Chipmakers zullen kwartjes nemen om de vraag in de autosector in te halen: Credit Suisse

SINGAPORE – Het zal maanden duren voordat chipmakers het tekort aan aanbod voor de autosector inhalen, voorspelt Randy Abrams van Credit Suisse.

“Je zou kunnen zeggen dat het een mondiaal krapte of tekort aan chips is”, vertelde Abrams, hoofd van Taiwan Research bij de afdeling aandelenonderzoek van het bedrijf, dinsdag aan CNBC’s “Street Signs Asia”.

De opmerkingen van Abrams kwamen toen autofabrikanten wereldwijd assemblagelijnen sluiten vanwege problemen bij de levering van halfgeleiders, aldus Reuters.

Het huidige tekort komt doordat chipfabrikanten de productie halverwege vorig jaar hebben teruggeschroefd, terwijl klanten hun bestellingen terugschroeven, legde Abrams uit. Hij voegde eraan toe dat het tekort aan chips voor de autosector een bottleneck heeft gecreëerd waardoor voertuigen niet kunnen worden gebouwd vanwege het ontbreken van bepaalde componenten.

“Ik denk dat we halverwege het jaar moeten beginnen met een inhaalslag te maken”, zei hij, maar hij waarschuwde dat het “een moeilijk paar kwartalen zal worden om die orders in te halen.”

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, ‘s werelds grootste gieterij, is een van de bedrijven die nog steeds proberen de toegenomen vraag in te halen.

Reuters meldde maandag dat TSMC prioriteit zal geven aan de productie van autochips als het bedrijf de capaciteit verder kan vergroten. Het rapport citeerde het Taiwanese ministerie van Economische Zaken.

Voor het eerst sinds lange tijd beperken halfgeleiders de autoproductie.

Randy Abrams

Hoofd Taiwan Research, Credit Suisse

De Covid-19-pandemie bracht bijna elke industrie ter wereld op zijn kop, omdat bedrijven en economieën gedwongen werden hun deuren te sluiten als gevolg van de lockdown, wat leidde tot problemen met de toeleveringsketen en wijdverbreid banenverlies.

De auto-industrie bleef niet gespaard, met de Boston Consulting Group die in een rapport van december voorspelde dat de verkoop in Europa en de VS “op zijn vroegst in 2023 zal terugkeren naar het pre-COVID-niveau”.

Gebrek aan geavanceerde chipmakers

Het tekort benadrukt het “strategische belang” van chips, zei Abrams.

“Voor het eerst sinds lange tijd beperken halfgeleiders de autoproductie”, voegde hij eraan toe.

Naast de auto-industrie worden die uitdagingen ook gezien in andere sectoren, zoals cloud computing en kunstmatige intelligentie, zei hij.

Er zijn nu minder fabrikanten die geavanceerdere chips kunnen maken in vergelijking met eerdere opleving in de sector, zei de analist van Credit Suisse, waarbij hij Samsung Electronics en Intel noemde als de andere twee “geavanceerde fabrikanten” met dergelijke mogelijkheden.

“Het is een realiteit waar de industrie mee te maken heeft – het wordt steeds ingewikkelder om geavanceerde chips te maken”, zei Abrams.

De concurrentie tussen de beste chipmakers neemt ook toe.

Intel, dat marktaandeel heeft verloren aan concurrenten zoals AMD, Samsung en TSMC, kondigde onlangs de benoeming aan van veteraan Pat Gelsinger als CEO.

Ondertussen meldde Bloomberg vrijdag dat Samsung Electronics overweegt om zijn meest geavanceerde fabriek voor het maken van logische chips in de VS te bouwen.Dat kwam nadat TSMC in mei zei dat het een halfgeleiderfaciliteit zal bouwen in Arizona, met een totale uitgaven voor het project van $ 12 miljard.

– CNBC’s Lauren Feiner en Arjun Kharpal hebben bijgedragen aan dit rapport.

Plaats een reactie