China bereidt zich voor op een grote jaarlijkse bijeenkomst om een ​​groeistrategie in kaart te brengen

De Chinese president Xi Jinping woont de receptie bij op de nationale feestdag aan de vooravond van de 71e verjaardag van de oprichting van de Volksrepubliek China in Peking, China, op 30 september 2020.

Thomas Peter | Reuters

PEKING – De Chinese regering begint deze week met een jaarlijkse parlementaire vergadering om de nationale prioriteiten voor 2021 goed te keuren.

De bijeenkomst van afgevaardigden, bekend als de “Two Sessions”, heeft toezicht gehouden op veranderingen zoals de afschaffing van de termijnen door president Xi Jinping in 2018 en het voorstel voor een nieuwe veiligheidswet voor Hong Kong vorig jaar.

De anders algemeen symbolische bijeenkomst krijgt dit jaar een bijzondere betekenis, aangezien het het begin markeert van China’s vijfjarenplan – het veertiende in de geschiedenis van het land – en de 100ste verjaardag van de heersende Communistische Partij.

Van de autoriteiten wordt verwacht dat ze details verstrekken over onderwerpen variërend van werkgelegenheidsdoelstellingen tot het beheer van de semi-autonome regio Hong Kong.

Dergelijke commentaren zullen komen wanneer Peking vooruitgang wil laten zien met de ontwikkelingsbeloften die zijn gedaan aan het land van 1,4 miljard mensen, en China’s concurrentievermogen wil opbouwen in een wereld die geschokt is door de coronavirus-pandemie en steeds op zijn hoede is voor de opkomst van de Aziatische reus.

Geen specifieke BBP-doelstelling verwacht

De parlementaire vergadering “Two Sessions” begint donderdag met de opening van de Chinese People’s Political Consultative Conference, een adviesorgaan. De wetgevende macht van het Nationale Volkscongres begint vrijdag met zijn jaarlijkse bijeenkomst.

Dat is meestal wanneer de regering haar economisch werkrapport publiceert, een document waarin het bbp, de werkgelegenheid, de inflatie en andere groeidoelstellingen worden uiteengezet.

De meeste economen verwachten niet dat de autoriteiten dit jaar een BBP-doelstelling zullen vrijgeven, nadat ze een zeldzaam besluit hadden genomen om dit niet te doen tijdens de parlementaire vergadering van vorig jaar, die door de pandemie van het coronavirus met ongeveer twee maanden werd vertraagd.

Li-Gang Liu, algemeen directeur en hoofdeconoom in China bij Citi Research, zei in een notitie dat als het rapport direct of indirect een BBP-doelstelling aangeeft, het cijfer 7% zou kunnen bedragen. Dat is volgens de groeidoelstellingen die door verschillende Chinese provincies zijn aangekondigd en een toezegging om het BBP te verdubbelen ten opzichte van het niveau in 2010, zei Liu.

Wat betreft het monetaire beleid, hoewel de autoriteiten hebben benadrukt dat ze het stimuleringsbeleid niet abrupt zullen terugdraaien, “verwachten we dat de monetaire beleidsvoorwaarden van China dit jaar zichtbaar zullen verkrappen”, voegde Liu eraan toe.

De Chinese economie groeide vorig jaar met 2,3%, ondanks de schok van de coronaviruspandemie, toen de autoriteiten zich haastten om de binnenlandse verspreiding van het virus onder controle te houden en bedrijven te ondersteunen met belastingverlagingen en goedkopere leningen. Die bbp-groei volgde op een groei van 6,0% in 2019, volgens officiële cijfers.

Wat werkgelegenheid betreft, verwachten economen in het algemeen dat China ernaar streeft dit jaar meer dan 10 miljoen nieuwe stedelijke banen te creëren, tegen 9 miljoen vorig jaar.

Een plan voor de komende vijf jaar

De parlementaire vergadering zal ook details delen over en het 14e vijfjarenplan van China goedkeuren. De ontwikkelingsstrategie voor de op een na grootste economie ter wereld komt omdat het historische handelsovereenkomsten heeft gesloten met buurlanden in Azië en de Stille Oceaan, terwijl het onder grotere druk staat van een Verenigde Staten die China steeds meer als een concurrent beschouwt.

De nadruk van het plan op “het stimuleren van de binnenlandse vraag, het upgraden van de toeleveringsketen, de zelfvoorziening van technologie en het verder openstellen van binnenlandse markten zijn de belangrijkste instrumenten om zich in te dekken tegen externe onzekerheden”, aldus Bruce Pang, hoofd macro- en strategieonderzoek bij China Renaissance, in een verslag doen van.

Naast specifieke informatie over hoe China nationale veiligheidskwesties op het gebied van technologie en energie zou kunnen aanpakken, zullen de autoriteiten naar verwachting plannen opstellen voor defensie-uitgaven in 2021.

Details over hoe Peking plannen heeft om de controle over Hongkong te versterken, kunnen ook naar voren komen uit de parlementaire zitting van dit jaar.

Eind vorige maand hield Xia Baolong, directeur van het Hong Kong and Macao Affairs Office van de Staatsraad en de vicevoorzitter van de Chinese People’s Political Consultative Conference – de politieke adviesraad die tijdens ‘Two Sessions’ bijeenkwam – een toespraak over hoe Het kiesstelsel zou zo moeten worden gewijzigd dat alleen aanhangers van de centrale overheid toezicht zouden houden op de semi-autonome regio.

De parlementaire vergadering duurt naar verwachting ongeveer 10 dagen en omvat persconferenties met minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi en premier Li Keqiang.

Plaats een reactie