FINANCIEEL.com

Chinese handelsgegevens voor oktober 2023

Chinese handelsgegevens voor oktober 2023

Een vrachtschip met containers wordt gezien in de buurt van de Yantian-haven in Shenzhen, na de uitbraak van de nieuwe coronavirusziekte (COVID-19), provincie Guangdong, China, 17 mei 2020.

Martin Pollard | Reuters

BEIJING – China rapporteerde in oktober een slechter dan verwachte daling van de export, terwijl de import deze maand verrassend steeg ten opzichte van een jaar geleden.

Het Chinese douaneagentschap zei dat de export, uitgedrukt in Amerikaanse dollars, in oktober met 6,4% is gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Dat is erger dan de daling van 3,3% die werd voorspeld in een opiniepeiling van Reuters.

De import steeg in oktober met 3% in Amerikaanse dollars vergeleken met een jaar geleden. Dat staat in contrast met de voorspelling van Reuters voor een daling van 4,8% ten opzichte van een jaar geleden.

De Chinese export is dit jaar vanaf mei elke maand op jaarbasis gedaald. De laatste positieve afdruk voor de import op jaarbasis was in september vorig jaar.

De matige mondiale vraag naar Chinese goederen en de gematigde binnenlandse vraag hebben de totale Chinese handel negatief beïnvloed.

De op één na grootste economie ter wereld rapporteerde in het derde kwartaal een groei van 4,9% van het bruto binnenlands product, waarmee het de verwachtingen overtrof en China op koers hield voor zijn officiële doelstelling van een groei van ongeveer 5% dit jaar.

De afgelopen weken hebben topbeleidsmakers meer steun voor de economie aangekondigd, vooral voor lokale overheden die het moeilijk hebben. Peking heeft ook stappen ondernomen om de enorme vastgoedsector te stabiliseren, die naar verwachting op de lange termijn een kleiner deel van de economie zal gaan uitmaken.

Dit is het laatste nieuws. Kom later terug voor updates.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert