Site pictogram Financieel.com

Chinese fabrieken staan ​​in eerste kwartaal onder neerwaartse druk

Werknemers produceren warmtepistolen voor export in een fabriekswerkplaats van Zhejiang Prulde Electric Appliance Co Ltd op 17 januari 2022 in Jinhua, Zhejiang.

Hu Xiaofei | Visual China Group | Getty Images

PEKING – De Chinese fabrieksproductie staat in het eerste kwartaal onder “vrij grote” neerwaartse druk, zei een ambtenaar van het nationale ministerie van Industrie en Informatietechnologie donderdag.

De industriële economie heeft nog steeds geen stevig herstel gekend als gevolg van de wereldwijde pandemie, de afzwakkende handelsgroei, een gebrek aan consumentenvraag en andere factoren, vertelde woordvoerder Luo Junjie aan verslaggevers.

“Bovendien heeft het coronavirus zich de laatste tijd op veel plaatsen verspreid”, zei Luo in het Mandarijn, volgens een CNBC-vertaling. “In het eerste kwartaal van het jaar staat de industriële economie nog steeds onder een vrij grote neerwaartse druk.”

Sinds eind december en de intrede van de zeer overdraagbare ommicron-variant in het land, hebben de lokale Chinese autoriteiten meer lockdowns en reisbeperkingen aangekondigd om te voorkomen dat Covid-uitbraken zich verspreiden.

Deze recente afsluitingen zouden slechts een korte en beperkte impact hebben op de toeleveringsketens, vertelde Tian Yulong, hoofdingenieur en een andere woordvoerder van het ministerie van Industrie en Informatietechnologie, donderdag aan verslaggevers tijdens hetzelfde persevenement.

Chiptekort duurt nog even

Luo van het ministerie van Industrie voegde eraan toe dat hoewel het tekort aan halfgeleiders is afgenomen, het aanbod nog een tijdje krap zal blijven. Hij is tevens directeur van het bureau voor de monitoring en coördinatie van de operaties.

De productie van halfgeleiders in China is in 2021 met 33% gestegen ten opzichte van een jaar geleden, waarbij de chipproductie in december met 1,9% op jaarbasis is gestegen tot 29,9 miljard eenheden, volgens officiële gegevens die maandag zijn vrijgegeven. De autoproductie groeide in december met 3,4% op jaarbasis, de eerste stijging sinds april.

Sinds het hoogtepunt van de coronaviruspandemie in China in 2020, hebben lokale overheden snelle afsluitingen van steden, appartementencomplexen of zelfs kantoorgebouwen gebruikt om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat zero-covid-beleid hielp het land de landelijke uitbraak snel onder controle te krijgen en de productie te hervatten.

Analyse van Citi zei zelfs in een rapport van 7 januari dat “de verplaatsing van de toeleveringsketen vanuit China lijkt te zijn vertraagd of zelfs omgekeerd tijdens de wereldwijde uitbraken van Covid-19.”

“China’s effectieve beheersing van het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de fabrieken de productie snel kunnen hervatten”, schreef Xiaowen Jin, een Chinese econoom bij Citi, en een team. “In de afgelopen twee jaar heeft China dankzij het vrij complete industriële systeem de rol van ‘productie van laatste redmiddel’ voor de rest van de wereld kunnen spelen toen de daaropvolgende verspreiding van Covid-19 naar de rest van de wereld economische verlamming in zowel ontwikkelde als opkomende economieën.”

De hoge overdraagbaarheid van omicron betekent echter dat de kosten van het zero-covid-beleid stijgen, terwijl de voordelen dalen, zei Nomura’s Chief China Economist Ting Lu in een rapport eerder deze maand.

Tot dusver heeft het beleid meer gevolgen gehad voor consumenten dan voor fabrieken.

Mobiele versie afsluiten