FINANCIEEL.com

Changpeng Zhao spreekt zich uit na DOJ-pleidooiovereenkomst en benoemt Richard Teng als nieuwe CEO van Binance

Changpeng Zhao spreekt zich uit na DOJ-pleidooiovereenkomst en benoemt Richard Teng als nieuwe CEO van Binance

Binance-oprichter en CEO Changpeng Zhao pleit dinsdag schuldig aan misdrijf in verband met zijn onvermogen om het witwassen van geld op het crypto-uitwisselingsplatform te voorkomen.

Voormalig CEO van Binance, Changpeng Zhao, heeft dinsdag een nieuwe CEO benoemd van de cryptocurrency-uitwisseling die hij heeft opgericht, nadat hij schuldig had gepleit aan federale aanklachten voor het witwassen van geld en was afgetreden als hoofd van het bedrijf.

Zhao heeft Richard Teng, een voormalig CEO van Abu Dhabi Global Market, de toezichthouder op de financiële dienstverlening van de hoofdstad van de VAE, benoemd tot de nieuwe CEO van Binance. Teng was recentelijk mondiaal hoofd van de regionale markten bij Binance. Voorheen was hij ook directeur bedrijfsfinanciering bij de Monetary Authority of Singapore.

In een bericht op XZhao zei dat hij ‘de verantwoordelijkheid moet nemen’ en dat het ‘niet gemakkelijk was om emotioneel los te laten’. De controversiële crypto-ondernemer, die ervan werd beschuldigd de Amerikaanse Bank Secrecy Act en sancties te hebben overtreden, voegde eraan toe dat hij “er trots op was dat Amerikaanse instanties niet beweerden dat Binance gebruikersgelden of marktmanipulatie had verduisterd.

De zaak tegen Binance, die dinsdagmiddag werd onthuld, laat zien dat de beurs te maken krijgt met drie strafrechtelijke aanklachten, waaronder het uitvoeren van geldtransmissieactiviteiten zonder vergunning, het overtreden van de International Emergency Economic Powers Act, evenals een aanklacht wegens samenzwering. De beurs heeft ingestemd met 4,3 miljard dollar aan boetes en verbeurdverklaring.

De voormalige Binance-chef zal persoonlijk schuldig pleiten aan het overtreden en veroorzaken van een schending door een financiële instelling van de Bank Secrecy Act, volgens de pleidooiovereenkomst. De DOJ beveelt ook aan dat de rechtbank Zhao een boete van $ 50 miljoen oplegt.

De schikking komt vlak nadat FTX-oprichter Sam Bankman-Fried schuldig werd bevonden aan verschillende strafrechtelijke aanklachten wegens fraude en samenzwering na slechts drie uur beraadslaging door de jury. Voor een spraakmakend proces dat een maand duurde, waarbij bijna twintig getuigen en honderden bewijsstukken betrokken waren, vertelden experts aan CNBC dat ze nog nooit zo’n snelle beslissing hadden gezien.

“Ik zie mezelf niet meer als CEO een startup besturen. Ik ben tevreden als een eenmalige (gelukkige) ondernemer”, zei Zhao. “Mochten er luisteraars zijn, dan sta ik er misschien voor open om privé coach/mentor te zijn voor een klein aantal opkomende ondernemers. Als ik niets anders heb, kan ik ze in ieder geval vertellen wat ze niet moeten doen.”

Zhao omschreef Teng als een “hooggekwalificeerde leider” en voegde eraan toe dat “hij met meer dan drie decennia ervaring in de financiële dienstverlening en regelgeving het bedrijf door de volgende groeiperiode zal loodsen.”

“Met CZ en de steun van ons leiderschapsteam heb ik deze rol aanvaard, zodat we kunnen blijven voldoen aan de verwachtingen van belanghebbenden en deze zelfs kunnen overtreffen, terwijl we onze kernmissie, de vrijheid van geld, kunnen verwezenlijken.” Teng zei in een bericht op X Dinsdag avond. Teng voegde eraan toe dat zijn focus op drie belangrijke gebieden zal liggen: waaronder “het geruststellen van gebruikers dat ze vertrouwen kunnen blijven hebben in de financiële kracht, veiligheid en veiligheid van het bedrijf;” “samenwerken met toezichthouders om wereldwijd hoge normen te handhaven die innovatie bevorderen en tegelijkertijd belangrijke consumentenbescherming bieden;” en “samenwerken met partners om de groei en adoptie van Web3 te stimuleren.”

“Hij zal ervoor zorgen dat Binance onze volgende fase van veiligheid, transparantie, compliance en groei waarmaakt”, voegde Zhao eraan toe.

De opmerkingen markeren de eerste publieke opmerkingen van Zhao nadat hij eerder dinsdag instemde met een pleidooiovereenkomst met het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Zhao verscheen om 10.00 uur Pacific Time (13.00 uur ET) voor rechter Brian Tsuchida voor een hoorzitting in een rechtszaal in Seattle.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert