FINANCIEEL.com

Chinese investeerders verwachten niet veel stimulansen omdat de groei stagneert: Goldman

Chinese investeerders verwachten niet veel stimulansen omdat de groei stagneert: Goldman

SHANGHAI, CHINA – NOVEMBER 04: Gebouwen in het financiële district Lujiazui worden verlicht om de openingsceremonie van de 5e China International Import Expo (CIIE) op 4 november 2022 in Shanghai, China te vieren.

Vcg | Visual China-groep |

Nu het post-Covid-herstel in China aan kracht verliest en economische gegevens wijzen op een vertragende groei, verwachten investeerders op het vasteland niet veel van de alom verwachte stimuleringsmaatregelen.

Goldman Sachs’ zei dat zijn klanten op het vasteland van China “lage verwachtingen” hebben van verdere stimuleringsmaatregelen om de economie te ondersteunen, schreven de economen van het bedrijf in een notitie van woensdag.

De klanten, waaronder vermogensbeheerders van verzekeringsmaatschappijen, beleggingsfondsen en private equity-fondsen, zeiden dat beleidsversoepeling op korte termijn en structurele hervormingen prioriteit zouden geven aan het aanpakken van hindernissen voor groei in plaats van aan het stimuleren van groei.

“Lokale klanten hadden dit jaar lage verwachtingen van beleidsversoepeling en structurele hervormingen”, schreven de economen van Goldman onder leiding van Maggie Wei in de notitie.

“Hoewel lokale klanten het erover eens waren dat het algemene beleid op korte termijn meer ondersteunend zou zijn in vergelijking met het tweede kwartaal, beschouwden lokale klanten deze aanvullende versoepelingsmaatregelen als ‘beleidskeuze’ om groeitegenwind te verminderen, in plaats van sterke groei te genereren,” zeiden ze.

Dit komt nadat de People’s Bank of China vorige maand de beleidstarieven verlaagde, waaronder de rente op de middellangetermijnleningsfaciliteit (MLF) en de prime rates voor leningen (LPR). De maatregelen stonden in schril contrast met de wereldwijde centrale banken die de rente hebben verhoogd om de inflatiedruk te verminderen.

Na de beleidsrenteverlagingen kijken de Wall Street-banken uit naar een bijeenkomst van het Politburo die zich zal concentreren op het economisch beleid, om te zien of er nog meer belangrijke maatregelen zullen volgen.

De onshore-klanten van Goldman waren echter van mening dat significante maatregelen van de komende bijeenkomst – de tweede van drie van dergelijke bijeenkomsten – onwaarschijnlijk zouden zijn.

“Lokale klanten hadden niet verwacht dat grote beleidsversoepelingsmaatregelen of structurele hervormingsmaatregelen zouden worden uitgerold tijdens de Politburo-bijeenkomst in juli”, voegden de economen eraan toe.

Aandelengrafiek IcoonAandelengrafiek pictogram

inhoud verbergen

Na de beleidsrenteverlagingen van de centrale bank stegen de koersen van Chinese staatsobligaties, terwijl de Chinese yuan op het laagste niveau sinds november bleef hangen en donderdag op 7,2492 ten opzichte van de Amerikaanse dollar werd verhandeld.

Tijdens de bijeenkomst in april zeiden de topleiders van het land dat de economie geen interne drive heeft, wat wijst op onvoldoende vraag.

Goldman’s notitie voegde eraan toe dat hoewel zijn lokale klanten een “ogenschijnlijk minder pessimistische kijk” hebben op de groei van China op korte termijn, ze voorzichtig blijven met betrekking tot een langetermijntraject voor de economie.

Maar het zijn niet alleen Chinese investeerders die aanhoudende twijfels hebben over de vooruitzichten van de economie.

Beleggers zijn 'gedesillusioneerd' geraakt door de vertragende groei in China, zegt Hariharan van NWI Management

Tara Hariharan, NWI Management managing director van wereldwijd macro-onderzoek, vertelde CNBC’s “Squawk Box Asia” dat investeerders pessimistischer worden over de Chinese economie.

“Beleggers zijn in toenemende mate gedesillusioneerd geraakt en hebben zich afzijdig gehouden van de vertragende groei van China, het strengere regelgevingsbeleid en natuurlijk deze algemene verslechtering van de officiële betrekkingen tussen de VS en China”, aldus Hariharan.

Ze zei dat, tenzij er significante maatregelen worden genomen, het herstel van het beleggerssentiment misschien geen snelle oplossing is.

“Ik denk dat China zijn best doet om een ​​charmeoffensief te voeren door toenadering te zoeken tot Amerikaanse bedrijven om te zeggen meer zaken te doen in China, en ook om deze communicatie op regeringsniveau nieuw leven in te blazen”, zei ze.

“Ik denk dat deze charme-offensieven weinig zullen doen om de portefeuillestromen op korte termijn nieuw leven in te blazen, tenzij we een aantal zeer belangrijke en innovatieve beleidsacties krijgen om de Chinese groei nieuw leven in te blazen.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert