FINANCIEEL.com

Canada recordhitte ontmoet recordbosbranden; nieuwe realiteit zeggen wetenschappers

Canada recordhitte ontmoet recordbosbranden; nieuwe realiteit zeggen wetenschappers

Een luchtfoto van de bosbrand van Tatkin Lake in British Columbia, Canada op 10 juli 2023.

BC Wildvuurdienst | Anadolu Agentschap |

Recordhoge temperaturen en een recordbrandseizoen treffen Canada deze zomer tegelijkertijd, wat leidt tot een ongekende combinatie van hitte, vuur en gevaarlijke rookpluimen.

“Ik kan niet genoeg benadrukken hoe angstaanjagend dit moment is op onze planeet. Met het breken van wereldwijde temperatuurrecords en branden en overstromingen die over de hele wereld woeden, staat ons huis echt in brand”, zegt Kristina Dahl, hoofdklimaatwetenschapper bij de Union of Concerned Wetenschappers, vertelden CNBC.

Klimaatverandering, veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen, maakt de planeet heter en verhoogt ook de potentie van de ingrediënten die nodig zijn om bosbranden te laten branden. Zelfs als mensen vandaag zouden stoppen met het verbranden van alle fossiele brandstoffen, zal de koolstofdioxide die zich al in de atmosfeer bevindt de planeet nog tientallen jaren blijven verwarmen.

“Als ik een toverstaf had en zei: ‘Vanaf nu worden er geen broeikasgassen meer geproduceerd door menselijke activiteiten’, zullen we 30 tot 50 jaar blijven opwarmen”, legt Michael Flannigan, de onderzoeksvoorzitter voor voorspellende diensten, beheer van noodsituaties uit. en brandwetenschap aan de Thompson Rivers University British Columbia.

Dat betekent dat wat er nu gebeurt ongekend is, maar ook een voorbode van wat komen gaat.

“Dit is de nieuwe realiteit, niet het nieuwe normaal, want we zitten in een neerwaartse spiraal”, vertelde Flannigan aan CNBC.

Recordbrekende bosbranden waarvan het einde nog niet in zicht is

Op 27 juni overtrof Canada het record van 1989 voor het totale verbrande gebied in één seizoen toen het 7,6 miljoen hectare bereikte, of 18,8 miljoen acres, vertelde een communicatiefunctionaris voor Natural Resources Canada aan CNBC.

Het totaal is sindsdien toegenomen tot 9,3 miljoen hectare, of 23 miljoen hectare, wat ongeveer de grootte is van South Carolina. Het gemiddelde is ongeveer 2,2 miljoen hectare, of 5,4 miljoen acres, of ongeveer de grootte van Massachusetts.

“Het huidige natuurbrandseizoen in Canada is verbazingwekkend en recordbrekend geweest”, vertelde Dahl aan CNBC.

Binnenkort zal de totale hoeveelheid verbrand land dit jaar het equivalent van Maine bereiken, zei Flannigan.

“We zijn gewend om branden te krijgen in het Westen, of het Oosten, of in het noorden, of het midden – maar niet in het hele land tegelijkertijd”, vertelde Flannigan aan CNBC.

Een luchtfoto van de bosbrand van Tatkin Lake in British Columbia, Canada op 10 juli 2023.

BC Wildvuurdienst | Anadolu Agentschap |

En het brandseizoen is nog niet eens bijna voorbij. Er zijn momenteel 908 actieve branden in Canada, en 576 daarvan zijn geclassificeerd als “uit de hand gelopen”, volgens gegevens in een real-time dashboard beheerd door het Canadian Interagency Forest Fire Centre vanaf 14:15 uur EST op donderdag.

“Ik weet niet zeker waar we hiermee terecht zullen komen, want het blijft maar branden”, vertelde Flannigan aan CNBC. “Sommige van deze vuren zijn enorm. En ze zullen de hele zomer branden, de hele herfst en sommige zullen de hele winter branden. Onder de grond smeulen ze en ook al kun je er sneeuw bovenop hebben, ze blijven ondergronds branden. En dan de lente, de sneeuw smelt, dingen worden heet, droog en winderig. Ze komen naar de oppervlakte en beginnen zich weer te verspreiden.”

Recordhitte verandert vegetatie in aanmaakhout

Eerder in juli registreerde de aarde de warmste gemiddelde dag sinds het begin van de metingen – en herhaalde deze prestatie vervolgens drie keer in vier dagen.

Temperaturen in Canada zijn geen uitzondering. Eerder dit jaar bereikte Fort Good Hope, op ongeveer 66 graden noorderbreedte in de Northwest Territories, 37,4 graden Celsius – meer dan 99 graden Fahrenheit – volgens de Canadese regering een record voor de warmste Canadese temperatuur op die breedtegraad. Volgens nieuwsberichten waren latere metingen in nabijgelegen gemeenschappen zelfs nog heter.

“We bevinden ons hier in onbekend vaarwater”, zei Dahl tegen CNBC.

“Sinds mei zien we een patroon van hittekoepels ontstaan ​​in delen van Noord-Amerika”, vertelde Dahl aan CNBC. Een warmtekoepel is een weergebeurtenis die optreedt wanneer de atmosfeer hete lucht vasthoudt zoals een deksel of een dop, zoals de National Oceanic and Atmospheric Administration het beschrijft. “Deze zones met extreme hitte hebben de neiging om lange tijd aan te houden – in sommige gevallen weken. De hittekoepel die zich in mei ontwikkelde, hield verband met de ontwikkeling en verspreiding van de branden in Alberta die het begin vormden van Canada’s recordbrekende brand seizoen.”

“Ik heb het nog nooit zo vroeg zo ver naar het noorden zien beginnen”, vertelde Flannigan aan CNBC. Voordat hij in de academische wereld ging werken, werkte Flannigan meer dan 30 jaar voor de Canadian Forest Service.

Door het warmere weer droogt de vegetatie uit, wat dient als brandstof voor de bosbranden.

“Hoe warmer het wordt, de atmosfeer wordt efficiënter in het opzuigen van het vocht uit de brandstoffen”, vertelde Flannigan aan CNBC. “Het is geen lineaire toename, het is bijna exponentieel.”

Ook leiden warmere temperaturen tot meer bliksem, zei Flannigan. In Canada wordt ongeveer de helft van de bosbranden veroorzaakt door bliksem, maar ze zijn verantwoordelijk voor 80% tot 90% van het verbrande land, aangezien deze gebieden meestal afgelegen en moeilijker te bereiken zijn voor brandweerlieden.

Een toekomst van meer vuur en rook

Drie belangrijke ingrediënten voor de verspreiding van natuurbranden zijn brandstof, ontsteking en weer, vertelde Sarah Burch, professor klimaatverandering aan de Universiteit van Waterloo en uitvoerend directeur van het Waterloo Climate Institute, aan CNBC.

“Hoewel bosbranden een natuurlijk kenmerk zijn van gezonde ecosystemen, beïnvloedt klimaatverandering alle drie de factoren” die bosbranden veroorzaken, vertelde Burch aan CNBC. Dat geldt ook voor grondbeheer. De dennenkever doodt bijvoorbeeld bomen en verandert ze in brandstof voor bosbranden, vertelde Burch aan CNBC. En langdurige droogtes maken bossen ook brandbaarder.

“Dit betekent dat we verwachten dat branden in de toekomst in frequentie en intensiteit zullen toenemen”, vertelde Burch aan CNBC.

Mensen zullen moeten leren leven naast die bosbranden.

Rook van bosbranden in Canada omhult het Empire State Building op 30 juni 2023 in New York City.

David Dee Delgado |

“Dit is een algemene misvatting van mensen dat brandbeheer alle branden de hele tijd kan stoppen. Dat is duidelijk niet waar, ” zei Flannigan.

Als brandweerlieden arriveren als een brand nog klein is, kunnen ze deze blussen. Maar soms kan een brand in slechts 15 minuten uitgroeien tot een explosie met hoge intensiteit. Wanneer een wildvuur een “kroonvuur” wordt, wat betekent dat het van boomtop naar boomtop springt, “heeft het paard de stal verlaten”, vertelde Flannigan aan CNBC. ‘Het is te laat. Je hebt je raam gemist.’

Sommige brandbeperkingstechnieken kunnen werken om de achterkant van een vuur dat al op volle intensiteit brandt, te vertragen, maar wanneer “dat hoofd gewoon door het landschap racet, moet je gewoon uit de weg gaan”.

Dit betekent dat meer rook van deze bosbranden ook naar andere delen van de wereld reist. Eerder in juli bedekte rook van bosbranden uit Canada een groot deel van het middenwesten en de oostkust van de Verenigde Staten.

Er is geen wondermiddel om dit probleem op te lossen, zegt Flannigan. Drones en kunstmatige intelligentie kunnen wetenschappers helpen bij het volgen en bewaken van vuurbewegingen, maar het zijn hulpmiddelen, geen oplossingen. De enige langetermijnoplossing is de uitstoot van broeikasgassen op wereldschaal terugdringen om de effecten van klimaatverandering te verzachten.

“Ik denk dat er nog tijd is als we onze krachten bundelen als een wereldwijde samenleving om hiermee om te gaan. En soms hebben mensen een bloedneus of twee nodig voordat we ons gedrag veranderen. We kunnen veranderen. En ik hoop dat we krijgen de bloedneuzen en nu gaan we echt iets doen aan fossiele brandstoffen,” zei Flannigan.

Hoe cloud seeding droogte kan helpen verlichten

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert