FINANCIEEL.com

China zegt dat de handel in een ‘extreem ernstige’ situatie verkeert, wijt de geopolitiek

China zegt dat de handel in een ‘extreem ernstige’ situatie verkeert, wijt de geopolitiek

Werknemers laden goederen voor export op een kraan in een haven in Lianyungang, provincie Jiangsu, China, 7 juni 2019.

Reuters

BEIJING – Het Chinese ministerie van Handel zei woensdag dat niet-economische factoren toenamen en de buitenlandse handel van het land, die in de tweede helft van dit jaar in een “extreem ernstige” situatie verkeerde, in de weg stonden.

“De krachtige druk van sommige landen op ‘ontkoppeling’, ‘afsplitsing’ [supply] ketens’ en zogenaamde ‘risicovermindering’ zijn door de mens veroorzaakte obstakels die de normale handel in de weg staan’, zei Li Xingqian, het hoofd van de afdeling buitenlandse handel van het ministerie, in het Mandarijn, volgens een vertaling van CNBC. Hij sprak met verslaggevers op een persconferentie over het werk van het ministerie in de eerste helft van het jaar.

De Chinese export, die een belangrijke bijdrage levert aan de binnenlandse groei, is de afgelopen maanden gekelderd doordat de wereldwijde groei is vertraagd.

Op woensdag merkte Li de algehele vertraging op. Hij zei ook dat, aangezien de handel tijdens de drie jaar van de Covid-19-pandemie was gestegen, dat een hoge basis had gelegd voor de cijfers van dit jaar.

Morgan Stanley legt uit wat er achter de neerwaartse bijstelling van de prognose voor het Chinese BBP zit

Li verwees ook rechtstreeks naar oproepen voor diversificatie van de toeleveringsketen.

“Bedrijven zeggen dat de politisering van de handel in sommige landen ertoe heeft geleid dat bestellingen en productie moeten verhuizen, wat de economische belangen van zowel leveranciers als kopers schaadt”, zei hij. Hij voegde eraan toe dat het ministerie bedrijven zou helpen om te gaan met “onredelijke handelsbeperkingen”.

Het ministerie heeft niets gezegd over zijn eigen onlangs aangekondigde exportcontroles, die op 1 augustus van kracht worden op twee belangrijke metalen.

De VS gebruiken eigen exportcontroles in een poging om China’s ontwikkeling van high-end technologie te beperken. De handelsspanningen tussen de VS en China zijn de afgelopen jaren geëscaleerd, waardoor ook andere landen in actie kwamen.

Ondertussen probeert China buitenlandse investeringen vast te houden en aan te trekken. Appel’met Tim Cook, TeslaElon Musk van ’s en vele andere bedrijfsleiders zijn naar China gereisd sinds het dit jaar de grensbeperkingen heeft versoepeld.

Het ministerie van Handel zei woensdag dat zijn minister, Wang Wentao, dit jaar meer dan 20 bezoekende leidinggevenden van buitenlandse bedrijven heeft ontmoet. Het ministerie herhaalde zijn inspanningen om regelmatig rondetafelgesprekken met buitenlandse bedrijven in China te organiseren en operationele uitdagingen aan te pakken.

Het ministerie zei onder andere dat het wijzigingen zou aanbrengen om buitenlandse investeerders in staat te stellen de omvang van hun strategische investeringen in beursgenoteerde bedrijven te vergroten.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert