China zegt dat zijn economie in het derde kwartaal met 4,9% is gegroeid

By Jernst van Waal

Een pompbediende draagt ​​een masker terwijl hij een auto tankt bij een Sinopec-benzinestation waar klanten voorraden kunnen kopen terwijl het land wordt getroffen door een uitbraak van het nieuwe coronavirus, in Peking, China, 28 februari 2020.

Thomas Peter | Reuters

PEKING – De Chinese economie herstelde zich verder van het coronavirus in het derde kwartaal, volgens gegevens die maandag zijn vrijgegeven door het National Bureau of Statistics.

De op een na grootste economie ter wereld rapporteerde in het derde kwartaal een bbp-groei aan de lage kant van de verwachtingen, een stijging van 4,9% ten opzichte van een jaar geleden. Dat brengt de groei voor de eerste drie kwartalen van het jaar op 0,7% ten opzichte van een jaar geleden.

Chinese economen verwachtten een bbp-groei van 5,2% in het derde kwartaal, volgens een gemiddelde van schattingen opgesteld door Wind Information, een financiële informatiedatabase.

“Over het algemeen zette de algehele nationale economie het gestage herstel voort en er zijn significante resultaten geboekt bij het coördineren van epidemische preventie en ontwikkeling”, aldus het bureau in een Engelstalige publicatie. We moeten ons er echter ook van bewust zijn dat de internationale omgeving nog steeds gecompliceerd en ernstig is met aanzienlijke instabiliteit en onzekerheden, en dat we onder grote druk staan ​​om epidemische overdrachten vanuit het buitenland en de heropleving ervan in eigen land te voorkomen. herstel en de basis voor duurzaam herstel moeten worden geconsolideerd. “

De detailhandelsverkopen stegen in september met 3,3%, wat neerkomt op een stijging van 0,9% in het derde kwartaal. In de eerste negen maanden van het jaar kromp de detailhandelsverkopen met 7,2%.

De investeringen in vaste activa stegen met 0,8% in de eerste drie kwartalen van het jaar.

Het officiële werkloosheidspercentage in de steden is in september licht gedaald tot 5,4%.

De industriële productie steeg in september met 6,9% ten opzichte van een jaar geleden, waardoor de totale groei voor de eerste negen maanden van het jaar op 1,2% uitkwam.

Officiële cijfers lieten zien dat het bruto binnenlands product van China in de eerste drie maanden van het jaar met 6,8% kromp, toen meer dan de helft van het land tijdelijk stopte in een poging om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Het bbp groeide in het tweede kwartaal met 3,2%.

Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat China dit jaar de enige grote wereldeconomie zal zijn die met 1,9% zal groeien.

Dit is een breaking news-verhaal. Controleer a.u.b. opnieuw voor updates.