China sanctioneert Pompeo, O’Brien, Azar en andere ambtenaren van de Trump-regering

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo spreekt tijdens een persconferentie in de Great Hall of the People op 14 juni 2018 in Beijing, China.

Lintao Zhang | Getty-afbeeldingen

WASHINGTON – De Chinese regering heeft woensdag sancties opgelegd aan voormalig staatssecretaris Mike Pompeo, voormalig nationaal veiligheidsadviseur Robert O’Brien en voormalig handelsadviseur Peter Navarro, samen met andere leden van de Trump-regering.

“In de afgelopen jaren hebben sommige anti-Chinese politici in de Verenigde Staten, uit hun egoïstische politieke belangen en vooroordelen en haat jegens China en zonder respect voor de belangen van het Chinese en Amerikaanse volk, een actie gepland, gepromoot en uitgevoerd. reeks van gekke bewegingen die de binnenlandse aangelegenheden van China ernstig hebben verstoord, de belangen van China hebben ondermijnd, het Chinese volk hebben beledigd en de betrekkingen tussen China en de VS ernstig hebben verstoord ‘, schreef het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

“China heeft besloten 28 personen te sanctioneren die de soevereiniteit van China ernstig hebben geschonden en die voornamelijk verantwoordelijk waren voor dergelijke Amerikaanse maatregelen in aan China gerelateerde kwesties”, aldus de verklaring.

De Chinese regering benoemde ook voormalig plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Matthew Pottinger, voormalig minister van Volksgezondheid en Human Services Alex Azar, voormalig Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties Kelly Craft, adjunct-staatssecretaris voor Oost-Aziatische en Pacifische zaken David Stilwell en onder staatssecretaris voor Economische groei, energie en milieu Keith Krach.

Ook de voormalige nationale veiligheidsadviseurs John Bolton en Stephen Bannon werden woensdag gesanctioneerd.

“Deze personen en hun naaste familieleden mogen het vasteland, Hong Kong en Macao van China niet binnenkomen. Zij en bedrijven en instellingen die met hen verbonden zijn, mogen ook geen zaken doen met China”, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

De Amerikaanse president Donald Trump (L) en de Chinese president Xi Jinping schudden elkaar de hand tijdens een persconferentie na hun ontmoeting buiten de Grote Hal van het Volk in Peking.

Artyom Ivanov | TASS | Getty-afbeeldingen

De afbrokkelende relatie tussen Washington en Peking werd onder de regering-Trump geïntensiveerd na een poging van de twee grootste economieën ter wereld om de handelsbetrekkingen te herstellen.

Woordvoerster Hua van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei eerder dat de regering-Trump “op het gaspedaal drukt om de betrekkingen tussen China en de VS te vernietigen”.

“Bepaalde Amerikaanse politici zijn zo onverantwoordelijk dat ze alles zullen zeggen wat er gezegd moet worden om van China een doelwit te maken”, voegde ze er afgelopen zomer aan toe.

Haar opmerkingen volgden op een zinderende toespraak van de toenmalige Amerikaanse procureur-generaal Bill Barr, waarin hij de Chinese regering beschuldigde van mensenrechtenschendingen, spionage en economische blitzkrieg.

“De Volksrepubliek China is nu verwikkeld in een economische blitzkrieg – een agressieve, georkestreerde campagne van de hele regering om de heersende hoogten van de wereldeconomie te veroveren en de Verenigde Staten te overtreffen als ‘s werelds meest vooraanstaande supermacht”, zei Barr tijdens een toespraak van 16 juli.

In juni bekritiseerde O’Brien China wegens een waslijst van overtredingen voordat hij zei dat “de dagen van Amerikaanse passiviteit en naïviteit ten aanzien van de Volksrepubliek China voorbij zijn”.

Pompeo, die Huawei en andere Chinese staatsbedrijven eerder heeft omschreven als “Trojaanse paarden voor Chinese inlichtingendiensten”. In juli kondigde Pompeo aan dat de VS zowel TikTok als andere Chinese apps voor sociale media wilden verbieden, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over de nationale veiligheid.

De regering-Trump heeft China ook de schuld gegeven van de dodelijke gezondheidscrisis veroorzaakt door het coronavirus.

Plaats een reactie