FINANCIEEL.com

China zet Qin Gang af als minister van Buitenlandse Zaken na afwezigheid van een maand

China zet Qin Gang af als minister van Buitenlandse Zaken na afwezigheid van een maand

Qin Gang, de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, spreekt terwijl hij een kopie van de grondwet vasthoudt tijdens een persconferentie in Peking, China, op dinsdag 7 maart 2023.

Qilai Shen | Bloomberg |

De regering van Xi Jinping in Peking heeft China’s topdiplomaat Wang Yi aangesteld om Qin Gang te vervangen als minister van Buitenlandse Zaken, meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua dinsdag, na diens afwezigheid van een maand.

Er werd geen reden gegeven voor het ontslag.

De 57-jarige Qin verscheen op 25 juni voor het laatst in het openbaar in Peking, toen hij gesprekken voerde met tegenhangers uit Vietnam, Sri Lanka en belangrijke handelspartner Rusland. Hij klom geleidelijk op in de diplomatieke dienst van Peking, waaronder een periode van twee jaar als ambassadeur in de Verenigde Staten, voordat hij in december werd gepromoveerd tot hoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Speculaties over Qins lange levensduur op kantoor namen toe na een reeks schorsingen van openbare functies die hij zou bijwonen. Qin zou eerder deze maand een ontmoeting hebben met Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de Europese Unie, voordat China de EU informeerde dat de data “niet langer mogelijk waren”, meldde Reuters.

Hij was ook niet aanwezig bij een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) in juli vanwege niet-gespecificeerde gezondheidsredenen, zei een Chinese woordvoerder van Buitenlandse Zaken volgens Reuters.

Het ontslag van Qin en de benoeming van de 69-jarige Wang volgden op een buitengewone zitting van het Permanente Comité van het Nationale Volkscongres, het belangrijkste wetgevende orgaan van China.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert