FINANCIEEL.com

Cacaoboeren worden geconfronteerd met steeds grotere uitdagingen terwijl El Nino voortwoedt

Cacaoboeren worden geconfronteerd met steeds grotere uitdagingen terwijl El Nino voortwoedt

Een vrouw verspreidt cacaobonen tijdens het drogen in de zon in de achtertuin van haar huis in Asikasu, Ghana op 19 december 2020.

Cristina Aldehuela | Afp |

El Nino is een blijvertje – en dat is slecht nieuws voor cacaogewassen die zeer gevoelig zijn voor weersveranderingen.

Frequente extreme weersomstandigheden veroorzaakt door El Nino en klimaatverandering doen pijn cacao productie. Hogere temperaturen en verschuivingen in regenpatronen kunnen ook de ontwikkeling van cacaopeulen schaden en de verspreiding van ziekten en plagen bevorderen.

Volgens het laatste El Nino-Zuidelijke Oscillatie Vooruitzichten: El Nino zal naar verwachting duren van januari tot en met maart 2024, met een kans van 71% dat de situatie tussen november en januari zal intensiveren.

Een versterkt en frequent El Nino-effect zou de hoeveelheid bouwland voor de cacaoteelt aanzienlijk kunnen verminderen. Dit vormt niet alleen een bedreiging voor de voedselzekerheid, maar brengt ook het levensonderhoud van boeren in gevaar, vooral die in West-Afrikaanse landen, die het grootste risico lopen door extreme weersveranderingen.

“El Nino-omstandigheden worden historisch gezien vaak geassocieerd met drogere omstandigheden in West-Afrika, waar driekwart van de cacao in de wereld wordt geproduceerd”, vertelde Jonathan Haines, onderzoeksdirecteur bij Gro Intelligence aan CNBC.

Top cacaoproducenten

Cacao komt uit het zaad van de cacaoboom en is een essentieel ingrediënt voor chocolade.

Maar het wordt niet alleen gebruikt in voedsel en zoetwaren. Cacaoboter – een bijproduct van de cacaoverwerking – wordt ook veel gebruikt in de farmaceutische industrie voor huidverzorgingsproducten en cosmetica.

Cacaoboeren die voor cruciale beslissingen staan, kunnen zich gaan richten op hoger gelegen gebieden waar het weer gunstiger is voor de cacaoteelt…

Kerry Daroci

Regenwoud alliantie

Volgens de Internationale Cacaoorganisatie is Afrika goed voor bijna 75% van de mondiale cacaoproductie, terwijl Amerika – inclusief Brazilië en Ecuador – 20% voor zijn rekening neemt. Azië-Pacific produceert de resterende 5%, waarbij Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea de grootste producenten in de regio zijn.

Ivoorkust, West-Afrika, is de grootste cacaoproducent ter wereld, goed voor ongeveer 44% van de mondiale productie, terwijl buurland Ghana ongeveer 14% voor zijn rekening neemt.

Kosten van klimaatverandering

Naarmate de temperaturen stijgen, zullen tegen 2050 steeds meer geschikte cacaoteeltgebieden bergopwaarts worden geduwd, volgens Climate.gov, een wetenschaps- en informatieportaal over klimaatverandering dat wordt beheerd door de National Oceanic and Atmospheric Administration.

Nu de optimale hoogte voor de cacaoteelt naar verwachting zal stijgen, kunnen cacaoboeren gedwongen worden hun oogsten naar hoger gelegen gebieden te verplaatsen.

“Cacaoboeren die voor cruciale beslissingen staan, kunnen zich gaan richten op hoger gelegen gebieden waar het weer gunstiger is voor de cacaoteelt, of sommigen kunnen besluiten de cacaoteelt helemaal te verlaten”, vertelde Kerry Daroci, hoofd van de cacaosector bij de Rainforest Alliance, aan CNBC.

De financiële schade van klimaatverandering kan extreem kostbaar zijn, vooral sindsdien topcacaoproducenten als Ivoorkust, Ghana en Indonesië zijn kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden.

Waarom de prijzen van zachte grondstoffen stijgen

Volgens een rapport van de Economist Intelligence Unit kan een El Nino met hoge intensiteit leiden tot ernstige economische ontwrichting in heel Afrika. Bedrijven in de landbouwsector lopen ook risico door een stijging van de landbouwinputprijzen, die de overheadkosten kan opdrijven.

De financiële kosten van El Nino en de klimaatverandering zijn voor Ivoorkust en Ghana nog steeds niet gekwantificeerd. Omdat de winsten uit cacao echter 70% tot 100% van het inkomen van de Ghanese cacaoproducenten uitmaken, zal elke daling van de opbrengsten een substantiële impact hebben op hun levensonderhoud, zegt Daroci van de Rainforest Alliance.

West-Afrikaanse producenten zijn niet de enigen die getroffen worden.

“In Indonesië vermindert de klimaatverandering de productiviteit met ongeveer 50%, wat leidt tot een geschat verlies van 666 dollar per hectare, wat tot wel een miljoen hectare treft”, voegde Daroci eraan toe.

We hebben een punt in de klimaatcrisis bereikt waarop schadebeperking niet langer voldoende is.

Kerry Daroci

Regenwoud alliantie

Zoals het er nu voor staat zijn de cacaoprijzen volgens de Internationale Cacao Organisatie al gestegen naar “hoge premies”.

Eind augustus bedroeg de cacaofutures in Londen $3.730 per ton, en $3.633 per ton in New York, zo blijkt uit de laatste gegevens van ICCO. Dat is een stijging van 78% ten opzichte van de $2.095 per ton in Londen een jaar geleden en een stijging van bijna 50% op jaarbasis ten opzichte van de $2.427 per ton in New York.

“Dit vertegenwoordigt de hoogste nabijgelegen contractprijs voor het seizoen 2022/2023”, aldus het rapport.

Volgens een rapport van Reuters zijn de cacaoprijzen op hun hoogste niveau in vijftig jaar.

Aanpassing en mitigatie

Klimaatverandering is geen nieuw fenomeen, maar de impact van een geïntensiveerde El Nino dit jaar heeft het urgenter gemaakt om de negatieve impact ervan op de cacaoproductie in te dammen.

“We hebben een punt in de klimaatcrisis bereikt waarop schadebeperking niet langer voldoende is”, aldus Daroci.

Inspanningen op het gebied van aanpassing en mitigatie in de landbouw zijn enkele manieren om specifieke klimaatbedreigingen aan te pakken, maar ze kunnen kostbaar zijn.

Klimaatadaptatie verwijst naar het aanpassen van processen en structuren om potentiële schade veroorzaakt door klimaatverandering te voorkomen of te minimaliseren. Mitigatie houdt in dat de gevolgen van de klimaatverandering worden verminderd door de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

“Uit onderzoek blijkt dat de investeringen in deze initiatieven tegen 2030 moeten verdrievoudigen en tegen 2050 moeten verviervoudigen”, aldus Daroci. “Dit zou in de loop van de tijd resulteren in een totale investering van maximaal 8,1 biljoen dollar, met een jaarlijks investeringspercentage van 536 miljard dollar in de toekomst.”

“Ondanks de dringende noodzaak om te investeren in op de natuur gebaseerde oplossingen, blijft er een aanzienlijk financieringstekort bestaan”, voegde ze eraan toe.

Daarnaast onderstreept een rapport van de Environmental Protection Agency – een onafhankelijk agentschap van de Amerikaanse regering dat verantwoordelijk is voor milieubeschermingszaken – financiering als een belangrijke uitdaging voor het investeren in aanpassing in Ghana.

“Het begrip van de klimaatverandering in de belangrijkste cacaoproducerende landen, zoals West-Afrika en Indonesië, is zeer rudimentair”, vertelde Steffany Bermudez, beleidsadviseur bij het International Institute for Sustainable Development, aan CNBC.

Cacaoboeren helpen

Bovendien leveren aanpassingsmethoden vaak geen direct rendement op, en dat weerhoudt financiële instellingen ervan om op deze terreinen te investeren.

“Kapitaal uit de particuliere sector kan een belangrijke rol spelen bij het aannemen van maatregelen om zich aan te passen aan de klimaatverandering”, zei Bermudez, eraan toevoegend dat steun van de particuliere sector “een brug kan zijn voor samenwerking met belangrijke financiers om de veerkracht van de sector op te bouwen.”

Projecten en initiatieven georganiseerd door non-profitorganisaties kunnen ook helpen de financiële lasten te verlichten voor cacaoboeren die zich leren aanpassen aan klimaatverandering.

Deze Afrikaanse natie, beroemd om zijn cacao, staat nu “op het punt een olieboom te beleven”

De Rainforest Alliance, een niet-gouvernementele organisatie, startte het Restore-project – of Resilient Ecosystems and Transforming Rural Cocoa Economies – in Ivoorkust en Ghana.

Het project heeft 7 miljoen dollar gereserveerd om 15.000 boeren te helpen bij het beheren van 50.000 hectare landbouwgrond, en heeft tot doel de boombedekking in cacaoproductielandschappen in de twee landen uit te breiden.

Ook al worden de uitdagingen voor de cacaoboeren steeds groter, toch zou er enige uitstel kunnen zijn.

De cacaoteelt zou dit jaar wellicht beter kunnen verlopen dan verwacht, omdat hogere regenniveaus de gevolgen van de toegenomen droogte als gevolg van El Nino verzachten. Haines van Gro Intelligence zei.

“De neerslag in Ivoorkust en Ghana is in 2023 zelfs heel sterk geweest… In Ghana ligt de regenval in de cacaogebieden met een ruime marge op het hoogste niveau sinds minstens 2001.” Haines vertelde CNBC.

— Joanna Tan van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert