China verlaagt dit jaar de benchmark voor de tweede keer zoals verwacht

By admin

Voetgangers lopen op 7 januari 2019 langs het hoofdkantoor van de People’s Bank of China in Peking, China.

Giulia Marchi | Bloomberg | Getty Images

China verlaagde zijn referentiekredietrente zoals verwacht op maandag om de financieringskosten voor bedrijven te verlagen en de door het coronavirus getroffen economie te ondersteunen, nadat het voor het eerst in decennia was gekrompen.

De eenjarige prime rentevoet voor leningen (LPR) werd verlaagd met 20 basispunten (basispunten) naar 3,85% van 4,05% voorheen, terwijl de vijfjarige LPR met 10 basispunten werd verlaagd van 4,75% naar 4,65%.

Deze stap was de tweede verlaging van de benchmarkrente voor leningen dit jaar en de laatste verlaging van een van de belangrijkste rentetarieven in China. De meeste nieuwe en uitstaande leningen zijn gebaseerd op de LPR, terwijl het vijfjarige tarief de prijsstelling van hypotheken beïnvloedt.

Alle 52 deelnemers aan een Reuters-enquête hadden bij de maandelijkse vaststelling een verlaging van de LPR verwacht. De meesten hadden een verlaging van 20 basispunten in het éénjarige tarief voorspeld, maar een meer bescheiden 5-10 basispunten in de vijfjarige periode, aangezien Peking probeert de vastgoedprijzen te bedekken.

Gegevens van vrijdag toonden aan dat de Chinese economie in het eerste kwartaal met 6,8% kromp ten opzichte van een jaar eerder toen het virus en de strenge beheersingsmaatregelen fabrieken en winkels sloten en miljoenen werkloos maakten. Dat was de eerste krimp sinds ten minste 1992, toen voor het eerst kwartaalverslagen werden gepubliceerd.

Terwijl het land zijn economische motoren herstart, zeggen analisten dat het maanden kan duren voordat de activiteit terugkeert naar het niveau van voor de crisis, met de kans op een wereldwijde recessie die de druk vergroot.

De LPR is een referentierentetarief voor leningen dat maandelijks door 18 banken wordt vastgesteld. De People’s Bank of China heeft het mechanisme om LPR te prijzen in augustus 2019 vernieuwd en losjes gekoppeld aan het rentetarief voor de middellange termijn (MLF).