FINANCIEEL.com

China belooft de consumptie te ‘herstellen en uit te breiden’ om de groei te stimuleren

China belooft de consumptie te ‘herstellen en uit te breiden’ om de groei te stimuleren

De belangrijkste economische staatsplanner van China beloofde dinsdag om de consumptie te “herstellen en uit te breiden” in een breed opgezet plan om de groei in de op een na grootste economie ter wereld te versterken

Fred Lee | Getty Images Nieuws |

China’s belangrijkste economische staatsplanner beloofde dinsdag om de consumptie te “herstellen en uit te breiden” in een breed opgezet plan om de groei te versterken, waaronder het verhogen van het gezinsinkomen, het verbeteren van het ondernemingsklimaat voor particuliere bedrijven en het stabiliseren van de werkgelegenheid voor jongeren.

Het aanhoudende economische herstel van China wordt nog steeds geconfronteerd met onvoldoende vraag, een zwak momentum en een zwak vertrouwen, zei Jin Xiandong, een ambtenaar bij de National Development and Reform Commission, dinsdag tijdens de maandelijkse persconferentie van het bureau in Beijing, volgens een vertaling van CNBC.

“De koopkracht en verwachtingen van de consument zijn relatief zwak, terwijl de consumptie-infrastructuur en het milieu moeten worden verbeterd,” voegde Jin eraan toe.

Op maandag vormden een reeks zwakker dan verwachte economische cijfers meer basis voor marktwaarnemers om de roep om beleidsondersteuning ter ondersteuning van de groei te hernieuwen. Chinese leiders hebben de afgelopen weken aangegeven dat ze waarschijnlijk oordeelkundig en doelgericht zullen zijn in hun beleidsondersteuning.

Het BBP van China is in het tweede kwartaal met 6,3% gegroeid ten opzichte van een jaar geleden, waarbij het de marktverwachtingen voor 7,3% achterliet. Het betekende een groei van 0,8% in vergelijking met het eerste kwartaal, en was langzamer dan het kwartaal-op-kwartaaltempo van 2,2% in de periode januari tot maart.

Zelfs met een lage basis van vorig jaar, gezien de Covid-lockdown in Shanghai, vertraagde de groei van de detailhandelsverkopen in juni tot 3,1% ten opzichte van een jaar eerder, vergeleken met 12,7% in mei.

“We zullen onmiddellijk beleid formuleren en introduceren om de consumptie te herstellen en uit te breiden, en beleid uitvaardigen om grootschalige consumptie te stabiliseren, de consumptie van auto’s en elektronische producten te bevorderen, de consumptie op het platteland uit te breiden en de consumptieomgeving te optimaliseren”, voegde Jin eraan toe.

“Effectieve beleidsmaatregelen zullen zo snel mogelijk worden geïmplementeerd.”

Binnen enkele uren volgde het Ministerie van Handel met de aankondiging van een 11-puntenplan om de binnenlandse consumptie van huishoudelijke consumptiegoederen en -diensten te stimuleren.

Dit omvatte een richtlijn aan lokale overheden om de renovatie van oude huizen op te voeren, een belofte om verbeteringen aan online commerciële platforms aan te moedigen en om het concept van “steden van 15 minuten” te ontwikkelen.

Dit is een zich ontwikkelend verhaal. Kom later terug voor updates.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert