China is een concurrent van de VS, geen tegenstander, zegt professor

By Jernst van Waal

Een man met een gezichtsmasker als preventieve maatregel tegen het coronavirus Covid-19 loopt op 23 oktober 2020 door een voetgangersstraat in Shanghai.

Hector Retamal | AFP | Getty-afbeeldingen

SINGAPORE – De democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft gelijk als hij China typeert als een concurrent in plaats van een tegenstander, vertelde een professor deze week aan CNBC.

Anthony Arend van Georgetown University maakte deze opmerkingen nadat zowel Biden als de Amerikaanse president Donald Trump afzonderlijke interviews hadden gegeven op 60 Minutes door CBS News.

Beide mannen zeiden dat ze China als een concurrent beschouwden, maar Trump zei ook dat het Aziatische land “in veel opzichten een vijand” en een “tegenstander” is, aldus CBS.

“Ik denk dat Biden het juist heeft, het is veel meer een wedstrijd dan een vijandige relatie”, vertelde Arend dinsdag aan CNBC’s “Street Signs Asia”.

We kunnen China niet verslaan. We moeten China inschakelen. We moeten kritiek leveren waar nodig, maar we moeten proberen samen te werken waar mogelijk.

Anthony Arend

Georgetown University

De VS moeten erkennen dat China, of ze het nu leuk vinden of niet, een “grote macht” is, zei hij. Tegelijkertijd schendt China de mensenrechten en doet het “belachelijke beweringen van claims inzake jurisdictie” in de Zuid-Chinese Zee, voegde hij eraan toe.

“Dus je moet ze daarvoor aan de kaak stellen, maar respecteer het feit dat ze een grote macht zijn en dat we ze niet zomaar kunnen negeren of ermee kunnen omgaan alsof ze een kleine speler in het internationale systeem zijn”, aldus Arend. .

Hij voegde eraan toe dat de term “tegenstander” verkeerd is, omdat het het idee overbrengt dat China kan worden verslagen.

“We kunnen China niet verslaan. We moeten China inschakelen”, zei hij. “We moeten kritiek leveren waar nodig, maar we moeten proberen samen te werken waar mogelijk.”

De VS en China zijn verwikkeld in een handelsoorlog waarbij beide landen tarieven op de goederen van het andere land hanteren. Technologie wordt ook een strijdtoneel voor de twee landen.

Hoewel China geen tegenstander is, is het de “grootste” bedreiging voor de VS op het gebied van geopolitiek, zei Arend.

“Ik zou zeggen dat China de grootste geopolitieke dreiging vormt vanwege hun macht, hun invloed en hun vermogen om zich wereldwijd uit te breiden,” zei hij.