Buitenlandse Amazon-sites genoemd in de Amerikaanse lijst met ‘beruchte markten’ voor namaakgoederen

Peter Endig | AFP | Getty-afbeeldingen

Een handvol van de buitenlandse websites van Amazon is opgenomen in de jaarlijkse lijst van “beruchte markten” van de Amerikaanse regering vanwege de bezorgdheid dat ze enkele namaakgoederen hosten.

Het kantoor van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger (USTR) heeft donderdag zijn 2020-overzicht van beruchte markten gepubliceerd. De lijst bevat e-commercesites en bedrijven waarvan wordt aangenomen dat ze de verkoop van namaakgoederen faciliteren, zich bezighouden met schendingen van intellectueel eigendom of piraterij.

Amazon-sites in het VK, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië werden genoemd in het rapport. Klagers tegen de buitenlandse sites beweerden dat het verwijderingsproces van Amazon traag verloopt, zelfs voor bedrijven die zijn ingeschreven voor merkbeschermingsprogramma’s. Ze voerden ook aan dat Amazon externe verkopers op zijn marktplaats niet grondig onderzoekt of aan merken en consumenten duidelijk maakt “wie de goederen verkoopt”.

Amazon betwistte het rapport van de handelsvertegenwoordiger, waarin de Amerikaanse site van Amazon niet was opgenomen, en wees op de uitgebreide programma’s en tools die zijn ontworpen om vervalsers te stoppen.

“Het opnemen van Amazon in dit rapport is de voortzetting van een persoonlijke vendetta tegen Amazon, en niets meer dan een wanhopige stunt in de laatste dagen van deze regering”, vertelde een woordvoerder van Amazon aan CNBC in een verklaring. “Amazon doet meer om namaak te bestrijden dan welke andere particuliere entiteit we ook kennen.”

Vertegenwoordigers van de USTR reageerden niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

President Donald Trump heeft tijdens zijn termijn van vier jaar herhaaldelijk kritiek geuit op Amazon en zijn CEO Jeff Bezos. Bezos is eigenaar van The Washington Post, die Trump heeft bekritiseerd vanwege de ongunstige berichtgeving over zijn regering. Amazon heeft ook beweerd dat het geen Pentagon-cloudcomputing-contract heeft gewonnen, dat wel $ 10 miljard waard zou kunnen zijn, als gevolg van aanvallen van Trump op het bedrijf en Bezos.

Amazon-sites werden in 2019 voor het eerst toegevoegd aan de lijst van beruchte markten van de USTR. De American Apparel & Footwear Association drong er in 2018 bij de handelsvertegenwoordiger op aan om enkele Amazon-sites op de lijst te zetten.

Naast Amazon zijn er andere bedrijven die op de lijst worden genoemd: de Chinese e-commerce-site Pinduoduo, het Zuid-Amerikaanse e-commercebedrijf Mercadolibre en de site voor het delen van bestanden The Pirate Bay.

Amazon heeft zijn inspanningen opgevoerd om vervalsingen tegen te gaan naarmate de markt voor derden is gegroeid. De markt is nu goed voor meer dan de helft van de totale omzet van het bedrijf en biedt onderdak aan miljoenen externe verkopers.

Hoewel het een cruciaal onderdeel van de activiteiten van Amazon blijft, heeft de markt ook te maken gehad met een aantal problemen met betrekking tot de verkoop van nagemaakte, onveilige en verlopen goederen. In 2019 begon Amazon namaakproducten als risicofactor te noemen in zijn jaarlijkse indiening.

Het bedrijf heeft valsemunters vervolgd voor de rechtbank, verschillende programma’s uitgerold om de verkoop van namaakgoederen op te sporen en op te sporen, en in juni heeft het de Eenheid Vervalsingsmisdrijven opgericht, bestaande uit voormalige federale aanklagers, onderzoekers en data-analisten, om de site te ontginnen op frauduleuze activiteiten.

Als resultaat van deze en andere inspanningen heeft 99,9% van de pagina’s die door klanten op de site worden bekeken, nooit een geldige melding van vervalsing gehad, aldus de woordvoerder.

Plaats een reactie