Chinese vastgoedontwikkelaar Kaisa kondigt schuldsaneringsplan aan

By Jernst van Waal

Kaisa Group Holdings Ltd.’s City Plaza-ontwikkeling in aanbouw in Shanghai, China, op dinsdag 16 november 2021.

Qilai Shen | Bloomberg | Getty Images

PEKING — De Chinese vastgoedontwikkelaar Kaisa kondigde donderdag plannen aan om investeerders terug te betalen, waardoor de zorgen over een faillissement tijdelijk worden weggenomen, aangezien de Chinese vastgoedsector onder druk blijft staan.

Kaisa’s in Hong Kong genoteerde aandelen schoten 20% in de open markt, voordat ze wat winst boekten. Het was de eerste handelsdag na een onderbreking van bijna drie weken. De ontwikkelaar had de handel opgeschort nadat hij eerder deze maand een betaling op een vermogensbeheerproduct had gemist.

“Er zijn terugbetalingsmaatregelen geïmplementeerd” voor ongeveer 1,1 miljard yuan ($ 171,9 miljoen) van de producten voor vermogensbeheer, zei Kaisa in een aanvraag bij de Hong Kong Stock Exchange. De ontwikkelaar zei dat het in onderhandeling is over de terugbetaling van de resterende 396,6 miljoen yuan aan producten voor vermogensbeheer.

Afzonderlijk zei Kaisa dat het de in december verschuldigde offshore-schuldbetalingen zou herstructureren door investeerders nieuwe obligaties ter waarde van $ 380 miljoen aan te bieden die nu in 2023 vervallen. De oorspronkelijke in US dollar luidende obligaties waren $ 400 miljoen waard.

Van de Chinese ontwikkelaars is Kaisa volgens de Franse investeringsbank Natixis de op één na grootste uitgever van in Amerikaanse dollar luidende offshore high-yieldobligaties. Evergrande, ’s werelds meest schatplichtige vastgoedontwikkelaar, staat op de eerste plaats.

In de eerste helft van dit jaar had Kaisa volgens Natixis twee van China’s drie “rode lijnen” voor vastgoedontwikkelaars overschreden die de regering had geschetst.

“Aanhoudende verkrapping van het overheidsbeleid, meerdere kredietgebeurtenissen en een verslechterend consumentenvertrouwen hebben geleid tot tijdelijke sluiting van verschillende herfinancieringslocaties voor de sector en hebben een enorme druk uitgeoefend op onze liquiditeit op korte termijn”, zei Kaisa in een aanvraag op donderdag.

“Ondanks onze inspanningen om onze rentedragende schulden te verminderen als reactie op overheidsvoorschriften, heeft de huidige scherpe neergang in de financieringsomgeving onze financieringsbronnen beperkt om de komende looptijden aan te pakken”, aldus het bedrijf.