CDC-panel beveelt Moderna Covid-vaccin met twee doses aan voor kinderen van 6 tot 17 jaar

By Jernst van Waal

De Centers for Disease Control and Prevention zullen naar verwachting deze week het twee-dosis Covid-19-vaccin van Moderna voor kleuters via middelbare scholieren vrijgeven voor openbare distributie, nadat het panel van onafhankelijke vaccinexperts van het bureau donderdag unaniem had gestemd om de injecties aan te bevelen.

De commissie keurde het vaccin van Moderna voor kinderen van 6 tot 17 jaar goed na onderzoek van de veiligheid en effectiviteit ervan tijdens een openbare vergadering. CDC-directeur Dr. Rochelle Walensky zal naar verwachting later donderdag de aanbeveling ondertekenen, de laatste stap voordat apotheken en dokterspraktijken kunnen beginnen met het toedienen van de schoten.

De CDC keurde op zaterdag Moderna’s vaccins voor zuigelingen tot en met kleuters in de leeftijd van 6 maanden tot 5 jaar goed. De vaccinaties zijn deze week gestart voor die leeftijdsgroep.

De injecties van Moderna voor oudere kinderen zullen geen onmiddellijke impact hebben op de Amerikaanse vaccinatiecampagne, behalve dat ze ouders een andere optie bieden om uit te kiezen. Voorheen was alleen het vaccin van Pfizer geautoriseerd voor kleuters tot en met middelbare scholieren, hoewel het gebruik matig was. Tweederde van de kinderen van 5 tot 11 jaar en 30% van de adolescenten van 12 tot 17 jaar is nog niet ingeënt tegen Covid.

Volgens de CDC zijn meer dan 600 kinderen in die leeftijdsgroepen overleden aan Covid tijdens de pandemie en zijn meer dan 45.000 in het ziekenhuis opgenomen. Bijna 11 miljoen kinderen van 5 tot 17 jaar hebben Covid opgelopen tijdens de pandemie.

Kinderen van 6 tot 11 jaar krijgen kleinere Moderna-injecties van 50 microgram, terwijl adolescenten van 12 tot 17 jaar dezelfde dosering krijgen als volwassenen van 100 microgram.

Moderna vroeg de Food and Drug Administration oorspronkelijk om meer dan een jaar geleden toestemming te verlenen voor het vaccin voor adolescenten van 12 tot 17 jaar, maar de regelgever stelde het uit nadat andere landen hun bezorgdheid hadden geuit dat de injecties van het bedrijf in verband zouden kunnen worden gebracht met een hoger risico op hartontsteking of myocarditis , dan het vaccin van Pfizer.

Er zijn geen directe vergelijkingen in de VS van hartontsteking bij kinderen die Pfizer’s of Moderna’s injecties krijgen, omdat het vaccin van Moderna tot deze maand alleen voor volwassenen was goedgekeurd. Vergelijkingen tussen Pfizer- en Moderna-injecties bij jonge volwassenen lijken echter aan te tonen dat het aantal myocarditis iets hoger is bij Moderna-ontvangers, hoewel de gegevens niet consistent zijn in de verschillende Amerikaanse bewakingssystemen.

“Er zijn aanwijzingen dat de risico’s op myocarditis en pericarditis hoger kunnen zijn na Moderna dan na Pfizer. De bevindingen zijn echter niet consistent in alle Amerikaanse monitoringsystemen,” vertelde Dr. Tom Shimabukuro, een ambtenaar bij de CDC-eenheid voor vaccinveiligheid, aan de commissie.

De beschikbare Amerikaanse gegevens over myocarditis bij kinderen van 6 tot 17 jaar zijn gebaseerd op bijwerkingen die zijn gemeld door het vaccin van Pfizer, omdat de injecties van Moderna nog niet waren goedgekeurd voor deze leeftijdsgroep. De shots van Pfizer en Moderna gebruiken vergelijkbare messenger RNA-technologie.

De CDC heeft 635 gevallen van myocarditis vastgesteld bij kinderen van 5 tot 17 jaar na vaccinatie van de 54 miljoen toegediende Pfizer-doses. Het risico op myocarditis na vaccinatie met Pfizer is het hoogst na de tweede injectie bij jongens van 12 tot 17 jaar. Myocarditis is licht verhoogd bij jongens van 5 tot 11 jaar na de tweede dosis Pfizer-vaccin, hoewel het veel lager is dan bij adolescenten.

Jongens van 16 tot 17 jaar rapporteerden 75 gevallen van myocarditis per 1 miljoen seconde toegediende Pfizer-doses, terwijl jongens van 12 tot 15 jaar ongeveer 46 gevallen van myocarditis rapporteerden, volgens CDC-gegevens. Jongens van 5 tot 11 jaar rapporteerden 2,6 gevallen van myocarditis per miljoen seconden toegediende Pfizer-doses.

Mensen die na vaccinatie myocarditis hebben ontwikkeld, worden over het algemeen uit voorzorg enkele dagen in het ziekenhuis opgenomen voordat ze naar huis worden gestuurd. De meeste patiënten herstelden 90 dagen na hun diagnose volledig, volgens een CDC-enquête onder zorgverleners.

De CDC heeft vastgesteld dat het risico op myocarditis hoger is door een Covid-infectie dan door vaccinatie. Myocarditis bij kinderen wordt meestal veroorzaakt door virale infecties.

Dr. Sara Oliver, een CDC-functionaris, zei dat het risico op myocarditis na Moderna-vaccinatie bij kinderen en adolescenten onbekend is, hoewel gegevens van volwassenen suggereren dat het risico hoger zou kunnen zijn dan de injecties van Pfizer. Oliver zei echter dat het verlengen van het interval tussen de eerste en de tweede dosis tot acht weken het risico op myocarditis kan verlagen op basis van gegevens die zijn gedeeld door gezondheidsfunctionarissen in Canada.

De meest voorkomende bijwerkingen bij kinderen van 6 tot 17 jaar tijdens de klinische onderzoeken van Moderna waren pijn op de injectieplaats, vermoeidheid, hoofdpijn, koude rillingen, spierpijn en misselijkheid. Er waren geen bevestigde gevallen van myocarditis tijdens de onderzoeken.

Het is onduidelijk hoe effectief de schoten zullen zijn tegen de ommicron-variant. De klinische onderzoeken werden uitgevoerd in perioden waarin andere Covid-stammen dominant waren. De injecties voor adolescenten van 12 tot 17 jaar waren ongeveer 90% effectief in het voorkomen van ziekte van de oorspronkelijke Covid-stam en de alfa-variant, terwijl de injecties voor kinderen van 6 tot 11 jaar meer dan 76% effectief waren in het voorkomen van ziekte van de delta-variant, volgens aan de beoordeling door de Food and Drug Administration van klinische onderzoeksgegevens.

De Covid-vaccins hebben echter moeite met het bestrijden van de ommicron-variant, die nu dominant is, omdat deze zoveel mutaties heeft. Derde schoten hebben de bescherming in andere leeftijdsgroepen aanzienlijk verhoogd. Moderna bestudeert boostershots voor kinderen die zich richten op ommicron met gegevens die later deze zomer worden verwacht.

“We zouden verwachten dat we deze leemte in de aanbevelingen voor boosterdosis in de zomer en in de vroege herfst zullen aanpakken”, zei Dr. Doran Fink, een hoge ambtenaar bij de vaccinafdeling van de FDA.