Buffett’s MidAmerican Energy plant $ 3,9 miljard wind- en zonne-energieproject

By Jernst van Waal

Deze afbeelding uit 2016 toont een windturbine op eigendom dat wordt gebruikt door het Eclipse Wind Farm van MidAmerican Energy in Adair, Iowa.

Daniel Acker | Bloomberg | Getty Images

Een dochteronderneming van Warren Buffett’s Berkshire Hathaway Energy heeft details vrijgegeven van plannen om een ​​project van $ 3,9 miljard in Iowa te ontwikkelen dat zowel wind- als zonne-energie zou omvatten.

In een verklaring woensdag zei MidAmerican Energy, verwijzend naar een aanvraag bij de Iowa Utilities Board, dat de ontwikkeling van Wind PRIME “2.042 megawatt aan windopwekking en 50 megawatt aan zonne-energie zou toevoegen.”

Bovendien zei MidAmerican dat het voorstelde wat het beschreef als “haalbaarheidsstudies”, gericht op technologieën zoals energieopslag, kleine modulaire kernreactoren en koolstofafvang.

Als Wind PRIME goedkeuring kreeg, zei MidAmerican – met hoofdkantoor in Des Moines – dat het van plan was om de bouw “eind 2024” af te ronden.

Volgens de American Clean Power Association was wind in 2020 de “grootste bron van elektriciteitsopwekking” in Iowa.

De Verenigde Staten herbergen een goed ontwikkelde onshore windsector. Volgens de ACP is daar in 2020 in totaal 16.836 MW aan wind op het land geïnstalleerd.

Offshore wind is een ander verhaal. Amerika’s eerste offshore windfaciliteit, het 30 megawatt Block Island Wind Farm in de wateren voor de kust van Rhode Island, is pas eind 2016 met commerciële activiteiten begonnen.

Er lijkt echter verandering op dat front te komen. Afgelopen maart zeiden de ministeries van Energie, Binnenlandse Zaken en Handel dat ze tegen 2030 30 gigawatt offshore wind willen uitrollen.

In november 2021 werd de eerste paal geslagen voor een project dat het ‘eerste offshore windmolenpark op commerciële schaal’ van de Verenigde Staten werd genoemd.