FINANCIEEL.com

China zegt dat het de VS en Europa van tevoren op de hoogte heeft gesteld van de exportcontroles op chipmetalen

China zegt dat het de VS en Europa van tevoren op de hoogte heeft gesteld van de exportcontroles op chipmetalen

Een Chinese vlag wordt weergegeven naast een “Made in China”-bord op een printplaat met halfgeleiderchips, op deze illustratiefoto gemaakt op 17 februari 2023.

Florence Lo | Reuters

BEIJING — Het Chinese ministerie van Handel zei donderdag dat het land de VS en Europa van tevoren op de hoogte heeft gesteld van de exportcontroles van deze week.

China deed dit via “dialoogkanalen voor exportcontrole”, zei Shu Jueting, woordvoerder van het ministerie van Handel, in het Mandarijn, vertaald door CNBC.

China richt zich niet op een specifiek land met de beperkingen, zei ze, waarmee ze herhaalde dat het hun doel is om de nationale veiligheid te beschermen.

Het ministerie van handel kondigde maandag aan dat China vanaf 1 augustus de export van gallium en germanium – twee metalen die worden gebruikt bij de productie van halfgeleiders – zal beperken. Dat betekent dat bedrijven in China vergunningen moeten aanvragen om de metalen te mogen exporteren. China produceert het grootste deel van ’s werelds gallium en germanium, die niet van nature voorkomen, maar worden geproduceerd door andere metalen te raffineren.

Woordvoerder Shu zei dat het ministerie nog geen aanvragen voor exportvergunningen had ontvangen en merkte op dat de regels pas op 1 augustus van kracht worden.

China hanteert een 'voorzichtige en afgemeten' aanpak met metalen stoepranden: adviesbureau

Ze vertelde verslaggevers meer dan eens dat de exportbeperkingen geen volledig exportverbod zijn en dat aanvragen die aan de vereisten voldoen, zullen worden goedgekeurd. Shu heeft geen details gedeeld.

Een woordvoerder van de EU-Commissie zei in een verklaring aan CNBC dat China de Commissie maandag heeft geïnformeerd over de aanstaande exportcontroles.

“De Commissie is bezorgd dat deze exportbeperkingen niets te maken hebben met de noodzaak om de internationale vrede en stabiliteit te beschermen of de uitvoering van China’s non-proliferatieverplichtingen die voortvloeien uit internationale verdragen”, aldus de woordvoerder, erop wijzend dat de Commissie werkt aan een analyse van de beperkingen. ‘ potentiële impact op wereldwijde toeleveringsketens.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën en het kantoor van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger hebben niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek van CNBC om commentaar.

“Het nieuwe licentieregime van Peking is een waarschuwingsschot gericht op de VS, Japan en Nederland na een trilaterale overeenkomst eerder dit jaar om de controles op de export van chips te coördineren”, zei Gabriel Wildau, directeur van adviesbureau Teneo, woensdag in een notitie.

“Japan, Duitsland en Nederland zijn qua volume ’s werelds grootste importeurs van Chinees gallium, terwijl Japan, Frankrijk, Duitsland en de VS leidend zijn in de import van germanium.”

Yellens bezoek aan China

Het nieuws over de exportbeperkingen kwam slechts enkele dagen voordat de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, donderdag aan haar bezoek aan China zou beginnen.

Het Chinese Ministerie van Handel kondigde afzonderlijk aan dat minister Wang Wentao die dag woensdag 12 buitenlandse farmaceutische bedrijven had ontmoet, waaronder GE Gezondheidszorg En Pfizer. Wang zei dat het ministerie regelmatig rondetafelgesprekken zou houden met buitenlandse bedrijven om hun zorgen te beantwoorden, aldus de uitlezing.

GE HealthCare en Pfizer reageerden niet onmiddellijk op een verzoek van CNBC om commentaar.

– Clement Tan en Arjun Kharpal van CNBC hebben bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert