Centrale bank Nieuw-Zeeland verhoogt rente

By Jernst van Waal

SINGAPORE – Aandelen in Azië-Pacific stootten hoger in de handel op woensdag, waarbij de centrale bank van Nieuw-Zeeland opnieuw een renteverhoging aankondigde.

De Hang Seng-index van Hong Kong steeg ’s middags 0,64%, terwijl de Shanghai Composite op het vasteland van China ongeveer 0,6% steeg en de Shenzhen Component 0,145% won.

De Nikkei 225 in Japan klom 0,11% terwijl de Topix-index 0,24% hoger stond.

De RBNZ loopt, net als veel andere centrale banken, ver achter op de curve.

Jeremy Lawson

hoofdeconoom, abrdn

Elders won de Zuid-Koreaanse Kospi 0,81%. De S&P/ASX 200 in Australië steeg 0,77%.

In Singapore daalde de Straits Times-index met 0,2%. Het land rapporteerde een bbp-groei van 3,7% op jaarbasis in het eerste kwartaal, hoger dan de groei van 3,4% die werd gezien in de voorlopige schatting van de regering.

MSCI’s breedste index van aandelen in Azië-Pacific buiten Japan noteerde 0,79% hoger.

RBNZ kondigt renteverhoging aan

De Reserve Bank of New Zealand kondigde woensdag haar besluit aan om de officiële contante rente met 50 basispunten te verhogen tot 2%, een beslissing die door de meeste economen werd verwacht.

” Een grotere en eerdere stijging van de [official cash rate] vermindert het risico dat de inflatie aanhoudt, terwijl het ook meer beleidsflexibiliteit biedt in het licht van de zeer onzekere wereldwijde economische omgeving”, zei de RBNZ in een persbericht waarin de renteverhoging werd aangekondigd.

De Nieuw-Zeelandse dollar veranderde van eigenaar op $0,6503 na de aankondiging van de renteverhoging, en kaatste terug na een eerder dieptepunt van $0,6418.

Deze laatste renteverhoging zou de vijfde op rij in het land zijn.

“De RBNZ loopt, net als veel andere centrale banken, een lange weg achter de curve”, vertelde Jeremy Lawson, hoofdeconoom bij abrdn, woensdag aan CNBC’s “Street Signs Asia”.

“Het verhaal is dat … deze renteverhogingen van voren worden geladen, de centrale bank begint het spel voor te lopen. Eigenlijk denk ik niet dat dat echt waar is, want echt de beleidsaanpassing die vorig jaar in veel economieën moest beginnen en het niet en dus zitten we nu in een soort van zeer steile fase van beleidsverstrakking’, zei Lawson.

Dual-beursgenoteerde technologieaandelen in Hong Kong onder druk

Aandelen van dual-beursgenoteerde Chinese tech-aandelen in Hong Kong daalden. Woensdagmiddag in de stad daalden de aandelen van Alibaba met ongeveer 1%, terwijl JD.com en Baidu respectievelijk 0,94% en 1,71% daalden.

Die verliezen kwamen na opmerkingen van een functionaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission op dinsdag dat “de tijd dringt” in de onderhandelingen tussen de Amerikaanse en Chinese autoriteiten over audit-inspecties. Baidu en JD.com behoren tot de Chinese bedrijven die door de SEC zijn geplaatst op een lijst van bedrijven die mogelijk worden geschrapt.

“Hoewel er zeker vooruitgang is geboekt in de discussies over audit-inspecties in China en Hong Kong, blijven er belangrijke problemen en de tijd dringt snel door”, zegt YJ Fischer, directeur van het kantoor van internationale zaken bij de SEC.

“Zelfs als er een overeenkomst is getekend tussen de [Public Company Accounting Oversight Board] en Chinese autoriteiten, zal het slechts een eerste stap zijn. De PCAOB moet voldoende medewerking en instemming van de Chinese autoriteiten kunnen krijgen, zodat de PCAOB-raad kan bepalen dat het China en Hong Kong volledig kan inspecteren en onderzoeken”, aldus Fischer, volgens een transcript.

Valuta’s en olie

De US-dollarindex, die de greenback volgt ten opzichte van een mandje van zijn tegenhangers, stond op 101.908, na recentelijk te zijn gedaald van boven de 102,2.

De Japanse yen handelde tegen 127,11 per dollar, sterker dan niveaus boven 127 die eerder deze week werden gezien ten opzichte van de greenback. De Australische dollar stond op $ 0,7113 na een recente stijging van niveaus onder $ 0,708.

De olieprijzen waren hoger in de ochtend van de handelsuren in Azië, waarbij de internationale benchmark Brent-oliefutures met 1,17% stegen tot $114,89 per vat. De Amerikaanse futures op ruwe olie stegen met 1,19% tot $ 111,08 per vat.