Chelsea tekent Enzo Fernandez in £ 106,8 miljoen Brits platencontract

By Jernst van Waal

Chelsea was in januari in gesprek om de winnaar van het WK te contracteren, maar Benfica had geweigerd zaken te doen tenzij The Blues zijn vrijgaveclausule van 120 miljoen euro betaalden.

Nurfoto | Nurfoto | Getty-afbeeldingen

Chelsea heeft middenvelder Enzo Fernandez van Benfica gehaald voor een Brits record van £ 106,8 miljoen.

De deal voor de Argentijn overtreft de £ 100 miljoen die Manchester City anderhalf jaar geleden betaalde voor Jack Grealish van Aston Villa.

De 22-jarige, die pas afgelopen zomer naar Benfica kwam voor ongeveer £ 10 miljoen, heeft een contract voor acht en een half jaar getekend op Stamford Bridge om hem tot de zomer van 2031 bij de club te houden.

De recordaankopen van de Premier League

 • Enzo Fernandez – Benfica naar Chelsea, januari 2023 – £ 106,8 miljoen
 • Jack Grealish – Aston Villa naar Manchester City, zomer 2021 – £ 100 miljoen
 • Romelu Lukaku – Inter Milaan naar Chelsea, zomer 2021 – £ 97,5 miljoen
 • Romelu Lukaku – Everton naar Manchester United, zomer 2017 – £ 90 miljoen
 • Paul Pogba – Juventus naar Manchester United, zomer 2016 – £ 89 miljoen
 • Mykhailo Mudryk – Shakhtar Donetsk naar Chelsea, januari 2022 – £ 88,5 miljoen

Chelsea was in januari in gesprek om de winnaar van het WK te contracteren, maar Benfica had geweigerd zaken te doen tenzij The Blues zijn vrijgaveclausule van 120 miljoen euro betaalden.

Maar Chelsea bereikte op Deadline Day om 21.15 uur overeenstemming over een deal van 121 miljoen euro na 12 uur praten onder leiding van Chelsea’s mede-eigenaar Behdad Eghbali uit Londen.

The Blues betalen een eerste termijn van 30 miljoen pond en de rest wordt in vijf termijnen betaald.

Fernandez werd dinsdagavond buiten de selectie van Benfica gelaten voor hun wedstrijd tegen Arouca, waarbij de 22-jarige een medische keuring onderging in Portugal voorafgaand aan zijn overstap naar Stamford Bridge.

Dat meldt de Portugese omroep SICFernandez zal woensdagochtend naar het VK vliegen, met een privéjet die gepland staat om de luchthaven van Lissabon om 10.20 uur te verlaten.

Fernandez zal helpen vervangen Jorginho, die zich op Deadline Day bij Chelsea’s Londense rivaal Arsenal voegde in een deal van £ 12 miljoen.

Lees meer verhalen van Sky Sports

Ron Walker van Sky Sports:

“De eigenschappen van Fernandez maken duidelijk hoe hij kan helpen. Nog maar halverwege zijn eerste seizoen bij Benfica heeft hij de op een na meeste assists in de Primeira Liga verzameld en 30 kansen gecreëerd voor zijn teamgenoten – waarvan sommige in het bijzonder. -vangend, en een verbluffende precieze set-up voor Goncalo Ramos tegen Sporting eerder deze maand, misschien wel het neusje van de zalm.

“Het is dat soort spelpotentieel dat Manchester City en Real Madrid afgelopen zomer interesseerde om hem over te halen van River Plate, voordat hij besloot naar Lissabon te verhuizen.

“Niemand in de Portugese topvlucht heeft meer passes gegeven dan de Argentijn, en als hij Jorginho op Stamford Bridge blijkt te vervangen, zal hij ook voor iets extra’s zorgen in het laatste derde deel, waar hij ook bovenaan de hitlijsten staat voor passes.

“Mocht Chelsea met twee middenvelders willen spelen, dan zou hij daar ook een betere optie bieden. Fernandez heeft al de verantwoordelijkheid genomen zonder de bal bij Benfica en speelde regelmatig een rol als presentator, zoals vereist. Hij is een van de beste tacklers van de competitie geweest, en slechts 10 spelers in de divisie hebben de bal meer terug gewonnen in het middelste derde deel, ondanks zijn aanzienlijke output verderop op het veld.

Lees hier de volledige functie

Hoeveel heeft Chelsea uitgegeven in januari?

Na de komst van Fernandez gaf Chelsea in januari £ 323,3 miljoen uit. Dit zijn de deals die de Blues hebben gemaakt:

 • Benoit Badiashile Monaco, £ 35 miljoen
 • David Datro Fofana – Molde, niet bekendgemaakt (gerapporteerde deal van £ 10 miljoen)
 • André Santos – Vasco da Gama, niet bekendgemaakt (gerapporteerde deal van £ 18 miljoen)
 • João Felix – Atlético Madrid, £ 9,7 miljoen uitgeleend
 • Mykhailo Mudryk – Shakhtar Donetsk, £ 88,5 miljoen
 • Noni Madueke – PSV Eindhoven, £ 29 miljoen
 • Malo Gusto Lyon, £ 26,3 miljoen
 • Enzo Fernández -Benfica, £ 106,8 miljoen

Chelsea heeft in deze transferperiode van januari meer dan £ 323 miljoen verdiend na het sluiten van een Brits platencontract voor Benfica’s Enzo Fernandez – dus hoe kunnen ze zulke enorme bedragen uitgeven en binnen de Financial Fair Play-regels blijven?

De UEFA FFP-regels zijn ontworpen om buitensporige uitgaven te beperken en er zijn ook Premier League-regels die een limiet stellen aan de verliezen die een club kan lijden over een periode van drie jaar. Hoge boetes of puntenaftrek kunnen als straf worden uitgedeeld aan clubs die zich niet aan de regels houden.

Maar met de Blues die overeenstemming hebben bereikt over een transfer van £ 106,8 miljoen voor Fernandez, zal de nieuwe mede-eigenaar van Chelsea, Todd Boehly, toezicht hebben gehouden op een uitgave van £ 600 miljoen sinds de overname in mei 2022 – en ze lijken binnen de richtlijnen te zijn gebleven.

Voetbalfinancieringsexpert Kieran Maguire sprak Sky Sports-nieuws uitleggen.