China’s digitale yuan noteert $ 8,3 miljard transacties in een half jaar

By Jernst van Waal

Een teken voor de digitale valuta van China, de elektronische Chinese yuan (e-CNY), wordt op 8 maart 2021 getoond in een winkelcentrum in Shanghai.

STR | AFP | Getty Images

PEKING — In een land waar de betalingen van consumenten in de biljoenen worden gemeten, heeft de digitale yuan van China weinig vooruitgang geboekt, volgens cijfers voor 2021 die dinsdag door de centrale bank zijn vrijgegeven.

De People’s Bank of China is de afgelopen twee jaar begonnen met het uitvoeren van proeven met de digitale yuan. Sindsdien hebben cumulatieve transacties in de valuta 87,57 miljard yuan ($ 13,68 miljard) bereikt, vertelde Zou Lan, directeur van de afdeling financiële markten van de PBOC, aan verslaggevers.

Dat betekent dat digitale yuan-transacties in de tweede helft van 2021 in totaal 53,1 miljard yuan bedroegen, op basis van CNBC-berekeningen van eerder vrijgegeven cijfers.

Voor de context maakte Alipay van Ant Group in 2020 bekend dat het maandelijkse betalingsvolume gemiddeld 10 biljoen yuan bedroeg. Het bedrijf is een filiaal van Alibaba dat een van China’s twee dominante apps voor mobiel betalen exploiteert, en is de dominante vorm van consumentenbetalingen op het vasteland geworden.

Alipay zei dat het vanaf juni 2020 ongeveer 711 miljoen maandelijkse actieve gebruikers had.

Nieuwe gebruikers klimmen

De gebruikers van digitale yuan in China zijn sneller gestegen dan het transactievolume.

Het aantal individuele gebruikers van digitale yuan steeg tot 261 miljoen eind 2021, een stijging van 240,13 miljoen vanaf eind juni, aldus de PBOC.

Toch zouden de grotere beschikbaarheid van de digitale yuan en de overheidspromoties een groter gebruik kunnen aanmoedigen.

Eerder deze maand begon de bank het grote publiek toe te staan ​​een proefversie van de digitale yuan-app te downloaden van de Android- en Apple-appstores, voor gebruikers in 10 Chinese steden.

Voordat de digitale yuan aan het grote publiek werd aangeboden, stonden de eerste tests van de centrale bank alleen open voor gebruikers die door loting waren geselecteerd. Eenmaal uitgenodigd, konden inwoners van bepaalde steden digitale yuan-vouchers gebruiken om binnen bepaalde tijdsperioden producten te kopen in aangewezen winkels.

— CNBC’s Arjun Kharpal bijgedragen aan dit rapport.