China’s fabrieken automatiseren naarmate er een tekort aan arbeidskrachten dreigt

By Jernst van Waal

Werknemers assembleren voertuigen voornamelijk voor de binnenlandse markt in een fabriek die wordt beheerd door de joint venture van Daimler-BAIC Motor, Beijing Benz Automotive (BBAC).

Evelyn Cheng | CNBC

PEKING – Fabrieken in China wenden zich tot technologie om een ​​hangend tekort aan arbeidskrachten aan te pakken.

Volgens officiële cijfers is de beroepsbevolking van het land in het afgelopen decennium met meer dan 5 miljoen mensen gekrompen doordat het aantal geboorten is gedaald – ondanks een terugdraaiing van het controversiële eenkindbeleid.

En voor de fabrieken die een groot deel van de moderne groei in China hebben aangedreven, is er al een tekort aan arbeiders, wat de lonen opdrijft. Dat dwingt bedrijven om te verhuizen of automatisering te vergroten, vooral omdat het tekort aan arbeidskrachten alleen maar erger lijkt te worden.

Als een oudere werknemer kan leren, is een baan in de auto-industrie tegenwoordig niet langer een baan die veel fysieke kracht vereist.

Junsong Peng

vice-president en chief digital officer van SAP China

Jonge mensen zijn tegenwoordig niet bereid om op fabrieksvloeren te werken, zegt Shirley Zhou, IT-directeur bij Midea, een gigant in huishoudelijke apparaten in het zuiden van China. Het bedrijf haalde 77,69 miljard yuan ($ 11,95 miljard) aan bedrijfsopbrengsten binnen voor het kwartaal dat eindigde in september, meer dan 15% meer dan een jaar geleden.

Hoewel Midea voorlopig genoeg werknemers kan vinden, is het bedrijf begonnen aan een driejarenplan om meer technologie in zijn 34 fabrieken op te nemen, te beginnen met zeven dit jaar, zei Zhou. Het doel is om dat aantal volgend jaar te verdubbelen en in 2023 25 fabrieken te dekken, zei ze.

De modellering van het bedrijf voorspelt dat het automatiseren van de productie met sensoren en robots de assemblage-efficiëntie in de fabrieken met 15% tot 20% zal verhogen. Voor twee fabrieken die dergelijke technologie al hebben geïntegreerd, is de efficiëntie met bijna 30% gestegen, zei Zhou.

De strategie van Midea is slechts een van de vele technologische upgrades die volgens analisten door fabrieken over de hele wereld worden nagestreefd. Ook wel “slimme” of “intelligente” fabricage genoemd, wordt verwacht dat het wijdverbreide gebruik van nieuwe hardware en software bij de productie uiteindelijk de efficiëntie evenzeer zal verhogen als de industriële revolutie in de 18e en 19e eeuw deed.

Vanuit economisch perspectief is technologie nu de sleutel voor groei, aangezien landen als China eraan werken om de lokale productie goedkoop genoeg te houden zodat bedrijven kunnen blijven.

“Elk bedrijf, of zelfs als het een externe fabrikant is met productiefaciliteiten in China … ze staan ​​onder druk om te investeren in slimme productie”, zegt Rodrigo Cambiaghi, leider van de supply chain en operations in Groot-China bij EY.

Hij merkte op dat dergelijke investeringen de afhankelijkheid van China van arbeid verminderen en het vermogen van het land vergroten om meer goederen van hogere kwaliteit te produceren.

“Dat is van fundamenteel belang om de volumes voor die arbeidsintensieve producten binnen China te houden”, zei hij. “Dit is niet iets dat in zeer korte tijd zal worden opgelost. Maar het momentum is er en China besteedt veel van de fondsen, veel van de technische capaciteiten van het land, om echt slimme productiemogelijkheden te stimuleren.”

De aandacht voor de digitalisering van fabrieken is toegenomen sinds de pandemie van het coronavirus.

Volgens de vroege investeerder Yunqi Partners rondde het Chinese industriële internetbedrijf Deltaphone in een half jaar twee financieringsrondes af om bijna 300 miljoen yuan op te halen.

BMW’s joint venture met Brilliance Auto zei dat het bijna 4.000 robots gebruikt in drie fabrieken en plant de eerste installatie van 2.000 robots voor nieuwe fabrieken die volgend jaar openen.

Over het algemeen verwacht het kunstmatige intelligentiebedrijf Megvii, dat software verkoopt voor het automatiseren van magazijnactiviteiten, dat 2020 het eerste jaar was van echte toepassing van kunstmatige intelligentie op logistiek, en dit jaar zal het begin zien van een aanzienlijke integratie.

Dalende technische kosten

Een deel van de reden waarom de digitaliseringstrend in de fabriek zal aantrekken, is dat de kosten van sensoren voor het verzamelen van gegevens over hoe goed machines werken de afgelopen 10 jaar aanzienlijk zijn gedaald, zegt Leo Li, partner bij adviesbureau Oliver Wyman en hoofd van auto-, productie- en industriële producten voor Groot-China.

Hierdoor kan een fabriek productieproblemen sneller opsporen en oplossen – met minder arbeiders.

“De fabrieken van vandaag zijn totaal anders dan vroeger”, zei Li, volgens een CNBC-vertaling van zijn opmerkingen in het Mandarijn. “Het aantal zogenaamde arbeiders (arbeiders) is dramatisch gedaald – er zijn meer ‘kennis’ers. De efficiëntie stijgt steeds meer.’

Een van de belangrijkste toepassingsgebieden is de automobielindustrie. Volgens Junsong Peng, vice-president en chief digital officer van SAP China, begon het Duitse softwarebedrijf SAP zijn activiteiten in China door in 1995 samen te werken met de lokale joint venture van Volkswagen.

Hij zei dat bedrijfsanalyse van dergelijke technische upgrades aantoont dat de productie-efficiëntie en de levertijd met ongeveer 20% tot 30% verbetert. Dat is nog maar een begin voor hoeveel technologie kan bijdragen, zei Peng.

De uitdaging voor fabrieksefficiëntie in de toekomst is een probleem van educatie over digitaal gereedschapsbeheer, niet van leeftijd, zei hij, volgens een CNBC-vertaling van zijn opmerkingen in het Mandarijn. “Als een oudere werknemer kan leren, is een baan in de auto-industrie tegenwoordig niet langer een baan die veel fysieke kracht vereist.”

Implicaties voor de toeleveringsketen

De effecten van de digitalisering van fabrieken strekken zich ook uit tot wereldwijde toeleveringsketens.

Bedrijven zijn vooral geïnteresseerd in het gebruik van technologie om hun wereldwijde productie te volgen en te analyseren, om ervoor te zorgen dat goederen aan klanten kunnen worden geleverd, zei Jeremy Deutsch, Asia-Pacific president voor datacenteroperator Equinix. Hij zei dat de toegenomen digitalisering van fabrieken een nieuwe vraag naar datacenters stimuleert, waarvan de initiële groei afkomstig was van sociale media en financiële diensten.

China’s snelle herstel van de coronaviruspandemie heeft fabrieken in het land gehouden – en erg druk – terwijl andere landen nog steeds worstelen om de ziekte onder controle te houden.

Deze boost voor de fabrieken in China zal waarschijnlijk nog een jaar duren, zei Yipin Ng, oprichter van Yunqi Partners in Shanghai.

Bedrijven zullen de komende vijf jaar nog steeds een deel van hun toeleveringsketen willen diversifiëren naar andere landen, zei hij. Zelfs als technologie een overweging is, zei Ng dat er nog een lange weg te gaan is, omdat veel fabrieken die hij in China heeft bezocht nog steeds niet eens met internet zijn verbonden, en bedrijven in andere landen vergelijkbare technische hulpmiddelen kunnen ontwikkelen.

Maar in China zal de druk om de arbeidsproductiviteit aan te pakken alleen maar toenemen.

“Mijn persoonlijke zorg is niet dat we overmatige arbeidskrachten of werkgelegenheid (problemen) zullen hebben”, zegt Victor Du, algemeen directeur in Shanghai bij adviesbureau Alvarez & Marsal Asia. “Als samenleving zou de zorg moeten (zijn) het bereiken van hetzelfde niveau van productieoutput, of zelfs hogere kwaliteit, hogere output, met een lagere populatie na twintig, dertig jaar. Als je naar dit punt kijkt, zal digitalisering of upgrading van technologie zeer noodzakelijk zijn. “