Site pictogram Financieel.com

China ziet een ‘V-vormig herstel’, maar dat is misschien niet de wereldwijde norm

Werknemers monteren airconditioners in een Midea-fabriek in Wuhan in de provincie Hubei, centraal China, donderdag 26 maart 2020.

Kenmerk China | Barcroft Media via Getty Images

China ziet een sterke economische opleving na een inzinking die wordt veroorzaakt door de sluiting om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen, maar reken er niet op dat dit het geval is voor andere grote economieën over de hele wereld, zegt Richard Martin van IMA Asia.

“Dat is een V-vormig herstel dat u ziet in de (Purchasing Manager’s Index), sterk gedaald in februari, weer omhoog in maart, nog steeds sterk in april, weer iets boven de 50 in mei”, Martin, algemeen directeur van de bedrijf, vertelde CNBC’s “Street Signs” maandag.

Martin’s opmerkingen kwamen na recente gegevens waaruit bleek dat de Chinese productiesector in mei groeide.

In het weekend kwam China’s officiële PMI voor productie voor mei uit op 50,6, volgens het nationale bureau voor de statistiek van het land. Een privé-enquête die maandag werd gepubliceerd, toonde ook aan dat de productieactiviteit in China onverwachts groeide in mei, waarbij de PMI voor de productie van Caixin / Markit voor die maand op 50,7 kwam. PMI-waarden boven de 50 duiden op expansie, terwijl cijfers onder het niveau contractie vertegenwoordigen.

Onder andere markten in Azië zei Martin dat Vietnam en Taiwan een vergelijkbaar economisch herstel zouden kunnen bewerkstelligen.

Elders waarschuwde hij echter dat iedereen ‘naar beneden gaat en twee of drie maanden blijft liggen voordat ze weer naar boven komen’.

‘Dat wordt het verhaal dat we in Europa en de Verenigde Staten zien, en de mensen hebben zich daar nog steeds niet aan aangepast’, zei Martin. ‘Ze denken dat als Covid-19 eenmaal dood is, dat het einde van het spel is. Maar dat is het niet.’

De marktprestaties weken af ​​van de sombere economische cijfers van de afgelopen weken. In de Verenigde Staten behaalden de drie belangrijkste indices in mei een sterke stijging, waarbij de Dow Jones Industrial Average, S&P 500 en Nasdaq Composite elk maand met meer dan 4% stegen. In Azië steeg de Japanse Nikkei 225 in mei met meer dan 8%. De pan-Europese Stoxx 600 behaalde deze maand ook ongeveer 3%.

Toch waarschuwde Martin: “Dit is geen markt voor sterk herstel.”

De Covid-19-golf, de eerste golf sterft af, maar we hebben nu twee of drie economische golven: werkloosheid, faillissement, wanbetaling, die tegen het einde van het jaar zullen toenemen.

Richard Martin

Algemeen directeur, IMA Azië

“We hebben veel schade aangericht, dus het soort indicatoren waarnaar je op zoek bent, kijk naar de werkloosheidscijfers. We hebben het over dubbele cijfers in de Verenigde Staten en Europa en geavanceerde landen zoals Australië aan het einde van dit jaar ‘, zei hij.

Op dit moment zei Martin dat de wereld momenteel een ‘overgang’ ondergaat naar een ‘nieuw normaal’.

‘We zullen steden zien, we zullen staten en provincies zien en zelfs nationale regeringen die de vergrendeling in- en uitschakelen als ze zich zorgen maken over de tweede golf van virusinfectie’, zei Martin. “We zullen ook veel deflatie zien. Te weinig vraag naar goederen en een massale herstructurering in sommige kernindustrieën.”

Onder verwijzing naar zijn gesprekken met grote multinationals, zei hij dat de bedrijven hebben gesproken over het derde kwartaal, een periode waarin ze “hun activiteiten zullen gaan rationaliseren en het personeel zullen laten gaan”.

‘De Covid-19-golf, de eerste golf sterft af, maar we hebben nu twee of drie economische golven: werkloosheid, faillissement, wanbetaling, die tegen het einde van het jaar zullen toenemen’, zei Martin.

Mobiele versie afsluiten