FINANCIEEL.com

China annuleert onverwacht het bezoek van een top EU-diplomaat aan Peking

China annuleert onverwacht het bezoek van een top EU-diplomaat aan Peking

Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Josep Borrell zou de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang ontmoeten, afgebeeld op 23 mei 2023 in Peking, China. (Foto door Thomas Peter-Pool/Getty Images)

Zwembad | Getty Images Nieuws |

China annuleerde dinsdag een gepland bezoek van de chef buitenlands beleid van de Europese Unie dat voor volgende week was gepland, zonder een specifieke reden op te geven.

Hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Josep Borrell zou aanvankelijk in april Peking bezoeken voor de jaarlijkse strategische dialoog tussen de EU en China met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang, maar dat werd uitgesteld nadat Borrell positief testte op Covid-19.

Woensdag bevestigde een EU-woordvoerder buitenlandse zaken aan CNBC dat het team van Borrell door hun Chinese tegenhangers was verteld dat de nieuwe data van 10-11 juli niet langer mogelijk waren en dat er een alternatief moest worden gevonden. Onderwerpen die werden besproken, waren onder meer mensenrechten en de oorlog van Rusland in Oekraïne.

Woordvoerder Wang Wenbin van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde tijdens een briefing woensdag een reden voor de annulering te geven, maar voegde eraan toe: “We verwelkomen hoge vertegenwoordiger Borrell om China te bezoeken op het vroegste tijdstip dat beide partijen uitkomt”, aldus een rapport van Reuters.

CNBC heeft contact opgenomen met het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken voor commentaar.

De afgelasting, of mogelijk uitstel, komt voor op een gepland bezoek aan Peking door de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen op donderdag.

China heeft maandag nieuwe exportbeperkingen aangekondigd voor twee metalen, germanium en gallium, die essentieel zijn voor de productie van halfgeleiders en elektronica en worden gebruikt van militaire uitrusting tot mobiele telefoons.

De export tussen China en de VS zal waarschijnlijk niet snel afkoelen: British Foreign Policy Group

Volgens Reuters heeft het nieuws de prijzen van de metalen omhoog gedreven en tegelijkertijd bedrijven in een strijd geduwd om de voorraden aan te vullen.

In de afgelopen jaren hebben de VS steeds vaker exportbeperkingen en handelszwarte lijsten tegen China gebruikt om de groei van zijn technologische macht te beteugelen.

De voormalige Chinese vice-minister van Handel, Wei Jianguo, vertelde de krant China Daily dat de laatste maatregelen op maandag “nog maar het begin” waren en dat “als de hightechbeperkingen voor China in de toekomst strenger worden, de tegenmaatregelen van China ook zullen escaleren.”

“Het bewapent die toeleveringsketen van zeldzame aardmetalen en kritieke mineralen”, vertelde Rebecca Harding, handels- en politieke risicospecialist en senior fellow bij de British Foreign Policy Group, woensdag aan CNBC’s “Squawk Box Europe”.

“[There] is een element van wederzijds verzekerde vernietiging omdat je geen chips kunt maken als je de toeleveringsketens niet hebt. Maar deze exportcontroles zullen vrij beperkt zijn”, zei ze.

Ze voegde eraan toe dat de maatregelen kunnen worden gezien als vergelding voor acties van niet alleen de Verenigde Staten, maar ook van Nederland, een cruciaal knooppunt voor halfgeleidermachines, dat vorige week nieuwe exportbeperkingen op geavanceerde halfgeleiderapparatuur aankondigde. Het is onwaarschijnlijk dat er “een dreigende terugroeiing” is, voegde Harding eraan toe.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert