China zegt dat zijn economie in het eerste kwartaal met 18,3% groeide en de verwachtingen enigszins ontbrak

By Jernst van Waal

Mensen kopen Apple-producten in de nieuwe Apple Flagship Store op de openingsdag na een uitbraak van de coronavirusziekte (COVID-19) in Sanlitun in Beijing, China, 17 juli 2020.

Thomas Peter | Reuters

PEKING – China rapporteerde het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal iets lager dan verwacht, aangezien de industriële productie teleurstelde maar de detailhandel versloeg.

Het BBP is in de eerste drie maanden van het jaar met 18,3% gestegen ten opzichte van een jaar geleden, zei het Chinese Nationale Bureau voor de Statistiek vrijdag. Dat is volgens analisten van Reuters iets lager dan de verwachting van een stijging van 19%.

De sterke groei komt voort uit een krimp in het eerste kwartaal van vorig jaar, toen de economie met 6,8% kromp tijdens het hoogtepunt van de binnenlandse uitbraak van Covid-19. China was het eerste land dat met de ziekte te maken kreeg en de economie groeide in het tweede kwartaal van vorig jaar weer.

Het bbp groeide in het eerste kwartaal met 10,3% in vergelijking met dezelfde periode in 2019, aldus het statistiekbureau.

China zei ook dat de detailhandelsverkopen in maart met 34,2% zijn gestegen, waarmee de verwachtingen van een groei van 28% worden overtroffen.

De industriële productie steeg in maart met 14,1%, terwijl Reuters de voorspelling van 17,2% groei niet had voorspeld.

Dit is een breaking news-verhaal. Controleer alstublieft nogmaals voor updates.