Chinese overname van Europese technologiebedrijven krijgt meer aandacht

Het Infineon-logo is te zien op een chip op het bord van een microcontrollerset tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van Infineon in het congrescentrum van het expositiecentrum van München. Infineon wordt gezien als een van Europa’s belangrijkste technologiebedrijven in de halfgeleiderruimte.

Matthias Balk | foto alliantie | Getty Images

Europa is al lang een aantrekkelijke plaats voor Chinese bedrijven die willen investeren en verwerven – en de recente zwakte in aandelen, met name in belangrijke technologiebedrijven, zou hun interesse nog kunnen wekken.

Volgens een analist zijn sommige van de belangrijkste technologiebedrijven in Europa “kwetsbaar” gezien de inzinking van de markt, maar een toppoliticus in de Europese Unie heeft er bij de landen op aangedrongen een aandeel in die bedrijven te nemen om de Chinese overnames te stoppen.

De uitbraak van het coronavirus in China, dat zich over de hele wereld heeft verspreid, heeft geleid tot een daling van de aandelenkoersen over de hele wereld. Sommige Europese technologiebedrijven die deel uitmaken van sectoren die als strategisch worden beschouwd, zoals telecommunicatie of halfgeleiders, hebben dit jaar een hit behaald.

Europa is kwetsbaar omdat het continent zowel China als de VS achterloopt in zowel economische groei als innovatie.

Neil Campling

Mirabaud Securities

De Finse fabrikant van netwerkapparatuur Nokia is tot nu toe met meer dan 9,6% gedaald. Zijn rivaal Ericsson is met 2% gedaald. Ondertussen zijn chipbedrijven Infineon en STMicro met respectievelijk 20% en 7,5% gedaald.

“Ik zou zeggen dat Europa kwetsbaar is omdat het continent zowel China als de VS achterloopt wat betreft economische groei en innovatie”, vertelde Neil Campling, hoofd technologie, media en telecommunicatieonderzoek bij Mirabaud Securities, aan CNBC.

“China hanteert al lang een beleid van ‘kopen is sneller dan bouwen’ om snel op te schalen en zal zeker denken dat recente verstoringen en lagere marktwaarden kansen zouden kunnen bieden.”

Chinese overnames in Europa

Chinese bedrijven hebben opmerkelijke overnames en investeringen gedaan in Europese technologiebedrijven.

In 2016 kocht de Chinese techgigant Tencent een meerderheidsbelang in de Finse fabrikant van mobiele games Supercell en Midea, een Chinese fabrikant van elektrische apparaten, kocht het Duitse robotica-bedrijf Kuka. En vorig jaar kocht Ant Financial, de financiële technologie-partner van Alibaba, de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde wisselkantoor WorldFirst.

Maar de controle op Chinese overnamepogingen is de laatste tijd toegenomen, vooral in de Verenigde Staten via de Commissie buitenlandse investeringen in de Verenigde Staten, of CFIUS.

Het heeft Chinese bedrijven geblokkeerd die proberen Amerikaanse bedrijven over te nemen, vooral bedrijven die zich op belangrijke technologische gebieden bevinden. Een voorbeeld was in 2018, toen CFIUS de overname van het Amerikaanse halfgeleider testbedrijf Xcerra door de Chinese Hubei Xinyan blokkeerde.

En in januari kreeg CFIUS meer bevoegdheden om deals voor nationale veiligheidsdreigingen te onderzoeken.

Die verhoogde bezorgdheid over Chinese overnames speelt nu in Europa.

Margrethe Vestager, de commissaris voor concurrentie van de Europese Unie (EU), stelde in een interview met de Financial Times dat maandag werd gepubliceerd, dat landen zouden moeten overwegen om belangen in bedrijven te nemen om de dreiging van een Chinese overname af te weren.

“We hebben er geen problemen mee dat staten indien nodig als marktpartijen optreden – als ze aandelen in een bedrijf verstrekken, als ze een dergelijke overname willen voorkomen,” zei Vestager.

Tegen deze achtergrond is de handelsoorlog tussen de VS en China, die ook een strijd om de technologische suprematie is, die zich heeft afgespeeld. De kern is wie de volgende generatie technologieën zal domineren, zoals 5G en kunstmatige intelligentie.

Er is absoluut geen kans dat grote bedrijven … ten prooi vallen aan Chinese interesse omdat ze allemaal belangrijke Amerikaanse bedrijven en klanten hebben en je zou verwachten dat de VS een dergelijke deal blokkeert.

Neil Campling

Mirabaud Securities

Maar Europa zit in het midden, met name over het onderwerp 5G, of nieuwe mobiele netwerken die supersnelle datasnelheden beloven en de mogelijkheid om kritieke infrastructuur te ondersteunen.

De Verenigde Staten hebben een campagne gevoerd om de Huawei van China van zoveel mogelijk markten te blokkeren, met het argument dat het een bedreiging voor de nationale veiligheid is omdat Peking de apparatuur ervan kan gebruiken voor spionage. Huawei heeft die beweringen herhaaldelijk ontkend. Maar Washington heeft Europese landen zoals Duitsland ertoe aangezet geen Huawei-uitrusting te gebruiken bij de uitrol van 5G.

Ondertussen zijn de enige twee grote concurrenten van Huawei – Ericsson en Nokia – Europees.

Met de krachtige woorden van Vestager is Europa waarschijnlijk kritischer over pogingen van Chinese bedrijven om belangrijke technologiebedrijven op het continent over te nemen.

“Europa zal zeer op hun hoede zijn om China toe te staan ​​verder te komen en te trachten hun vooruitgang te vertragen”, zei Campling. “Europa is er nu mee bezig, net zoals de VS dat de afgelopen twee jaar is geweest. Er is absoluut geen kans dat grote bedrijven … ten prooi vallen aan Chinese interesse omdat ze allemaal belangrijke Amerikaanse bedrijven en klanten hebben en je zou verwachten dat de VS om zo’n deal te blokkeren. “

“En nu zullen kleinere deals waarschijnlijk ook met hindernissen worden geconfronteerd gezien deze agressievere ideologie die Vestager lijkt te nemen”, voegde hij eraan toe.

Plaats een reactie