Chip voorraden op AMD-inkomsten, Fed’s signaalinflatie neemt af

By Jernst van Waal

AMD-voorzitter en CEO Lisa Su spreekt op de AMD Keynote-toespraak tijdens de Consumer Electronics Show (CES) op 4 januari 2023 in Las Vegas, Nevada.

Robin Beek | AFP | Getty-afbeeldingen

Semiconductor-aandelen stegen woensdag op basis van AMD’s sterke winstrapport en na het besluit van de Federal Reserve om de Federal Funds-rente met 0,25 procentpunt te verhogen.

Hoewel de Fed zei dat ze aanhoudende renteverhogingen verwacht, zei ze ook dat de inflatie enigszins is afgenomen, waardoor risicovollere aandelen zoals chipfabrikanten een opleving hebben veroorzaakt.

amd aandeel won woensdag meer dan 12%. Nvidia geavanceerde 8%, Qualcomm steeg onder de 4%, en Broadcom won 3%. Inteldat vorige maand tegenvallende inkomsten rapporteerde, steeg met minder dan 3%. GlobalGieterijeneen onafhankelijke chipfabrikant, steeg ruim 6%.

De VanEck Semiconductor ETFdat een mand met chipaandelen volgt, steeg woensdag met 4,7%.

Op dinsdag rapporteerde AMD kwartaalcijfers over december die de verwachtingen overtroffen. Het bedrijf gaf zwakke vooruitzichten aan voor het kwartaal van januari, maar was optimistischer over de vraag in de tweede helft van 2023.

Toch had het rapport van AMD een veel rooskleuriger vooruitzicht op de algehele halfgeleidermarkt dan het winstrapport van Intel in januari, dat suggereerde dat de vraag naar zijn producten zou instorten.

De halfgeleiderindustrie kampt momenteel met verschillende problemen, waaronder een overvloed aan extra onderdelen bij pc- en serverfabrikanten en dalende prijzen voor bepaalde componenten zoals geheugen en centrale processors.