China’s zero-covid-beleid een last voor de binnenlandse en wereldeconomie

By Jernst van Waal

De directeur van het Internationaal Monetair Fonds zei vrijdag dat China’s zero-covid-beleid er steeds meer uitziet als een “last”, die het economisch herstel zowel in eigen land als voor de wereld in het algemeen in de weg staat.

Kristalina Georgieva sprak met Geoff Cutmore van CNBC via videoconferentie op het virtuele evenement The Davos Agenda en zei dat de inperkingsstrategie, hoewel aanvankelijk succesvol, nu meer risico’s dan voordelen met zich meebrengt.

Zero-Covid verwijst naar pogingen om het virus volledig te elimineren via volksgezondheidsmaatregelen zoals lockdowns, massatests en grensquarantaine.

“Het zero-covid-beleid bevatte al geruime tijd infecties in China”, zei Georgieva, eraan toevoegend dat de nieuwe zeer overdraagbare omicron-variant betekende dat deze inperkingsmaatregelen nu niet gemakkelijk kunnen worden bereikt.

“De beperkingen die moeten worden opgelegd, zijn meer een last voor de economie, meer in gevaar brengen niet [for] alleen China, maar ook China als bevoorradingsbron voor de rest van de wereld”, zei ze.

Mensen dragen maskers terwijl ze in de buurt van lantaarns op de markt staan ​​op 19 januari 2022 in Wuhan, provincie Hubei, China.

Getty Images | Getty Images Nieuws | Getty Images

Twee jaar na de pandemie en met de opkomst van de omicron-variant, merkte Georgieva op dat het nu belangrijk is voor alle landen om opnieuw te beoordelen wat de beste manier is om met de pandemie om te gaan. In het geval van China kan het binnenkort onhoudbaar zijn om de laatste golf in te dammen zonder ernstige economische implicaties, zei ze.

“Wat Omicron ons allemaal leert, is dat een zeer overdraagbare variant van Covid misschien veel moeilijker te beheersen is zonder een dramatische impact op de economie”, zei Georgieva.

China is al bezig om zijn economie te stimuleren te midden van een vertragende groei. Woensdag verlaagde de centrale bank van het land, de People’s Bank of China, de rentetarieven voor leningen aan bedrijven en huishoudens.

Georgieva merkte op dat verdere maatregelen kunnen worden verwacht, aangezien een “pandemisch beleid” in 2022 een economisch topbeleid blijft voor China en de rest van de wereld.

“Tenzij we beschermingen over de hele wereld bouwen, zullen we verstoringen blijven zien en zou de toekomst niet zo rooskleurig zijn als we zouden willen”, zei Georgieva.

Donderdag meldde de Chinese gezondheidscommissie op het vasteland in totaal 73 nieuwe bevestigde gevallen. Het heeft een zevendaags gemiddelde van 129 gevallen.