Britse universiteit draait om duurzame technologie met zonne- en windenergie

By Jernst van Waal

Een luchtfoto van de campus van Keele University, genomen in juli 2017.

David Goddard | Getty Images Nieuws | Getty-afbeeldingen

Een universiteitscampus in het VK zal de thuisbasis zijn van twee windturbines en 15.000 zonnepanelen als onderdeel van een plan om het tegen het einde van het decennium CO2-neutraal te maken, nog een ander voorbeeld van hoe hernieuwbare technologie wordt geïntroduceerd op locaties die gericht zijn op onderwijs en Onderzoek.

De installatie van de technologie aan de Keele University zal plaatsvinden via een partnerschap dat wordt gefinancierd en beheerd door het Franse nutsbedrijf Engie, dat ook het plan zal ontwerpen, bouwen en beheren. De samenwerking werd vorige week aangekondigd.

Bovendien zal een “industriële batterij” worden gebruikt om energie op te slaan die wordt geproduceerd door de ontwikkeling van £ 8,1 miljoen ($ 10,89 miljoen), die bekend zal staan ​​als het Low Carbon Energy Generation-project.

Over het algemeen wordt gehoopt dat de hernieuwbare energiebronnen maar liefst 50% van de elektriciteit zullen leveren die nodig is voor de campus, die zich in de West Midlands-regio van Engeland bevindt. Alle ongebruikte elektriciteit die door de turbines en zonnepanelen wordt geproduceerd, wordt teruggesluisd naar het lokale net.

De aanstaande integratie van wind en zonne-energie op de campus van Keele zal een aanvulling zijn op de Smart Energy Network Demonstrator, of SEND, een samenwerking met Siemens gericht op het veranderen van de site in wat de universiteit heeft beschreven als een ‘levend laboratorium’.

In september 2019 legde de universiteit uit dat SEND en het living lab zouden worden gebruikt om “innovatieve nieuwe slimme energie, hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiënte technologieën te ontwikkelen en te testen”. Dit, zo voegde het eraan toe, zou “een model zijn voor adoptie door gemeenschappen wereldwijd”.

Een integraal onderdeel van het SEND-programma is een site op de campus, het Horwood Energy Center genaamd, die wordt beschreven als ‘een knooppunt waar een constante stroom van live energiegegevens kan worden geïntegreerd, verwerkt en geanalyseerd door middel van geavanceerde intelligente informatie systemen. ”

Universiteiten omarmen innovatieve projecten

Keele is slechts de nieuwste onderwijsinstelling die probeert duurzame technologieën te analyseren die het functioneren van de gebouwde omgeving in de toekomst kunnen veranderen.

Verder ten noorden van Keele, aan de Universiteit van Salford, wordt gewerkt aan een faciliteit van £ 16 miljoen die een verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsysteem zal gebruiken om sneeuw, blootstelling aan de zon, regen en wind te creëren in twee “gigantische kamers”.

In elk van deze kamers komen op het terrein van Energy House 2.0 twee gemeubileerde woningen. Wetenschappers kunnen de temperatuur verlagen tot min 20 graden Celsius (min 4 graden Fahrenheit) of, aan de andere kant van het spectrum, verhogen tot 40 graden Celsius. Het idee hierachter is om te testen hoe wisselende weersomstandigheden het energieverbruik in zowel woningen als kleine gebouwen beïnvloeden.

De huizen zullen worden uitgerust met een reeks kits, waaronder slimme meters en voertuig-naar-nettechnologie. Met zogenaamde slimme meters kunnen consumenten zien hoeveel energie ze gebruiken en hoeveel ze uitgeven.

In oktober werd ook aangekondigd dat een lokale autoriteit in Noordoost-Engeland universitaire onderzoekers een huis zou bieden om koolstofarme technologieën te testen.

Het partnerschap tussen de gemeenteraad van Hull en de Universiteit van Hull zal zich richten op het gebruik van “gecombineerde ventilatie en lucht-warmtepomptechnologie.”

Informatie over zowel verwarming als energieverbruik in het huis zal in de loop van een jaar worden verzameld, waarbij het projectteam de betaalbaarheid en efficiëntie van de technologie analyseert.