FINANCIEEL.com

China kondigt meer maatregelen aan om de stagnerende economie te versterken

China kondigt meer maatregelen aan om de stagnerende economie te versterken

China heeft de afgelopen week een reeks maatregelen aangekondigd om zijn economie een boost te geven in de aanloop naar een belangrijke bijeenkomst van het Politburo later deze week, gericht op het beoordelen van de prestaties van de op een na grootste economie ter wereld in het eerste halfjaar.

St | Afp |

China voert maatregelen op om zijn economie een boost te geven in de aanloop naar een belangrijke bijeenkomst van het Politburo deze week, waar de economische prestaties van het land in de eerste helft zullen worden beoordeeld.

In de afgelopen week hebben de autoriteiten een reeks toezeggingen aangekondigd die gericht zijn op specifieke sectoren of gericht zijn op het geruststellen van particuliere en buitenlandse investeerders van een gunstiger investeringsklimaat – maar het waren grotendeels brede maatregelen, waarbij sommige concrete details ontbraken.

gerelateerd beleggingsnieuws

Het cijferseizoen in China is nog maar net begonnen.  Hier zijn enkele winnaars om naar te kijken

CNBC Pro

Chinese leiders hebben de afgelopen weken ook aangegeven dat ze waarschijnlijk oordeelkundig en doelgericht zullen zijn in hun beleidsondersteuning.

Hier zijn enkele van de belangrijkste maatregelen die de Chinese regering de afgelopen weken heeft vrijgegeven.

Particuliere bedrijven

Maandag kondigde het Chinese bureau voor economische planning een reeks maatregelen aan om particuliere investeringen te bevorderen.

Dit volgt op een zeldzame gezamenlijke belofte op woensdag tussen de Chinese regering en de Communistische Partij, die beloofden particuliere bedrijven op dezelfde manier te behandelen als staatsbedrijven. Beijing beloofde ook te zorgen voor een eerlijke behandeling op gebieden variërend van intellectueel eigendom en landrechten tot financiering en arbeidsaanbod.

In een verklaring van 17 punten op maandag beloofde de National Development and Reform Commission meer particulier kapitaal aan te trekken om deel te nemen aan de bouw van grote nationale projecten en belangrijke industriële ketenprojecten.

Nadat het de afgelopen jaren het leven van veel particuliere bedrijven moeilijker heeft gemaakt, verlegt het leiderschap van China de koers en heeft het op hoog niveau toezeggingen gedaan om het ondernemingsklimaat te verbeteren.

Julian Evans Pritchard

Kapitaal economie

De NDRC zei dat het particuliere investeringen in sectoren zal ondersteunen, zoals transport, waterbeheer, schone energie, nieuwe infrastructuur, geavanceerde productie en moderne landbouwfaciliteiten.

Het bureau moedigt ook particuliere investeringsprojecten aan om vastgoedbeleggingstrusts (REITS) in de infrastructuursector uit te geven om activadiversificatie te bevorderen en investerings- en financieringskanalen voor particuliere investeringen verder te verbreden.

De People’s Bank of China en de State Administration of Foreign Exchange hebben afgelopen donderdag hun grensoverschrijdende financieringsrichtlijnen aangepast om bedrijven in staat te stellen meer te lenen uit buitenlandse bronnen.

Het ondernemersvertrouwen is over het algemeen verzuurd te midden van een matige economische groei nadat het aanvankelijke herstel van China na het vertrek uit “zero Covid” haperde.

De afgelopen drie jaar zijn er ook hardhandige acties geweest tegen internetplatformbedrijven, waaronder e-commercegigant Alibaba; de onderwijs- en gamingsector en vastgoedontwikkelaars.

Er is 'een hele reeks' beleidsmaatregelen nodig om de Chinese economie een vliegende start te geven, niet nog een renteverlaging: CIO

“Nadat het de afgelopen jaren het leven van veel particuliere bedrijven moeilijker heeft gemaakt, verschuift het leiderschap van China van koers en heeft het op hoog niveau toezeggingen gedaan om het ondernemingsklimaat te verbeteren”, schreef Julian Evans-Pritchard, hoofd China Economics bij Capital Economics, in een notitie van vrijdag.

“Maar hoewel delen van de dienstensector baat zouden hebben bij een meer ondersteunende officiële houding, weerspiegelt veel van de huidige voorzichtigheid onder particuliere bedrijven bredere economische tegenwind waartegen aanpassingen in de regelgeving van beperkt nut zijn”, voegde hij eraan toe.

Consumptie

Voormalig Morgan Stanley Azië-voorzitter over de deflatiezorgen in China

Afgelopen maandag toonden officiële gegevens aan dat het BBP van China voor het tweede kwartaal met 6,3% groeide ten opzichte van een jaar geleden, terwijl het de marktverwachtingen voor 7,3% achterbleef. Het betekende een groei van 0,8% in vergelijking met het eerste kwartaal, en was langzamer dan het kwartaal-op-kwartaaltempo van 2,2% in de periode januari tot maart.

Zelfs met een lage basis van vorig jaar, gezien de Covid-lockdown in Shanghai op dat moment, vertraagde de groei van de detailhandelsverkopen aanzienlijk tot 3,1% in juni ten opzichte van een jaar eerder, vergeleken met 12,7% in mei.

Huishoudartikelen

Vorige week, binnen enkele uren na de NDRC-verklaring, volgde het Chinese Ministerie van Handel met een gezamenlijke aankondiging met een dozijn andere overheidsdepartementen, waarin een 11-puntenplan werd aangekondigd om de binnenlandse consumptie van huishoudelijke consumptiegoederen en -diensten te stimuleren.

Dit omvatte een richtlijn aan lokale overheden om de renovatie van oude huizen op te voeren, een belofte om verbeteringen aan commerciële onlineplatforms aan te moedigen en het concept van “steden van 15 minuten” te ontwikkelen.

Auto’s en elektronica

Tijdens een speciale persconferentie op vrijdag heeft de NDRC een 10-puntenplan vrijgegeven om het autobezit te vergroten, met name voor “nieuwe energie” -voertuigen.

Dit omvat onder meer het verbeteren van de capaciteit van elektriciteitsnetten op het platteland en het verlagen van de kosten die gepaard gaan met de aanschaf en het opladen van elektrische voertuigen.

In juni verlengde Peking de belastingvoordelen voor de aankoop van elektrische voertuigen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert