Site pictogram Financieel.com

China’s Evergrande-crisis kan pijn doen aan de wereldeconomie

Een man loopt voor onvoltooide woongebouwen in de Evergrande Oasis, een wooncomplex ontwikkeld door Evergrande Group, in Luoyang, China, 15 september 2021. Foto gemaakt op 15 september 2021.

Carlos Garcia Rawlins | Reuters

Een liquiditeitscrisis bij een grote Chinese vastgoedontwikkelaar heeft de wereldwijde markten geschokt, en strategen zeggen dat dit rimpelingen in de wereldeconomie kan veroorzaken.

Maar ze zeggen ook dat de kwestie waarschijnlijk door de Chinese regering zal worden ingeperkt voordat het schade aanricht in het banksysteem en dat het naar verwachting niet zal leiden tot een bredere wereldwijde financiële besmetting.

De cruciale vraag voor investeerders is hoe en wanneer leiders in Peking de situatie aanpakken en of ze een herstructurering van China Evergrande Group lanceren, zoals veel marktprofessionals verwachten.

Beleggers maken zich zorgen dat Peking het bedrijf waarschijnlijk zal laten mislukken, waardoor aandeelhouders en binnenlandse obligatiehouders gewond zullen raken. Evergrande wordt komende donderdag geconfronteerd met een schuldbetaling op zijn offshore-obligaties, nadat het vorige week zei dat het met ongekende problemen werd geconfronteerd.

“Iedereen verwachtte dat de regering een oplossing zou hebben, aangezien Evergrande een systeemrelevant bedrijf is”, zegt Jimmy Chang, Chief Investment Officer bij Rockefeller Global Family Office. “Het heeft $ 300 miljard aan uitstaande schulden. Er is een besmettingsprobleem als China Evergrande niet wordt opgelost. Ik denk dat het uiteindelijk een aantal diepgewortelde staatsbedrijven zal hebben om het over te nemen.”

Marktprofessionals denken niet dat Evergrande tot de volgende financiële crisis zou kunnen leiden, maar het zou tot meer volatiliteit kunnen leiden.

“Het lastige van het begrijpen van China is dat het een ondoorzichtig systeem is en dat je vaak pas antwoorden hebt als je antwoorden krijgt”, zegt Rick Rieder, Chief Investment Officer van Global Fixed Income bij BlackRock.

“Het banksysteem wordt meestal gecontroleerd door de overheid”, voegde Rieder eraan toe. “Er is overheidsinterventie die vermoedelijk binnen zou komen. Ik denk dat voor een bepaalde periode, als je dit in al het andere daar verwikkelt, er op korte termijn financieringsvragen zijn rond enkele van de andere vastgoedentiteiten en wanneer dat gebeurt, kan het wat volatiliteit en enige financiële besmetting. Mijn gevoel is dat de regering zal handelen en mijn gevoel is dat het zich zal stabiliseren.”

Rieder zei dat er voor een bepaalde periode enige voorzichtigheid kan zijn rond Chinese vastgoedbedrijven en multidisciplinaire bedrijven.

Er is bezorgdheid dat de toch al vertragende Chinese economie nog verder wordt getroffen en die naar andere economieën zou kunnen stromen.

Chang zei dat de Chinese regering snel moet handelen, aangezien Evergrande het sentiment begint te beïnvloeden, nadat het door de wereldwijde markten is genegeerd.

“Het zou een self-fulfilling prophecy kunnen zijn. Dit liquiditeitsprobleem, onroerend goed, is zo belangrijk voor de Chinese economie en het financiële welzijn van zoveel Chinese gezinnen. Het eigenwoningbezit bedraagt ​​meer dan 90%”, zei Chang. “Zoveel mensen kopen appartementen als investering, dus als dit ding niet wordt ingeperkt, kan het een echte zwarte zwaan worden.”

Het feit dat de Chinese economie zo groot is, kan gevolgen hebben voor de rest van de wereld, voegde Chang eraan toe. “Als China een serieus economisch probleem zou hebben vanwege China Evergrande, zou de rest van de wereldeconomie ervan besmet zijn.”

De Dow Jones Industrial Average eindigde de handelssessie van maandag met meer dan 600 punten, na forse dalingen op de aandelenmarkten in Europa en Hong Kong en andere delen van Azië. Het rendement op 10-jaars Treasuries, dat tegengesteld aan de prijs beweegt, zakte naar 1,297% toen beleggers veiligheid zochten in obligaties.

Bescherming van het bredere financiële systeem

“Ik denk dat de Chinese autoriteiten uiteindelijk zullen ingrijpen om ervoor te zorgen dat het bredere financiële systeem niet in een crisis terechtkomt”, zegt Mark Williams, hoofdeconoom Azië bij Capital Economics. “Als je een vastgoedontwikkelaar bent, heb je een paar sombere maanden voor de boeg. Het belangrijkste onderscheid is volgens mij dat beleidsmakers vastgoedontwikkelaars veel pijn zullen laten lijden, maar ze zullen ingrijpen om ervoor te zorgen dat het banksysteem in orde is. “

Jim Chanos, president en oprichter van Kynikos Associates, zei dat het een kritiek moment is voor het Chinese leiderschap, dat een regelgevend hardhandig optreden heeft uitgevoerd tegen internetbedrijven, onderwijsbedrijven, gaming en andere industrieën.

Chanos zei dat het van cruciaal belang is om te zien hoe Peking op Evergrande reageert.

“We zien een andere toonverandering… de manier waarop de regering bedrijven, bedrijfsleiders en westerse investeerders behandelt. Hoe gaan ze om met een reddingsoperatie waarvan iedereen denkt dat die er op de een of andere manier aan komt?” zei hij op CNBC. “Zullen westerse obligatiehouders worden gered? Gaat het alleen naar eigenaren van onroerend goed die appartementen verschuldigd zijn die nog niet door Evergrande zijn gebouwd? Zullen banken een knipbeurt nemen?”

Pijn op de Chinese vastgoedmarkt?

China heeft sinds 2011 vier keer geprobeerd de speculatie op zijn vastgoedmarkt een halt toe te roepen, merkte Chanos op. “In elk van die gevallen kwam de economie heel snel tot stilstand, en de autoriteiten haalden hun voet van de rem en trapten opnieuw het gaspedaal in,” zei hij.

Hij zei dat de woningmarkt gelijk is aan 20% van het BBP van China, terwijl de vastgoedactiviteit in het algemeen ongeveer 30% van het BBP bedraagt. “Dit zijn gewoon de off-the-chart-cijfers, en ze zijn slechter geworden onder president Xi, niet beter. We denken niet dat het systemisch is voor de westerse financiële markten”, zei Chanos, die short ging op Chinese aandelen.

Williams van Capital Economics zei dat er ongeveer 1,4 miljoen eigenaren van onroerend goed zijn die aanbetalingen hebben gedaan en wachten op de levering van Evergrande-eigendommen. “We weten niet of ze de huizen kunnen bouwen, maar het lijkt onwaarschijnlijk”, zei hij, en merkte op dat sommige woningen al in aanbouw zijn en zich in verschillende stadia van de bouw bevinden.

Het risico is dat als er ook problemen zijn bij andere vastgoedbedrijven, de waarde van vastgoed eronder zal lijden en er onrust op de woningmarkt kan ontstaan. De consument is een grote factor in de Chinese economie, en een klap op de huisvesting kan de consumptie schaden.

Dat zou ook doorsijpelen naar andere regionale en mondiale markten door een verzwakking van de Chinese importmarkt en een vertraging van de vraag naar allerlei soorten grondstoffen.

“Als je het koppelt aan enkele van de veranderingen in de regelgeving in China, de duidelijke vertraging van de groei, de duidelijke vertraging van de vraag naar grondstoffen naast die groei, is er een reden om te pauzeren en geduldig te zijn met wat er in de regio gebeurt”, zei Rieder. “Maar de economische groei van China en de verwevenheid van China in de wereldeconomie is enorm, en dus zal China als een belangrijk focus van de markten niet snel verdwijnen.”

Mobiele versie afsluiten