FINANCIEEL.com

China meldt Q2 BBP-misser, opnieuw een recordhoogte in jeugdwerkloosheid

China meldt Q2 BBP-misser, opnieuw een recordhoogte in jeugdwerkloosheid

Stadsbewoners hebben hun uitgaven voor toerisme in de eerste helft van het jaar meer dan verdubbeld tot 1,98 biljoen yuan (280 miljard dollar), zo blijkt uit officiële gegevens. Hier afgebeeld is het treinstation Guangzhou South op 15 juli 2023.

Sopa-afbeeldingen | Lichtraket |

BEIJING – China zei maandag dat het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal met 6,3% is gegroeid ten opzichte van een jaar geleden, wat niet aan de verwachtingen voldeed.

Het werkloosheidspercentage onder jongeren van 16 tot 24 jaar bedroeg in juni 21,3%, een nieuw record.

gerelateerd beleggingsnieuws

Morgan Stanley noemt dit casino-aandeel een topkeuze, noemt het de beste manier om Macao's heropening te spelen

CNBC Pro

De 6,3% BBP-druk voor het tweede kwartaal betekende een groeitempo van 0,8% ten opzichte van het eerste kwartaal, langzamer dan het kwartaal-op-kwartaaltempo van 2,2% in de eerste drie maanden van het jaar. Door Reuters geraadpleegde analisten hadden een stijging van 7,3% van het BBP in het tweede kwartaal voorspeld.

De detailhandelsverkopen voor juni stegen met 3,1%, iets minder dan de verwachte 3,2%. Binnen de detailhandel steeg die van horeca-, sport- en amusementsproducten samen met alcohol en tabak het meest. Auto’s, kantoorartikelen en goederen voor dagelijks gebruik zagen de verkoop in juni dalen ten opzichte van een jaar geleden. De online verkoop van fysieke goederen groeide in juni met 6,7% ten opzichte van een jaar geleden, langzamer dan in mei, volgens CNBC-berekeningen van officiële gegevens die via Wind Information zijn opgevraagd.

De industriële productie voor juni steeg met 4,4% ten opzichte van een jaar geleden, beter dan de prognose van 2,7%.

De investeringen in vaste activa voor de eerste helft van het jaar stegen met 3,8%, beter dan de voorspelde 3,5%.

Het werkloosheidspercentage voor mensen in steden was in juni 5,2%.

China beëindigde de controles op Covid-19 in december. Een aanvankelijk economisch herstel heeft aan kracht ingeboet. De enorme vastgoedsector heeft moeite om te herstellen, terwijl de export is gekelderd als gevolg van de dalende wereldwijde vraag.

In China heeft de zwakke consumentenvraag in juni geleid tot ongewijzigde prijzen. De People’s Bank of China zei vorige week een dip in juli te verwachten, maar verwachtte dat de inflatie later dit jaar weer zou aantrekken.

Binnenlandse reizen zijn een lichtpuntje in het herstel. Volgens het ministerie van Cultuur en Toerisme hebben stadsbewoners hun uitgaven voor toerisme in de eerste helft van het jaar meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden tot 1,98 biljoen yuan (280 miljard dollar). Het zei echter dat de reisuitgaven van plattelandsbewoners in die tijd slechts met ongeveer 40% stegen.

Het gecombineerde totaal van 2,3 biljoen yuan in het eerste halfjaar was minder dan de 2,78 biljoen yuan die werd gerapporteerd voor de eerste zes maanden van 2019, vóór de pandemie, zo bleek uit officiële gegevens.

Peking zei vorige week dat het de steunmaatregelen voor onroerend goed zou verlengen. De autoriteiten hebben ook brede steun voor de export aangekondigd. Het land heeft ook verlengde belastingvoordelen voor de aankoop van elektrische auto’s, een groeiende industrie die de regering graag steunt.

Maar verder toonde Beijing onwil om meer stimuleringsmaatregelen te nemen, vooral nu de schulden van de lokale overheid enorm zijn gestegen. Een Politburo-bijeenkomst die later deze maand wordt verwacht, zou meer details over het economisch beleid kunnen opleveren.

Dit is het laatste nieuws. Kom later terug voor updates.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert