Chinese aandelen stijgen kort met 30% nu beleggers wedden op de beurs van Peking

By Jernst van Waal

Foto genomen op 19 augustus 2021 toont een beurstrend, Shiyan, provincie Hubei, China.

Kostenfoto | Barcroft Media | Getty Images

PEKING – Aandelen van meer dan 60 weinig verhandelde Chinese aandelen op het vasteland stegen maandag kort met minstens 10%, omdat beleggers gokten op de mogelijke opname van de bedrijven in een nieuwe beurs van Peking.

De Chinese president Xi Jinping kondigde eind donderdag aan dat de hoofdstad de derde beurs van het land zou lanceren om kleine en middelgrote bedrijven te helpen kapitaal aan te trekken.

Deze en andere particuliere bedrijven dragen bij aan meer dan 80% van de banen in het hele land, maar hebben het moeilijker gehad dan staatsbedrijven om financiering te krijgen van banken, waarvan de grootste staatsbedrijven zijn.

De nieuwe beurs in Peking zal in eerste instantie putten uit aandelen die al over-the-counter worden verhandeld in de “select”-sectie van de “New Third Board”, of National Equities Exchange and Quotations (NEEQ), zei de effectentoezichthouder vrijdag.

Deze pool van 66 geselecteerde aandelen steeg allemaal in de maandagmiddaghandel, waarbij bijna een derde kortstondig met ongeveer 30% klom. Slechts vijf van de bedrijven hebben een marktkapitalisatie van meer dan $ 1 miljard. Het dagelijkse handelsvolume per aandeel liep maandag in de miljoenen yuan, vergeleken met honderden miljoenen yuan voor de grootste aandelen die op het vasteland worden verhandeld.

Metaalplaatfabrikant Speedbird, gespecialiseerde rubberproductenfabrikant Tongyi Aerospace en verpakt voedselbedrijf Zhulaoliu behoorden tot de top 10 voorlopers.

De lanceringsdatum van de beurs in Peking is nog niet bekend gemaakt. Autoriteiten verzamelen tot 22 september openbare opmerkingen over de regels voor het nieuwe handelsplatform.

Weer een beurs

Plannen voor de beurs in Peking markeren de laatste poging van de Chinese autoriteiten om de lokale aandelenmarkt beter in staat te stellen als financieringskanaal voor bedrijven te dienen.

De dominantie van sentimentgedreven retailbeleggers heeft bijgedragen tot veel speculatieve activiteit op de aandelenmarkt op het vasteland. Het is de op een na grootste ter wereld, maar veel jonger dan die van de VS, ongeveer drie decennia oud.

Het trage IPO-goedkeuringssysteem van het vasteland en de hoge inkomstenvereisten hebben ertoe geleid dat veel van de grootste bedrijven van China, met name technologiereuzen als Alibaba en Tencent, ervoor hebben gekozen om in New York en Hong Kong te noteren. Een strenger toezicht op de Chinese noteringen in de VS door de regeringen van beide landen heeft de stroom van Chinese beursintroducties naar New York deze zomer echter in wezen gestopt.

In juli 2019 lanceerde China het Star-board in Shanghai om een ​​sneller op registratie gebaseerd IPO-proces en hogere drempels voor toegang voor investeerders te testen. Analisten hebben echter gezegd dat de aandelenraad het momentum verloor door vertragingen bij de beursintroductie in het afgelopen jaar.

Maar de autoriteiten hebben enkele van de praktijken die op het Star-bord zijn getest, zoals grotere dagelijkse aandelenhandelsbereiken, uitgebreid naar andere delen van de markt op het vasteland.

Analisten hopen dat de beurs van Peking deze marktverbeteringen alleen maar zal vergroten.

Cao Yanghui, directeur van het Nanhua Futures Research Institute, een makelaardij gevestigd in Hangzhou, zei in een verklaring dat de oprichting van de beurs in Peking aangeeft dat de veranderingen op de financiële markt “in een relatief snel tempo verlopen”.

“Als iedereen eerder het gevoel had dat het (IPO) registratiesysteem nogal ver weg was, dan is het nu misschien dichtbij”, zei Cao, volgens een CNBC-vertaling van zijn Mandarijn-talige opmerkingen.

Hoewel de nieuwe beurs in eerste instantie zal putten uit de selecte groep bedrijven van de New Third Board, zegt openbare informatie dat in de toekomst een op registratie gebaseerd noteringssysteem zal worden geïmplementeerd.

Lees meer over China van CNBC Pro

Aandelen mogen met 30% per dag stijgen of dalen, een relatief grote bandbreedte voor Chinese markten.

“We zien Beijing Exchange als gepositioneerd om middelgrote/kleine bedrijven te ondersteunen en als een hub waar de beste van die bedrijven naar de beurs van Shanghai en Shenzhen kunnen gaan”, zeiden aandelenanalist Katherine Liu en een team van Morgan Stanley op 2 september. Opmerking.

Ze voegden eraan toe dat “het sentiment en de liquiditeit op korte termijn de rally van de makelaars zouden moeten blijven stimuleren.”

Het handelsvolume van aandelen is de afgelopen twee maanden gestegen. Maandag was volgens Wind Information de 34e handelsdag op rij met een volume van meer dan 1 biljoen yuan.