‘China hoeft geen geweld te gebruiken’

By Jernst van Waal

De Russische president Vladimir Poetin woont een sessie bij van het Russian Energy Week International Forum in Moskou op 13 oktober 2021.

Michail Metzel | AFP | Getty Images

China “hoeft geen geweld te gebruiken” om de gewenste “hereniging” met Taiwan te bereiken, zei de Russische president Vladimir Poetin woensdag.

De Chinese president Xi Jinping zwoer vorige week zijn doel te realiseren om het democratisch bestuurde eilandnatie van 24 miljoen mensen met vreedzame middelen onder controle van Peking te brengen, na een week van sudderende spanningen in de regio.

China beschouwt Taiwan als een afgescheiden provincie, terwijl Taiwan de wens heeft geuit om formele onafhankelijkheid na te streven, nadat het zichzelf heeft geregeerd sinds het zich in 1949 na een langdurige burgeroorlog van het vasteland afsplitste.

De Taiwanese president Tsai Ing-wen reageerde zondag in een toespraak en kondigde aan dat haar regering zou investeren in het versterken van haar militaire capaciteiten om “onze vastberadenheid te tonen om onszelf te verdedigen”.

In een gesprek met Hadley Gamble van CNBC op de Russian Energy Week-conferentie in Moskou woensdag, wees Poetin op de opmerkingen van Xi die de mogelijkheid van een vreedzame eenwording suggereren, en op China’s ‘filosofie van een eigen staat’, om te suggereren dat er geen dreiging van een militaire confrontatie is.

“Ik denk dat China geen geweld hoeft te gebruiken. China is een enorm machtige economie en in termen van kooppariteit is China nu de economie nummer één in de wereld voor de Verenigde Staten”, zei de Russische president, volgens een vertaling.

“Door dit economisch potentieel te vergroten, is China in staat zijn nationale doelstellingen te realiseren. Ik zie geen bedreigingen.”

Poetin sprak ook over de gespannen betrekkingen over de Zuid-Chinese Zee, waar Rusland heeft geprobeerd een neutraal standpunt in te nemen ten aanzien van China’s al lang bestaande en internationaal afgewezen aanspraak op grote delen van nabijgelegen wateren.

“Wat de Zuid-Chinese Zee betreft, ja, er zijn enkele tegenstrijdige en tegenstrijdige belangen, maar de positie van Rusland is gebaseerd op het feit dat we alle landen in de regio een kans moeten bieden, zonder inmenging van de niet-regionale machten, om een ​​goed gesprek te voeren op basis van de fundamentele normen van het internationaal recht”, zei hij.

“Het zou een proces van onderhandelingen moeten zijn, zo moeten we eventuele argumenten oplossen, en ik geloof dat daar een potentieel voor is, maar het is tot nu toe niet volledig benut.”