Chinese staatsmedia slaan terug op Trump’s sanctiedreiging tegen Hong Kong, Beijing

By admin

Politieagenten buiten het MTR-station Prince Edward tijdens de herdenking van de tiende maand nadat honderden anti-regeringsdemonstranten waren aangevallen door de oproerpolitie in botsingen op het metrostation.

Miguel Candela | SOPA-afbeeldingen | LightRocket | Getty Images

De staatsmedia van China sloegen terug op het besluit van president Donald Trump om Hong Kong zijn speciale status bij de Verenigde Staten te ontnemen, en zeiden dat Washington zijn eigen problemen thuis moest aanpakken in plaats van zich te mengen in de aangelegenheden van andere landen.

In reactie op het besluit van Peking om Hong Kong, een semi-autonome regio onder Chinese heerschappij, een nationale veiligheidswet op te leggen, zei Trump vrijdag dat het “de voorkeursbehandeling van Hong Kong als een apart douane- en reisgebied van de rest van China zal intrekken”.

Trump zei ook dat de VS “de nodige stappen zullen ondernemen om sancties op te leggen” aan zowel Chinese als Hongkongse functionarissen die “direct of indirect betrokken zijn bij het aantasten van de autonomie van Hongkong”.

Topkrant van de Chinese Communistische Partij, People’s Daily, zei zondagavond in een commentaar dat de Amerikaanse beslissing om sancties op te leggen aan Hong Kong niets anders is dan een blijk van politieke houding.

Het benadrukte dat Washington die sancties aankondigde, net zoals de protesten in de Verenigde Staten escaleerden, na de moord op een ongewapende zwarte man, George Floyd, door de politie van Minneapolis. De krant vroeg zich af waarom de VS “klaagden over anderen” en “aanvielen” in plaats van zich te concentreren op hun eigen problemen.

Het commentaar merkte ook op dat Amerikaanse sterfgevallen als gevolg van de pandemie van het coronavirus een nieuw hoogtepunt hebben bereikt.

“Met de opkomst van binnenlandse crises is (de VS) niet vergeten in te grijpen in de zaken van het buitenland, en zich terug te trekken uit ’s werelds grootste gezondheidsorganisatie”, aldus de krant, verwijzend naar het besluit van Trump om zich terug te trekken uit de Wereldgezondheidszorg Organisatie.

‘De logica van de Amerikaanse kant is begrijpelijk en onbegrijpelijk’, voegde het eraan toe.

Volgens het commentaar in de staatsmedia was het duidelijk dat politici met verkiezingen later dit jaar de aandacht van het publiek afleiden van binnenlandse crises.

De autonomie van Hong Kong werd in twijfel getrokken nadat Peking een plan had goedgekeurd om rechtstreeks nationale veiligheidswetten op te leggen, waarbij de wetgevende macht van de speciale administratieve regio werd omzeild.

Hong Kong, een Britse kolonie die in 1997 werd overgedragen aan de Chinese overheersing, is een speciale Chinese administratieve regio met een semi-autonome status. Binnen het “één land, twee systemen” -kader krijgt het gebied economische en burgerlijke vrijheden die de mensen op het vasteland niet hebben.

Trump zei vrijdag dat het duidelijk was geworden dat “Hong Kong niet langer voldoende autonoom is om de speciale behandeling te rechtvaardigen die we het gebied sinds de overdracht hebben verleend”.

Amerikaanse tussenkomst

Xinhua, een ander nieuwsagentschap van de Chinese staat, beschuldigde de VS maandag in een commentaar dat ze de “Hong Kong-kaart” wilden gebruiken om de ontwikkeling van China te beteugelen.

“De poging van de Verenigde Staten om de ontwikkeling van China af te schrikken door inmenging in de zaken van Hong Kong, zal niet slagen”, aldus CNBC’s vertaling van de Chinese tekst.

Het staatsbedrijf China Daily publiceerde zondag een soortgelijke retoriek en zei dat de VS onenigheid op het vasteland willen zaaien, net als in Hong Kong, zoals “ze willen een China dat niet welvarend is” en waar de rechtsstaat kan zijn vertrapt, zei het artikel.

‘Ze willen een China waar hun’ diplomaten ‘vrijelijk kunnen interveniëren in zijn binnenlandse aangelegenheden’, voegde het eraan toe.

De VS ‘geven die droom maar beter op en komen terug naar de realiteit’, zoals het huidige geweld dat zich over de Verenigde Staten verspreidt ‘laat zien hoe diep de Amerikaanse samenleving verdeeld is’, voegde het artikel eraan toe. “Amerikaanse politici moeten hun werk doen en problemen in de VS helpen oplossen, in plaats van te proberen nieuwe problemen en problemen in andere landen te creëren.”

Global Times, een roddelblad onder de People’s Daily-krant van de regerende partij trok parallellen tussen de protesten in Hong Kong en dat de demonstranten ‘in het Witte Huis weinig te maken hadden met de herinnering aan George Floyd’.

“De protesten tegen het uitleveringswetsvoorstel in Hong Kong vorig jaar werden extreem gewelddadig. Had het geweld iets te maken met het wetsvoorstel? Waarom gingen de demonstranten nog steeds de straat op toen het wetsvoorstel officieel werd ingetrokken?” zei de Global Times zondag in een opiniestuk. Het verwees naar een voorgesteld uitleveringswetsvoorstel dat de weg zou hebben vrijgemaakt voor verdachten in Hongkong die zouden worden uitgeleverd aan het vasteland van China – het wetsvoorstel werd vervolgens ingetrokken, maar niet voordat er maanden van onrust op het grondgebied ontstonden.