FINANCIEEL.com

China legt exportbeperkingen op aan metalen voor het maken van chips in een technische oorlog met de VS

China legt exportbeperkingen op aan metalen voor het maken van chips in een technische oorlog met de VS

China beperkt de export van gallium en germanium, twee metalen die essentieel zijn voor de productie van halfgeleiders, zei het ministerie van Handel eind juli in een verklaring, waardoor een technologische handelsoorlog over toegang tot microchips met Europa en de Verenigde Staten escaleerde.

Nurfoto | Nurfoto |

China beperkt de export van twee metalen die essentieel zijn voor de productie van halfgeleiders, zei het ministerie van Handel eind maandag, waardoor een technologische handelsoorlog met Europa en de Verenigde Staten over toegang tot microchips escaleerde.

Deze nieuwe regels – opgelegd om redenen van nationale veiligheid – vereisen dat exporteurs vanaf 1 augustus toestemming vragen voor de export van sommige gallium- en germaniumverbindingen, zei het Chinese ministerie van Handel in een verklaring laat op maandag.

Deze stap maakt deel uit van een toenemende wereldwijde strijd om technologische suprematie – met China als ’s werelds grootste bron van beide metalen, volgens een studie van de Europese Unie over kritieke grondstoffen dit jaar.

In oktober introduceerden de VS ingrijpende regels om de export van belangrijke chips en halfgeleidertools naar China stop te zetten. Aangenomen wordt dat de maatregelen de ambities van China om zijn binnenlandse technologie-industrieën te stimuleren, kunnen verlammen. De VS hebben ook gelobbyd bij belangrijke chipproducerende landen en bondgenoten, zoals Nederland en Japan, om hun eigen exportbeperkingen in te voeren.

De halfgeleiderruimte ziet er buitengewoon volatiel uit, zegt Chris Danely van Citi

Nederland reageerde vrijdag met nieuwe exportbeperkingen op geavanceerde halfgeleiderapparatuur. Dit zal ASML effectief beletten te exporteren naar China. Maar deze nieuwste Nederlandse stoepranden zijn niet specifiek gericht op ASML, een van de belangrijkste halfgeleiderbedrijven ter wereld.

Sommige landen proberen ook hun eigen toeleveringsketens veilig te stellen en hun binnenlandse chipindustrieën op te bouwen, met de nadruk op gebieden waar ze traditioneel sterk zijn. Vorige week stelde een fonds, gesteund door de Japanse regering, een overname voor van 903,9 miljard yen ($ 6,3 miljard) van de gigant van halfgeleidermaterialen JSR.

Halfgeleiders zijn enkele van de belangrijkste technologische producten. Ze komen overal voor, van smartphones tot auto’s en koelkasten, en worden ook gezien als de sleutel tot militaire toepassingen en het bevorderen van kunstmatige intelligentie.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert