China kondigt nieuwe tariefvrijstellingen aan voor sommige Amerikaanse invoer

By admin

Chinese vice-premier Liu Hij schudt de hand van de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een ondertekeningsceremonie voor een handelsovereenkomst tussen de VS en China in de East Room van het Witte Huis in Washington, DC, 15 januari 2020.

Saul Loeb | AFP | Getty Images

China kondigde dinsdag een nieuwe lijst aan van 79 Amerikaanse producten die in aanmerking komen voor vrijstelling van vergeldingsrechten die zijn opgelegd op het hoogtepunt van de bilaterale handelsoorlog, te midden van aanhoudende druk op Beijing om de invoer uit de Verenigde Staten te stimuleren.

Het Chinese ministerie van Financiën zei in een verklaring dat de nieuwe ontheffingen van kracht worden op 19 mei en aflopen op 18 mei 2021. De laatste lijst doet afstand van tarieven op producten, waaronder ertsen van zeldzame aardmetalen, gouderts, zilvererts en concentraten.

Het ministerie heeft de invoerwaarde van de producten niet bekendgemaakt. Peking zei in februari dat het vrijstellingen zal verlenen voor 696 Amerikaanse goederen, waaronder belangrijke producten zoals sojabonen en varkensvlees, op basis van aanvragen van bedrijven.

De belangrijkste handelsonderhandelaars van Peking en Washington hielden vorige week een oproep en bespraken de uitvoering van de in januari ondertekende fase 1-overeenkomst. In het kader van de overeenkomst stemde China ermee in zijn aankopen van Amerikaanse goederen vanaf een basislijn van 2017 in twee jaar tijd met $ 200 miljard te verhogen, met ongeveer $ 77 miljard aan toegenomen aankopen in het eerste jaar en $ 123 miljard in het tweede jaar.

Hernieuwde spanningen tussen de twee landen, veroorzaakt door de COVID-19-pandemie die eind vorig jaar in China begon, roepen ook vragen op over het handelsbestand.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd de deal te beëindigen als China zijn aankoopverplichtingen niet nakomt.

China’s Global Times, gepubliceerd door de officiële krant van de regerende Communistische Partij, meldde maandag ook dat sommige regeringsadviseurs er bij Beijing op aandrongen de handelsovereenkomst ongeldig te maken en te onderhandelen over een gunstiger overeenkomst voor China.