CDU-strijd tussen Soeder en Laschet voorafgaand aan de verkiezingen

By Jernst van Waal

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gebaart terwijl ze plaatsneemt voor de wekelijkse kabinetsvergadering op 13 april 2021 in de kanselarij in Berlijn.

JOHN MACDOUGALL | AFP | Getty-afbeeldingen

LONDEN – Het zou nooit gemakkelijk worden om een ​​opvolger te vinden voor Angela Merkel, de Duitse bondskanselier van de afgelopen 16 jaar. Maar de race is zojuist nog ingewikkelder geworden, met twee rivalen die het conservatieve ticket betwisten.

De voor de hand liggende conservatieve kandidaat bij de komende Duitse verkiezingen zou Armin Laschet zijn, het hoofd van de staat Noordrijn-Westfalen. Hij werd in januari gekozen tot leider van de CDU-partij van Merkel en beweert dat hij Duitsland wil moderniseren.

Dat was totdat Markus Soeder, van de Beierse zusterpartij, de CSU, zijn hoed in de ring gooide. Soeder is misschien wel de meest populaire man in de Duitse politiek.

“Het is altijd duidelijk geweest dat de race naar de opvolging van Angela Merkel lang zal zijn en geen rechte lijn zal volgen. Het is misschien geen kaskraker, maar eerder een politieke serie die binge-viewing waard is”, zegt Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING. Duitsland, zei dinsdag in een notitie.

Partijleider of meneer populariteit

Als het gaat om federale verkiezingen, werken de CDU en CSU samen – en zullen dus slechts één kandidaat opstellen.

CDU-wetgevers zullen dinsdag bespreken wie dat zou moeten zijn en hopen deze week tot een besluit te komen. Maar het zal een moeilijke keuze worden tussen hun partijleider en iemand die zo populair is als Soeder.

Elisabeth Motschmann, een wetgever voor de CDU, vertelde dinsdag aan CNBC’s Squawk Box Europe dat ze Soeder steunt.

“Voor deze zeer zware klus denk ik dat Markus Soeder zijn best zal doen en kan winnen”, zei ze. “Ik denk niet dat (Laschet) moeilijk genoeg zou zijn en hij kan niet beslissen zoals Soeder.”

Jens Suedekum, professor aan het Dusseldorf Institute for Competition Economics, vertelde CNBC via e-mail dat “wat Soeder kenmerkt, zijn unieke mate van flexibiliteit is, je zou het opportunisme kunnen noemen, als het gaat om politieke principes.”

Partijvoorzitter van de Christen-Democratische Unie (CDU) Armin Laschet (L) en Staatspremier van Beieren en voorzitter van de Christen-Sociale Unie (CSU) Markus Soeder.

Zwembad | Getty Images Nieuws | Getty-afbeeldingen

De conservatieve partij van Duitsland heeft zijn populariteit zien dalen sinds januari, toen de pandemie van het coronavirus in het land begon te verergeren.

Het is eindelijk de bedoeling om de lockdown-regels te harmoniseren in een poging om een ​​derde golf van gevallen te beheersen. Dit komt nadat de bevolking gefrustreerd was over hoe de regels van regio tot regio verschillen sinds de eerste uitbraak van de Covid-19.

Vaccinatieboost

Maar de dingen zouden op het punt kunnen staan ​​om op te zoeken naar de conservatieven.

“Zodra de officiële verkiezingscampagne van de CDU / CSU volledig van start gaat en de vaccinaties toenemen, ziet het er beter uit voor hen”, zei Naz Masraff, directeur van adviesbureau Eurasia Group, dinsdag in een notitie.

Ze benadrukte echter dat Laschet het waarschijnlijk moeilijker zou hebben om de kiezersbasis van de CDU / CSU te consolideren en centristische kiezers terug te winnen van de Groene partij.

De kandidatuur van Laschet zou de groenen en de sociaal-democraten ten goede komen. Het zou ook de kans op een groene kanselier na de verkiezingen in september vergroten.

Naz Masraff

Directeur, Eurasia Group

“Hij zal ook hard moeten werken om zijn imago te veranderen als een zwakke en dubbelzinnige leider die niet zo’n sterk standpunt heeft ingenomen over de pandemie of de corruptie in de gelederen van de partij, zoals veel Duitsers hadden verwacht”, voegde Masraff eraan toe.

Wie de CDU ook kiest om haar kandidaat te zijn, kan uiteindelijk een impact hebben op wat voor soort coalitie er in september zal ontstaan.

“De kandidatuur van Laschet zou de groenen en de sociaal-democraten ten goede komen. Het zou ook de kans op een groene kanselier na de verkiezingen in september vergroten”, zei Masraff.

De CDU / CSU staan ​​momenteel aan de leiding in de peilingen, met ongeveer 27% van de stemmen; de Groenen winnen echter terrein met ongeveer 21%. De partij met de meeste stemmen zal de coalitieonderhandelingen leiden na de verkiezingen in september.

Wat het betekent voor markten

Christian Schulz, hoofdeconoom bij Citi, vertelde dinsdag aan CNBC’s Squawk Box Europe dat naarmate de verkiezingen in september naderbij komen, investeerders zullen kijken naar wat de nieuwe regering zou kunnen betekenen voor het fiscaal beleid in de eurozone.

Hij zei dat beide conservatieve kandidaten “heel weinig zeggen over wat ze willen doen”, maar voegde eraan toe: “Soeder komt over en heeft meer eurosceptische instincten, dus hij zou waarschijnlijk de slechtste uitkomst voor markten zijn, in ieder geval op korte termijn.”

Het rendement op de 10-jarige Duitse obligatie is gestegen sinds de aankondiging van Soeder op zondag, wat duidt op enige bezorgdheid over politieke onzekerheid.

Mensen zitten op een warme dag in een park met temperaturen tot 23 graden tijdens de coronaviruspandemie op 31 maart 2021 in Berlijn, Duitsland.

Maja Hitij | Getty Images Nieuws | Getty-afbeeldingen