Britse mededingingsautoriteit keurt fusie Just Eat-Takeaway goed

By admin

Een werknemer maakt een pizza naast een bezorgzak met het merk Just Eat Plc in de keuken van het afhaalpizza-restaurant The Fat Pizza in Southend-on-Sea, Verenigd Koninkrijk, op donderdag 19 december 2019.

Chris Ratcliffe | Bloomberg via Getty Images

De Nederlandse overname van Takeaway.com, de £ 6,2 miljard ($ 7,6 miljard) overname van de Britse rivaal Just Eat, is goedgekeurd door de Britse mededingingsregulator.

De deal was in twijfel getrokken nadat de Competition and Markets Authority (CMA) eerder dit jaar een onderzoek had aangekondigd naar de vraag of het een “substantiële vermindering van de concurrentie” zou kunnen veroorzaken.

Takeaway.com had eerder zijn online afhaalservice in het VK geëxploiteerd, maar verliet de markt in 2016. De CMA overwoog informatie die suggereerde dat Takeaway.com opnieuw zou zijn binnengekomen zonder de Just Eat-fusie, maar zei donderdag dat het daar “tevreden” was was geen “materiële waarschijnlijkheid” van dat gebeuren.

“Na te hebben ondervraagd hoe deze deal de Britse markt waarschijnlijk zal beïnvloeden, zijn we ervan overtuigd dat er geen mededingingsbezwaren zijn”, zei Colin Raftery, senior fusiedirecteur bij de CMA, in een verklaring.

“Miljoenen mensen in het Verenigd Koninkrijk gebruiken online voedselplatforms voor afhaalrestaurants en, waar een fusie mededingingsbezwaren zou kunnen oproepen, hebben we de plicht om nauwgezet te onderzoeken of klanten zouden kunnen verliezen”, voegde hij eraan toe.

“In dit geval hebben we zorgvuldig overwogen of Takeaway.com in de toekomst opnieuw de Britse markt had kunnen betreden, waardoor mensen meer keuze hadden. Het was belangrijk dat we dit goed hebben onderzocht, maar na het verzamelen van aanvullend bewijsmateriaal dat aangeeft dat deze deal de concurrentie niet zal verminderen, het is ook de juiste beslissing om de fusie nu goed te keuren. “

Ondanks nieuws over de wettelijke goedkeuring, daalden de aandelen van de gecombineerde groep Just Eat Takeaway.com – die in februari begon met handelen – met 4% in ochtenddeals.

Het komt minder dan een week nadat de Britse antitrustwaakhond de minderheidsinvestering van Amazon in het Britse bezorgbedrijf Deliveroo voorlopig heeft goedgekeurd. Maar die deal kreeg aanvankelijk groen licht vanwege de vrees dat Deliveroo zonder de financiering zou kunnen zijn ingestort, aangezien de uitbraak van het coronavirus een zware impact heeft gehad op haar activiteiten.

Het in Amsterdam gevestigde Takeaway.com vocht maandenlang tegen concurrerende biedingen voor Just Eat van Prosus, de weinig bekende technische investeringspoot van Naspers. Het bereikte uiteindelijk een overeenkomst om het bedrijf begin dit jaar in een all-stock deal te kopen.