FINANCIEEL.com

CEO van TotalEnergies verdedigt olie- en gasstrategie na klimaatprotesten

CEO van TotalEnergies verdedigt olie- en gasstrategie na klimaatprotesten

Laten we de olie-industrie betrekken, wij maken deel uit van de oplossing: CEO van TotalEnergies

De CEO van TotalEnergies verdedigde de strategie voor de uitstoot van broeikasgassen van het bedrijf en zei dat het bedrijf zich blijft inzetten voor olie en gas, ondanks herhaalde waarschuwingen dat de toenemende productie van fossiele brandstoffen de zaken alleen maar erger zal maken.

In een gesprek met Dan Murphy van CNBC in Wenen, Oostenrijk aan de zijlijn van een OPEC-conferentie, zei Patrick Pouyanne, CEO van TotalEnergies, woensdag dat het bedrijf bijna een derde van zijn kapitaaluitgaven had besteed aan koolstofarme technologieën, en de rest aan olie en gas. .

“We zitten in beide pijlers en we zullen op beide pijlers blijven [for a long time]’, zei Pouyanne.

“Vandaag heeft onze samenleving olie en gas nodig … Waarom we samen zijn, het is 80% van de fossiele brandstoffen. Het is onmogelijk om te denken dat we dat allemaal van de ene op de andere dag kunnen elimineren en alleen kunnen vertrouwen op 10% van de koolstofarme energie. Het zal tientallen jaren duren om een ​​nieuw systeem te bouwen,” voegde hij eraan toe.

“We moeten dus twee dingen doen: olie en gas blijven produceren, [while] natuurlijk heel streng zijn op de emissies. De vraag is niet fossiele brandstoffen, het is emissies, om de emissies te verminderen.”

Zijn opmerkingen komen iets meer dan een maand nadat de Franse oproerpolitie traangas afvuurde op honderden klimaatactivisten die probeerden de jaarlijkse algemene vergadering van het bedrijf te voorkomen. Activistische groeperingen hadden beloofd te zullen proberen de aandeelhoudersvergadering te stoppen om de uitbreidingsplannen van de groep voor fossiele brandstoffen aan de kaak te stellen.

Patrick Pouyanne, CEO van TotalEnergies, zei dat het bedrijf bijna een derde van zijn kapitaaluitgaven had besteed aan koolstofarme technologieën, en de rest aan olie en gas.

Foto Alliantie | Foto Alliantie |

Het verbranden van fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, is de belangrijkste oorzaak van de klimaatcrisis. ‘S Werelds toonaangevende klimaatwetenschappers, verzameld door het Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN, hebben gezegd dat het aanpakken van de crisis “onmiddellijke en verregaande emissiereducties in alle sectoren” vereist.

De boodschap van het IPCC, die werd goedgekeurd door regeringen over de hele wereld, onderstreepte de noodzaak van een substantiële vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen om de opwarming van de aarde, nu op 1,1 graden Celsius boven het pre-industriële niveau, te beteugelen.

VN-chef Antonio Guterres heeft ondertussen gewaarschuwd dat investeren in nieuwe infrastructuur voor fossiele brandstoffen “morele en economische waanzin” is en dat dergelijke investeringen zullen worden gezien als “een smet op het landschap en een plaag voor investeringsportefeuilles”.

‘Grote uitdaging’

Pouyanne van TotalEnergies erkende kritiek van klimaatcampagnevoerders dat het bedrijf niet snel genoeg heeft gehandeld om de energietransitie te versnellen, maar zei dat de “enorme uitdaging” was om de voorzieningszekerheid te verzoenen met betaalbaarheid en duurzaamheid.

“Als we niet genoeg investeren, zal de [oil] prijs zal niet $ 75 per vat zijn, het zal $ 150 of $ 200 zijn en alle consumenten zullen superontevreden zijn en ons leven zal een nachtmerrie zijn, “zei Pouyanne.

“Dus … produceren met strikte nieuwe normen die aantonen dat we op een heel slimme manier olie en gas kunnen produceren met lagere emissies. Tegelijkertijd investeren we in de nieuwe koolstofarme energie, en dat doen we op grote schaal.”

Olieprijzen tussen $ 70 en $ 80 zouden 'goed zijn voor producenten en klanten': CEO van TotalEnergies

Hij beschreef de piek in energieprijzen in 2022 als een “catastrofe” na de grootschalige invasie van Oekraïne door Rusland.

“Dus, laten we dit in evenwicht houden. Het is moeilijk. Ik weet dat de wetenschappers ons vertelden dat je het moet vergeten [fossil fuels] – maar het leven is zoals het is. We moeten die overgang maken in een tempo dat door de samenleving kan worden aanvaard. Dat is ook een voorwaarde voor het succes.”

De olie-industrie zou tijdens COP28 CO2-doelen moeten stellen

Het protest tijdens de AVA van TotalEnergies op 26 mei kwam op een moment van tastbare frustratie onder klimaatactivisten tijdens het seizoen voor stemmen bij volmacht, met demonstraties die ook plaatsvonden bij Britse oliemaatschappijen BP En Schelp na een buitengewone reeks recordwinsten in de hele branche.

Investeerders op de aandeelhoudersvergadering van TotalEnergies verwierpen uiteindelijk een activistische resolutie waarin het bedrijf werd opgeroepen om zijn klimaatdoelstellingen af ​​te stemmen op de historische Overeenkomst van Parijs en zich te verbinden tot absolute CO2-reducties tegen 2030.

De resolutie, ingediend door de Nederlandse actvist-aandeelhoudersgroep Follow This en 17 institutionele beleggers met 1,1 biljoen euro ($ 1,2 biljoen) onder beheer, kreeg 30% van de stemmen, een stijging ten opzichte van 17% de laatste keer dat een soortgelijke stemming werd gehouden in 2020.

Demonstranten buiten de Salle Pleyel-locatie in Parijs konden worden gehoord terwijl ze scandeerden “alles wat we willen is Total neerhalen” en “één, twee, drie graden, we hebben Total te danken.”

Bloomberg | Bloomberg |

Op de vraag hoe het bedrijf sceptische waarnemers kan overtuigen na een opstand van aandeelhouders over de strategie voor broeikasgasemissies van TotalEnergies, antwoordde Pouyanne: “Ik heb geen opstand van aandeelhouders gezien. Nee, ik heb een opstand van ngo’s gezien, wat niet hetzelfde is.”

“We moeten de ideeën van iedereen respecteren”, zei Pouyanne. “Het punt is dat we een strategie hebben die aan onze aandeelhouders wordt getoond – trouwens, als ik naar de meeste van mijn aandeelhouders luister, denk ik dat ik meer olie en gas zou doen en misschien minder groen. Dus we proberen te vinden de juiste balans. Misschien stellen we niet iedereen tevreden.”

TotalEnergies, dat tegen 2050 een netto-nulbedrijf wil worden, heeft toegezegd de uitstoot van al zijn producten in 2030 met 40% te verminderen.

Pouyanne riep ’s werelds olie- en gasmaatschappijen op om doelen te stellen om de uitstoot van methaan, een krachtig broeikasgas, te verminderen tijdens de COP28-klimaattop – die later dit jaar in de Verenigde Arabische Emiraten zal worden gehouden.

Hij drong er bij de olie- en gasindustrie ook op aan om tijdens de VN-top doelstellingen vast te stellen om de uitstoot van broeikasgassen door hun eigen activiteiten, bekend als Scope 1- en Scope 2-emissies, tegen 2030 te verminderen. Het overgrote deel van de emissies wordt echter veroorzaakt door het gebruik door klanten van de olie en het gas van een oliemaatschappij, bekend als Scope 3-emissies.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert