FINANCIEEL.com

Chinese hackers breken e-mails van Amerikaanse diplomaten Nicholas Burns, Kritenbrink

Chinese hackers breken e-mails van Amerikaanse diplomaten Nicholas Burns, Kritenbrink

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken (L) schudt de hand van China’s directeur van het Bureau van de Centrale Commissie voor Buitenlandse Zaken Wang Yi in het Diaoyutai State Guesthouse in Beijing op 19 juni 2023. (Foto door Leah MILLIS / POOL / AFP) (Foto door LEAH MILLIS/POOL/AFP via Getty Images)

Leah Millis | Afp |

Aan China gelinkte hackers hebben het e-mailaccount van de Amerikaanse ambassadeur in China, Nicholas Burns, geschonden als onderdeel van een recente gerichte campagne voor het verzamelen van inlichtingen, heeft NBC News bevestigd.

De hackers hadden ook toegang tot het e-mailaccount van Daniel Kritenbrink, de assistent-staatssecretaris voor Oost-Azië, die onlangs met staatssecretaris Antony Blinken naar China reisde, zei NBC, daarbij verwijzend naar twee Amerikaanse functionarissen die bekend zijn met de zaak.

CNBC heeft contact opgenomen met het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken voor commentaar, maar heeft nog niets gehoord.

Het strand was beperkt tot de niet-geclassificeerde e-mailaccounts van de diplomaten, zei NBC eraan toevoegend dat het e-mailaccount van minister van Handel Gina Raimondo ook was gebruikt bij de inbreuk, zoals eerder gemeld.

Het nieuws, voor het eerst gerapporteerd door de Wall Street Journal, voedt de gevolgen voor de VS van de vermeende Chinese hack die vorige week voor het eerst werd onthuld.

Yellen's laatste reis bleef de relatie tussen de VS en China stabiliseren: Jeff Moon

Eind dinsdag maakte Microsoft bekend dat het had ontdekt dat in China gevestigde hackers e-mailaccounts van ongeveer 25 organisaties, waaronder enkele Amerikaanse overheidsinstanties, hadden geschonden.

Het compromis werd “verzacht” door Microsoft-cyberbeveiligingsteams nadat het medio juni 2023 voor het eerst aan het bedrijf was gemeld, zei Microsoft in twee blogposts over de incidenten. Volgens het bedrijf zaten de hackers al sinds mei in overheidssystemen.

VS waarschuwt China

Blinken zei dat hij de kwestie van het Chinese hacken ter sprake bracht toen hij vorige week China’s topdiplomaat Wang Yi ontmoette in Jakarta, aan de zijlijn van de regionale bijeenkomst van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties.

De Amerikaanse minister zei tegen Wang te hebben gezegd dat de VS ervoor zal zorgen dat de hackers verantwoordelijk worden gehouden voor vermeende inbreuken op Amerikaanse overheidsinstanties.

“Allereerst is dit iets dat het ministerie van Buitenlandse Zaken vorige maand daadwerkelijk heeft ontdekt, en we hebben onmiddellijk stappen ondernomen om onze systemen te beschermen, om het incident te melden – in dit geval door een bedrijf, Microsoft, op de hoogte te stellen van het evenement”, zei Blinken tijdens een persconferentie.

“Ik kan verder geen details van onze reactie bespreken, en het belangrijkste is dat dit incident nog steeds wordt onderzocht”, voegde hij eraan toe.

Toch zei Blinken dat in het algemeen “we China en andere landen consequent duidelijk hebben gemaakt dat elke actie die gericht is tegen de Amerikaanse regering of Amerikaanse bedrijven, Amerikaanse burgers, ons grote zorgen baart, en we zullen passende maatregelen nemen als reactie.”

De laatste ontmoeting van de secretaris met Wang kwam minder dan een maand nadat Blinken onder de regering van Biden een zeldzame reis naar Peking maakte.

Het bezoek was bedoeld om de banden tussen de twee grootste economieën ter wereld te verzachten te midden van escalerende spanningen.

Beveiligingsexperts hebben betoogd dat de incidenten een versnelling van de digitale spionagecapaciteiten van Peking aantonen.

“De tactieken van Chinese cyberspionage-operators waren gestaag geëvolueerd om wendbaarder, onopvallender en complexer te worden”, schreven onderzoekers van cyberbeveiligingsbedrijf Mandiant dinsdag in een blogpost.

– Rohan Goswami van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert