niet het enige bedrijf dat zich bezig houdt met het onderscheiden van OpenAI.

Topbestuurders van Cohere, de in Toronto gevestigde large-taalmodel (LLM)-startup met een waarde van meer dan 2 miljard dollar, vertelden investeerders vorige week – zonder OpenAI te noemen en voorafgaand aan de terugkeer van Altman – dat de missie en strategie van het bedrijf ‘volledig gedeeld’ zijn. door het leiderschapsteam, het bedrijf, zakelijke klanten en investeerders.

Het kernprobleem is de unieke structuur van OpenAI, waarbij de moederentiteit een non-profitorganisatie is, met een zogenaamd capped-profitbedrijf onder die paraplu. Het bestuur vertegenwoordigt de non-profitorganisatie en houdt toezicht op de activiteiten van Altman en de rest van het bedrijfsteam.

Altman had geen zeggenschap over het bedrijf dat hij medeoprichtte.

De leedvermaak is reëel, maar dat geldt ook voor de hevige concurrentie in de snelgroeiende AI-scene. Na de chaos eerder deze maand staan ​​er zeker veranderingen op stapel bij OpenAI.

Deze ‘soap-opera’ zou wel eens de allerbelangrijkste katalysator kunnen blijken te zijn in het bewerkstelligen van grotere betrouwbaarheid bij het bedrijf dat AI met ChatGPT in de populaire verbeelding bracht.

— Hayden Field van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert