FINANCIEEL.com

Centrale banken in Azië zouden binnenkort kunnen afwijken van de Federal Reserve: Nomura

Centrale banken in Azië zouden binnenkort kunnen afwijken van de Federal Reserve: Nomura

Een eetkraampje op de Gwangjang-markt in Seoul, aangezien de centrale bank van Zuid-Korea als een van de eersten in de regio de benchmarkrente verlaagt.

François Lochon | Gamma-rapho |

Centrale banken in Azië zouden eerder kunnen beginnen met renteverlagingen dan de Federal Reserve, voorspelden economen bij Nomura.

Een versoepeling van de grote economieën in de regio vóór de Amerikaanse centrale bank – of een “ontkoppeling” van een wereldwijde verkrappingscyclus onder leiding van de Fed – zou kunnen plaatsvinden als gevolg van verschillende macro-economische omstandigheden in Azië, schreven economen onder leiding van Sonal Varma in een vrijdag. opmerking.

“Ons beeld dat Aziatische centrale banken in deze cyclus de beleidsrente eerder verlagen dan de Fed, is gebaseerd op de fundamentele verschillen tussen de Aziatische en Amerikaanse economieën”, schreven economen van Nomura.

Uit de notulen van de vergadering van de Federal Reserve in juni bleek dat er meer renteverhogingen in het verschiet liggen, zij het in een langzamer tempo. Integendeel, China is overgegaan tot verlagingen van de beleidsrente, nu het economisch herstel van de Covid-lockdowns blijft haperen en investeerders uitkijken naar verdere stimuleringsmaatregelen die zullen volgen.

Volgens een real-time onderzoek uitgevoerd door het onderzoeksteam van Nomura zei meer dan 32% van de respondenten te verwachten dat de centrale bank van Zuid-Korea de eerste zal zijn die de rente verlaagt na China, gevolgd door Indonesië, de Filippijnen en India.

“Nadat China, Korea, India en zelfs Indonesië de rente eerder dan de Fed konden verlagen vanwege snellere desinflatie, zwakke vraag en hogere reële rente”, schreven de economen.

Snellere desinflatie een punt van zorg

De economen van Nomura wezen op een neergang in de door goederen geleide productie die de groei in de regio schaadt en op desinflatie als de belangrijkste redenen waarom ze verwachten dat de Aziatische centrale banken de rente eerder verlagen dan de Fed.

“De regio gaat nu ook een periode in waarin de binnenlandse vraag naar onze mening waarschijnlijk zal vertragen, als gevolg van de vertraagde effecten van de normalisering van het monetaire beleid”, schreven ze.

“Naarmate de binnenlandse vraag afkoelt en de kerninflatie duurzaam daalt, zal dit naar onze mening een verschuiving van de tarieven naar minder restrictieve instellingen vereisen”, aldus de economen van Nomura.

Ze voegden eraan toe dat krappere omstandigheden op de arbeidsmarkt, in tegenstelling tot de VS, “geen zorg zijn voor Azië”, behalve voor Singapore.

“Dus de kerninflatie is niet zo plakkerig”, schreven ze, eraan toevoegend dat de inflatie in Azië meer wordt aangedreven door het aanbod dan door de vraag.

De producentenprijzen van China zijn al in deflatiegebied beland, terwijl de inflatie in Zuid-Korea schommelde rond de 2,7%, in de buurt van de doelstelling van de centrale bank.

“Desinflatie verloopt veel sneller in de regio, vooral in EM (Emerging Markets) Azië, waar voedsel en energie een hogere weging hebben in de CPI-mand en de inflatiestijging meer door het aanbod werd gedreven”, schreven de economen.

Seoul zou kunnen beginnen met bezuinigingen

Nomura verwacht dat de Bank of Korea na China een van de eerste centrale banken zal zijn die de rente verlaagt. Economen verwachten dat het zijn referentierente in oktober met 25 basispunten zal verlagen en tegen het einde van het jaar nog eens met 25 basispunten.

“De BOK heeft meer nadruk gelegd op binnenlandse factoren (groei), ook al lijkt het gevoelig te blijven voor het beleid van de Fed”, schreven de economen.

Ze wezen erop dat de gouverneur van de centrale bank, Rhee Chang-yong, de zorgen van beleggers over een verzwakkende Zuid-Koreaanse munt van zich afschudde. Rhee vertelde CNBC in mei dat praten over renteverlagingen “voorbarig” zou zijn.

Aandelengrafiek IcoonAandelengrafiek pictogram

inhoud verbergen

Economen van Nomura schreven: “Gouverneur Rhee verklaarde duidelijk dat renteverschillen geen belangrijke motor zijn voor de zwakte van KRW, en verwierp het risico van financiële gebeurtenissen als gevolg van valutazwakte.”

De Koreaans gewonnen werd dinsdagochtend verhandeld tegen 1.298,57 ten opzichte van de Amerikaanse dollar, terwijl investeerders vooruitkeken naar de monetaire beleidsbeslissing van de centrale bank die later in de week zal worden genomen.

India heeft geschiedenis

Economen bij Nomura wezen ook op de binnenlandse economie van India, die een monetair beleid zou kunnen ondersteunen dat onafhankelijk is van dat van de Amerikaanse Federal Reserve.

“De [Reserve Bank of India’s] het beleid wordt voornamelijk gedreven door binnenlandse factoren en als ze een versoepeling van het beleid rechtvaardigen (vanwege lagere groei en inflatie), kan de RBI de Fed voorblijven’, schreven de economen.

Nomura verwacht dat de Reserve Bank of India ook in oktober zal beginnen met het verlagen van de rente, met een voorspelde totale verlaging van 75 basispunten.

“Ons oordeel is dat, naarmate de groei van India begint teleur te stellen, het flexibele inflatietargetingregime van de RBI zal betekenen dat er meer nadruk op groei wordt gelegd, zolang de onderliggende inflatie dichter bij 4,5% komt, wat al het geval is”, schreven ze. .

Het bedrijf merkte op dat India zich eerder heeft losgekoppeld van de Fed-cyclus. De Reserve Bank of India begon in februari 2019 met het verlagen van de rente, maanden voordat de Federal Reserve voor het eerst in decennia de rente verlaagde.

“Dit druist in tegen de wijdverbreide opvatting dat het monetaire beleid in hoogrentende landen/landen met een tekort op de lopende rekening is afgestemd op dat van de Fed vanwege valutazorgen”, schreven de economen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert