Citigroup (C) winst 1e kwartaal 2021

By Jernst van Waal

Citigroup publiceerde donderdag resultaten die de schattingen van analisten voor de winst over het eerste kwartaal overtroffen met sterke inkomsten uit investment banking en een groter dan verwachte vrijgave van reserves voor kredietverliezen.

Het bedrijf zei ook dat het retailbankactiviteiten in 13 landen in Azië en delen van Europa stopte om zich meer te concentreren op vermogensbeheer buiten de VS, een van de eerste grote strategische stappen van CEO Jane Fraser, die het in februari overnam.

De aandelen van de bank daalden met minder dan 1% na een stijging van 3,1% in de premarket.

De bank rapporteerde een winst van $ 7,94 miljard, of $ 3,62 per aandeel, meer dan de schatting van $ 2,60 van analisten die door Refinitiv werden ondervraagd. De omzet van $ 19,3 miljard overtrof de schatting van $ 18,8 miljard.

Citigroup zei dat het in het kwartaal $ 3,9 miljard aan kredietverliezen had vrijgemaakt, wat resulteerde in een winst van $ 2,06 miljard na $ 1,75 miljard aan kredietverliezen in de periode. Analisten hadden in het kwartaal een provisie van $ 393,4 miljoen verwacht.

De bank boekte een recordomzet uit investeringsbankieren en aandelenhandel, vergelijkbaar met rivaliserende banken die eerder rapporteerden. De handelsopbrengsten van Citigroup in aandelen van $ 1,48 miljard overtroffen de schatting van analisten met meer dan $ 300 miljoen, en de handelsopbrengsten uit vastrentende waarden van $ 4,55 miljard overtroffen de schatting met ongeveer $ 100 miljoen.

De inkomsten uit investeringsbankieren stegen met 46% tot $ 1,97 miljard, ongeveer $ 300 miljoen meer dan de schatting, dankzij de hoge activiteit in het onderschrijven van aandelen vanwege de hausse in de SPAC-uitgifte, aldus het bedrijf.

Fraser, die de resultaten voor het eerste kwartaal rapporteert aan het roer van de op twee na grootste bank van het land, verspilde geen tijd met het aanbrengen van wijzigingen in de uitgestrekte wereldwijde activiteiten van het bedrijf. De bank verlaat de consumentenactiviteiten in Australië, Bahrein, China, India, Indonesië, Korea, Maleisië, de Filippijnen, Polen, Rusland, Taiwan, Thailand en Vietnam.

Het plan is om haar niet-Amerikaanse consumentenbankactiviteiten te concentreren op Singapore, Hong Kong, de VAE en Londen – plaatsen met een grote concentratie van welvaart, aldus Fraser.

“Als resultaat van de voortdurende vernieuwing van onze strategie, hebben we besloten dat we onze rijkdom gaan verdubbelen”, zei Fraser in het persbericht. De beweging om ons te concentreren op de resterende markten “stelt ons in staat om de sterke groei en aantrekkelijke rendementen te behalen die de vermogensbeheertak via deze belangrijke knooppunten biedt”.

Citigroup miste de schaal om behoorlijk te concurreren op de 13 markten die het verlaat, zei ze. Investeringsbankactiviteiten zullen worden voortgezet in markten waar het bedrijf de consumentenactiviteiten verlaat, zei de bank.

Analisten zullen graag meer horen over Frasers ultieme visie voor de bank, evenals details over haar plan om toezichthouders te sussen die kritiek hebben geuit op de risicobeheersmaatregelen van het bedrijf.

Woensdag publiceerden JPMorgan Chase en Wells Fargo allebei resultaten die de verwachtingen van analisten over het vrijgeven van reserves en sterke inkomsten uit Wall Street overtroffen, terwijl Goldman Sachs de schattingen overtrof met betrekking tot sterke advies- en handelsresultaten. Eerder donderdag meldde Bank of America ook dat het de schattingen overtreft om soortgelijke redenen als zijn collega’s.

De aandelen van Citigroup zijn dit jaar tot dusver met 18% gestegen, vergeleken met de stijging van 26% van de KBW Bank Index.


Dit is wat Wall Street verwachtte:

Inkomsten: $ 2,60 per aandeel, 147% hoger dan een jaar eerder, volgens Refinitiv.

Omzet: $ 18,8 miljard, 9,2% lager dan een jaar eerder.
Genoten van dit artikel?
Voor exclusieve aandelenselecties, investeringsideeën en wereldwijde livestream van CNBC
Meld je aan voor CNBC Pro
Start nu uw gratis proefperiode