FINANCIEEL.com

Chipfirma boekt winststijging van 38%

Chipfirma boekt winststijging van 38%

Het Nederlandse bedrijf ASML maakt een van de belangrijkste machines die nodig zijn om de meest geavanceerde chips ter wereld te maken. Amerikaanse chipbeperkingen hebben bedrijven, waaronder ASML, doen worstelen om erachter te komen wat de regels in de praktijk betekenen.

Emanuel Dunand | AFP |

ASMLeen van ’s werelds belangrijkste fabrikanten van halfgeleiderapparatuur, rapporteerde een sprong in omzet en winst in het tweede kwartaal, maar waarschuwde voor toekomstige macro-economische “onzekerheden”.

Het Nederlandse bedrijf maakt dure machines die nodig zijn om de meest geavanceerde chips ter wereld te maken. Het telt reuzen als TSMC, ’s werelds grootste producent van contracthalfgeleiders, tot zijn klantenkring.

gerelateerd beleggingsnieuws

ASML, STMicro, Infineon en meer: ​​Barclays voorspelt de AI-impact naarmate de winst opdoemt

CNBC Pro

Maar ASML zit ook midden in de technologiestrijd tussen de VS en China vanwege het belang van de tools die het maakt.

Dit is hoe ASML het in het tweede kwartaal deed in vergelijking met de schattingen van Refinitiv:

  • Netto verkoop: 6,9 miljard euro ($ 7,7 miljard), vergeleken met 6,72 miljard euro verwacht. Dat is een stijging van 27% op jaarbasis.
  • Netto winst: 1,9 miljard euro, tegenover 1,82 miljard euro verwacht. Dat betekent een stijging van 37,6% op jaarbasis.

ASML verwacht dat de netto-omzet in het derde kwartaal van dit jaar tussen de 6,5 en 7 miljard euro zal liggen.

Het bedrijf verhoogde ook zijn vooruitzichten voor 2023 en verwacht nu dat de netto-omzet dit jaar met 30% zal groeien op jaarbasis, vergeleken met een eerdere schatting van 25%.

ASML zei dat de betere vooruitzichten te danken zijn aan de sterke inkomsten uit zijn diep-ultraviolet (DUV) lithografiemachine, die wordt gebruikt om geheugenchips te vervaardigen. Deze gaan in verschillende apparaten, van smartphones tot laptops en servers, en kunnen uiteindelijk worden gebruikt voor kunstmatige-intelligentietoepassingen.

Toch waarschuwde ASML-topman Peter Wennink voor macro-economische onzekerheden.

“Onze klanten in verschillende marktsegmenten zijn momenteel voorzichtiger vanwege aanhoudende macro-economische onzekerheden en verwachten daarom een ​​later herstel van hun markten. Ook is de vorm van de herstelhelling nog onduidelijk”, aldus Wennink in een persbericht.

Bedrijven die chips ontwerpen en maken die in eindproducten zoals smartphones worden verwerkt, hebben te maken gehad met hoge voorraadniveaus van deze componenten. Dat komt doordat de vraag naar eindproducten, zoals consumentenelektronica, zwak blijft.

Dat betekent dat chipmakers hun output van chips vertragen en dus minder ASML-tools gebruiken, zei Wennink in een vooraf opgenomen video-interview op de bedrijfswebsite.

Geen ‘significante impact’ van Chinese exportcontroles

ASML is verstrikt geraakt in de Amerikaanse druk om China af te sluiten van sleuteltechnologieën, waaronder die betrokken zijn bij de productie van geavanceerde halfgeleiders.

Afgelopen oktober introduceerden de VS ingrijpende exportbeperkingen op bepaalde technologieën naar China, waarvan Washington vreest dat ze kunnen worden gebruikt in militaire of kunstmatige intelligentietoepassingen. De regering-Biden heeft geallieerde landen onder druk gezet om dit voorbeeld te volgen met soortgelijke beperkingen.

In juni introduceerde Nederland, waar het hoofdkantoor van ASML is gevestigd, zijn eigen exportbeperkingen op geavanceerde halfgeleiderapparatuur. Bedrijven zullen een vergunning van de overheid nodig hebben om bepaalde technologieën te exporteren.

ASML zei destijds dat deze regels waarschijnlijk van toepassing waren op bepaalde DUV-machines die het bedrijf verkoopt.

Terwijl de Nederlandse regering ze in juni introduceerde, werden ze voor het eerst in maart op de markt gebracht en waren “geen grote verrassing” voor Wennink.

“Al met al, als je naar de exportcontrolemaatregelen in totaal kijkt, verwachten we geen significante impact op ons jaar 2023”, maar ook op de vooruitzichten op langere termijn, voegde Wennink toe.

De CEO zei dat ASML wacht om te zien of er verdere beperkingen vanuit de VS komen, te midden van berichten dat Washington kijkt naar aanvullende controles op de export van technologie naar China.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert