FINANCIEEL.com

Chinese aandelen stegen toen Peking maatregelen beloofde om de zwakke economie te stimuleren

Chinese aandelen stegen toen Peking maatregelen beloofde om de zwakke economie te stimuleren

Toeristen bij de Bund op 11 juli 2023 in Shanghai, China.

Vcg | Visual China-groep |

Chinese aandelen stegen dinsdag toen Beijing beloofde maatregelen op te voeren om de sputterende economie van China te versterken.

van Hongkong Hang Seng-index steeg met meer dan 3%, China’s tech-heavy ChiNext steeg met 1,8% en de Shanghai Composite Index steeg dinsdagochtend met 1,81% in Azië.

gerelateerd beleggingsnieuws

Het cijferseizoen in China is nog maar net begonnen.  Hier zijn enkele winnaars om naar te kijken

CNBC Pro

Chinese vastgoedontwikkelaars Landelijke tuin En Verlangen naar steeg respectievelijk met 14,3% en 20,7%. Sunac steeg met 12,5%, China Vanke steeg met 11,02% en China Overseas Land and Investment groeide met 11,39%.

Een dag eerder kelderden Chinese vastgoedaandelen door hernieuwde angst voor schulden. De Chinese regering trad in augustus 2020 hard op tegen de schuldenlast van de vastgoedsector.

Het herstel van de aandelen komt nadat de topleiders van China maandag beloofden om de beleidsondersteuning op te voeren om de binnenlandse consumptie te stimuleren, aangezien het herstel na Covid trager verliep dan verwacht.

Volgens officiële gegevens is het bruto binnenlands product van China in het tweede kwartaal met 6,3% gestegen ten opzichte van een jaar geleden en presteerde het slechter dan de 7,3%-econoom voorspelde. Dit was een groei van 0,8% ten opzichte van het eerste kwartaal en was trager dan het groeitempo van 2,2% op kwartaalbasis in de periode januari tot maart.

China’s topleiders kwamen maandag bijeen voor de langverwachte bijeenkomst van het Politburo en hintten naar stappen om het vastgoedbeleid aan te passen en te optimaliseren in wat de leiders een “martelend” economisch herstel noemden.

Staatspersbureau Xinhua citeerde het 24 leden tellende Politbureau als volgt: “de economie wordt geconfronteerd met nieuwe moeilijkheden en uitdagingen.” Dat is voornamelijk te wijten aan de zwakke binnenlandse vraag, operationele uitdagingen voor bedrijven en “een grimmige en complexe externe omgeving”, zei het.

“De bijeenkomst benadrukte dat het noodzakelijk is om de binnenlandse vraag actief uit te breiden, de fundamentele rol van de consumptie bij het aandrijven van de economische groei ten volle te benutten, de consumptie uit te breiden door het inkomen van de bewoners te verhogen”, aldus Xinhua.

“Het is noodzakelijk om de consumptie van auto’s, elektronische producten en woninginrichting te stimuleren en de consumptie van diensten zoals sport, vrije tijd en cultureel toerisme te bevorderen”, aldus het rapport.

De in Hong Kong genoteerde aandelen van internetgiganten stegen dinsdag. Alibaba aandelen stegen met 4,7%, terwijl tencent bijna 4% gestegen. Meituan En Baidu aandelen stegen met respectievelijk 5,7% en 6,8%.

In de ruimte voor elektrische voertuigen, Xpeng steeg met 11%, Li auto steeg met 4,15% en BYD steeg met 2%.

“Dit is een herbevestiging dat de [Chinese] beleidsmakers hebben de bezorgdheid van de markt gehoord over meer steun die nodig is voor de binnenlandse economie”, zei Xiaolin Chen, hoofd internationaal bij KraneShares, op CNBC’s “Street Signs Asia” dinsdag.

“Ze willen de doelstelling van 5% BBP van dit jaar behalen. De eerste taak die ze moeten uitvoeren, is banen creëren voor de beroepsbevolking in China”, aldus Chen.

“Ik zie zeker wat bemoedigende taal vrijkomen uit de verklaring die veel van de zorgen wegnam van mensen met een sterke focus op de vastgoedmarkt, werkgelegenheid, particuliere investeringen, enzovoort. Tot nu toe was de taal bemoedigend.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert